Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

VIDEO: Radu CRACIUN - Contributiile participantilor la Pilonul II sunt garantate


Radu CRACIUN, Presedintele APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, a discutat cu Sergiu COSTACHE, in cadrul celei mai recente Editii Speciale a emisiunii #OraDeRisc #DeAcasa by XPRIMM, despre efectele pandemiei de coronavirus asupra pietelor financiare si a pensiilor administrate privat.El a mentionat ca volatilitatea pietelor financiare este una normala si nu exista motiv de panica. De asemenea, a explicat ca pensiile private sunt protejate prin garantie absoluta, astfel ca participantii la Pilonul II nu vor incasa o suma mai mica decat suma tuturor contributiilor pe care le-au avut, minus comisioanele de administrare care au fost percepute in aceasta perioada.

Conform acestuia, scaderea performantei investitionale din ultimele luni poate fi recuperata in urmatorii ani. "Privind inainte, pe termen lung, este probabil sa vedem o recuperare a acestor scaderi si, practic, daca ne gandim ca cea mai mare parte a participantilor la Pilonul II vor iesi la pensie peste 10-15 ani, mai este foarte mult pana atunci. Nu cred ca are sens sa ne panicam pentru o evolutie, severa, e drept, pe termen foarte scurt, cand, de fapt, orizontul nostru de proiectie si de gandire este pe 10-15 ani", a precizat Radu CRACIUN.

Cum sunt protejate pensiile romanilor?

Presedintele APAPR a precizat ca este posibil ca in aceasta perioada sa existe persoane care se pensioneaza si primesc si pensiile private (Pilon II si III). "Aici, as vrea sa spun doua lucruri, pentru ca trebuie sa ne gandim inclusiv la cei din Pilonul III, care sunt in alte situatii, poate au ocazia sa se retraga mai repede, pentru ca la ei conditia este de a implini 60 de ani. In primul rand, faptul ca, in masura in care nu au o urgenta extraordinara sau nu au o dorinta foarte puternica de a se retrage, nu le-as recomanda sa o faca. Retragerea banilor ar insemna practic consfintirea aceastei reduceri a activelor. E posibil ca, in viitor, o revenire a pietelor financiare sa duca la o recuperare a cel putin o parte din cheltuielile pe care le-au suferit si atunci ar putea sa aiba sens sa mai amane retragerea acestor bani", afirma Radu CRACIUN.

"Pe langa asta, pentru participantii la Pilonul II, care isi vor scoate banii, acestia vor putea beneficia de garantia pe care administratorii o ofera, prin cerinta legii, si anume ca, indiferent de situatie, acestia sa nu incaseze o suma mai mica decat suma tuturor contributiilor pe care le-au avut, minus comisioanele de administrare care au fost percepute in aceasta perioada. Deci, exista un nivel minim care exista si sub care acestia nu au cum sa scada. Iar pentru plata diferentei care rezulta si pentru indeplinirea obiectivelor, administratorii au construit provizioane, un fel de rezerve, din care pot sa acopere aceste cheltuieli, pana la intregirea sumei pe care ei trebuie sa o asigure", a adaugat el.

In acelasi timp, potrivit lui Radu CRACIUN, chiar si pe Pilonul III, chiar daca legea nu obliga, exista un numar de administratori care ofera acest tip de garantie. Iar cei care sunt participanti la aceste fonuri de pensii beneficiaza de aceleasi conditii de garantie pe care ei le au pentru Pilonul II. Deci, exista mecanisme de natura a asigura conservarea, cel putin, a valorii contributilor, chiar si in conditii din acestea extrem de severe.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, intregul interviu poate fi citit AICI.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 09.04.2020

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva