VIDEO: Zodia Asigurarilor - Afla ce mai fac banii tai de pensie privata
Trebuie sa ne bucuram de prezent si sa traim clipa! Sau cel putin asta auzim de cele mai multe ori in jurul nostru. Dar trebuie sa ne gandim si la viitor, iar pensia trebuie pregatita in prezent pentru un viitor linistit!
Despre pensiile private au discutat Mihai BOBOCEA, Consultant al Biroului de Conducere, APAPR, si Sergiu COSTACHE, ApPA, in cel mai nou episod din Zodia Asigurarilor!
Acum 15 ani Romania a adoptat sistemul de pensii private bazat pe cele 3 categorii de piloni, si a inceput campaniile de informare a populatiei. 15 ani mai tarziu eforturile de educare a cetatenilor cu privire la modul de functionare si importanta pensiilor private continua, iar cel mai nou episod din Zodia Asigurarilor reprezinta inca un pas in aceasta directie!
Mihai BOBOCEA, Consultant al Biroului de Conducerele al Asociatiei pentru pensiile administrate privat din Romania a explicat in detaliu, si pe intelesul tuturor, diferenta dintre Pilonul I, II si III si ce beneficii au.
"Acum 15 ani Romania s-a aliniat unei practici europene, sa spunem occidentale, privind pensiile private, respectiv sistemului public de pensii, Pilonul 1, i-a adaugat o componenta de investire, de economisire in doi pasi - Pilonul 2 de pensii private obligatorii si Pilonul 3 pensiile private facultative. La pensia de stat, in momentul de fata, salariatii platesc contributii care sustin pensiile parintilor si bunicilor nostri. La Pilonul 2, o parte din aceasta contributie de asigurari sociale de stat, care se plateste in mod automat, merge intr-un cont personal care ne apartine, la fel ca orice alt cont, orice alt activ financiar, ca un cont bancar. Sumele de acolo se investesc si ne apartin si ne revin la varsta pensionarii. La fel, la pilonul 3, numai ca nu este parte din contributia deja suportata, ci sumele sunt suplimentare, salariatul poate contribui din net, angajatorul poate suplimenta ca mijloc de motivare, de bonus, de retentie, astfel ca, pe langa pensia de stat pe care o vom avea, nu stim cat de mare sau cat de mica, in functie de demografie, finantele publice, mersul economiei, tinerii de astazi si de ieri, deja, pentru ca sistemul functioneaza cu succes de aproape 15 ani, se pot astepta la o suplimentare de venituri la pensie", a precizat invitatul.
Asadar, toate aceste contributii ne revin dupa varsta de pensionare, sunt forma unui "cumul de pensii". Tot cea ce acumulam ne revine noua, factorul ce face diferenta intre aceste venituri si un alt cont bancar fiind varsta de la care putem avea acces la ele.
Cu alte cuvinte, sumele contribuite ne apartin, chiar daca ne schimbam locul de munca, intram in somaj sau chiar ne mutam din tara. Mihai BOBOCEA ne explica mai in detaliu:
"Dreptul asupra valorii acumulate in cont nu se pierde, nu se prescrie. De aceea am facut comparatia cu orice alta activitate financiara, la fel ca un cont bancar. Pe perioada de activitate profesionala, contributiile curg si sunt virate in contul personal si pe o perioada de somaj. In caz de lipsa de activitate, plecat din tara, intors, diverse alte explicatii, contul acela devine inactiv, dar se reactiveaza imediat ce reincep sa curga contributii in el. Pe toata aceasta perioada, banii sunt in continuare investiti, deci fac randament in continuare, se supun acelorasi reguli ca si celelalte conturi care sunt alimentate luna de luna, iar dreptul asupra lor de a avea un venit suplimentar din acest cont se pastreaza, fie ca persoana respectiva ramane in strainatate sau nu."
Acum, cu siguranta ca ne vom putea bucura de contributiile noastre odata cu varsta de pensionare, atat de cele obligatorii, din Pilonul I si II, cat si de cele facultative, din Pilonul III, intrebarea care ramane este "cum pot obtine o pensie privata?".
Asa cum aflam din continutul episodului, pentru Pilonul II de pensii, odata cu angajarea, in urmatoarele 4 luni avem dreptul de a ne alege un fond de pensii de care sa apartinem, iar in caz contrar, suntem atribuiti automat unui fond de pensii private. La acest moment, in Romania, exista sapte astfel de fonduri active din care putem alege, iar Mihai ne explica importanta alegerii acestuia, si daca, cu adevarat, exista o diferenta in ceea ce priveste randamentul lor:
"Acum, daca ne uitam strict la diferenta de performanta pe acesti 13 ani intregi de functionare, daca spun ca intre fondul cel mai performant si cel mai putin performant exista diferenta de 22% poate parea mult, dar este vorba doar de nivelul randamentelor. Daca ne uitam la acelasi roman care a intrat in sistem si putea ajunge ori la cel mai performant fond de la inceput, fara sa stie ca acesta va fi cel mai performant, sau la cel mai putin, astazi, la 13 ani si ceva distanta, diferenta intre sumele acumulate este de doar 6%. Nu mi se pare o diferenta atat de mare pe cat ar fi diferenta de randamente, deci 6% suma acumulata, nu justifica din punctul meu de vedere, poate sunt eu mai conservator, fuga sau goana dupa ideea celui mai performant fond."
Asadar, orice fond am alege, si la oricat de multi piloni de pensii am alege sa contribuim, in final, concluzia este ca "Nu exista prea devreme, nu exista economisesc prea mult, nu exista sunt prea pregatit"!
Pentru a afla mai multe despre pensiile private, cum functioneaza acestea si cum le putem obtine, va invitam sa urmariti episodul aici.