Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

VIDEO: Dan ARMEANU: Sper ca pana la finalul anului sa avem legea pensiilor ocupationale
Despre valoarea contului mediu la contributia Pilonului II si III de pensii, care sunt factorii ce au influentat sistemul privat de pensii, schimbari legislative si obiectivele ASF pentru acest segment, au discutat Dan ARMEANU - Vicepresedinte pentru sectorul Pensii private din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc" by XPRIMM, la RFI Romania, difuzate marti, 29 octombrie, a.c.

"Avem o crestere a contributiei in sistemul privat de pensii, iar aceasta se datoreaza in primul rand cresterii puterii de cumparare. Pe de alta parte, avem o crestere a locurilor noi de munca cu aproximativ 200.000, practic avem cel mai mare numar de salariati din ultimii 30 de ani. Asadar, acestia sunt principalii factori care au contribuit in mod direct la cresterea contibutiilor in acest sistem", a precizat Dan ARMEANU.

Vicepresedintele ASF Pensii spune ca in Pilonul II de pensii, valoarea contului mediu al unui roman este de 7.600 de lei, iar in Pilonul III 5.000 de lei. Acesta a mai precizat ca fenomenul de imbatranire a populatiei va fi in viitor o presiune pentru sistemul public de pensii, de aceea este foarte important de inteles necesitatea unor pensii private sau facultative.

"Aceste sisteme sunt foarte importante in economiile tuturor tarilor. Noi avem acest sistem de pilon - II, cu o vechime de 11 ani, fiind un sistem stabil care s-a dezvoltat gradual si se dezvolta sustenabil in continuare. Practic, sistemul de pensii private din Romania este acea componenta din sistemul financiar cu cel mai mare grad de siguranta in acest moment. Aceasta siguranta vine din existenta unor provizioane tehnice, existenta unui fond de garantare, rata minima de rentabilitate, dar si din segregarea activelor", a precizat Dan ARMEANU.

Oficialul ASF spune ca, in acest moment, in sistemul pensiilor private - Pilon II si III - exista active de 13 miliarde de euro, ceea inseamna o pondere in PIB de aproximativ 5,8% si peste 7 milioane de participanti.

"Ca sa vedeti diferentele, Piata de Capital are active ce detin o pondere de peste 4% in PIB, iar sectorul asigurarilor are o pondere de aproximativ 2,2%. Practic, acest sistem a devenit principala piata a sectorului financiar-nebancar din Romania.", a completat el.

Referitor la pensiile ocupationale, Dan ARMEANU spune ca legea care le guverneaza are o vechime de 10 ani, timp in care a fost discutata, iar in prezent a fost propusa spre aprobare in Parlament o varianta mult schimbata fata de forma initiala.

"Legea pensiilor ocupationale are o vechime de aproape 10 ani, timp in care a fost discutata. Anul acesta am reusit sa introducem in Parlament o varianta moderna, mult schimbata fata de ceea ce era pana acum. In acelasi timp am propus o varianta de lege simpla si care sa permita aparitia acestui sistem in Romania. Practic, reprezinta un venit suplimentar pe care salariatii pot sa-l obtina de la angajator", a completat el.

"Acest sistem se adreseaza intreprinderilor. Pilon III este vazut ca pe un sistem care se adreseaza zonei de retail. Acum, o persoana fizica poate avea cont deschis si la Pilonul III, dar poate avea si o pensie ocupationala. Eu sper ca pana la sfarsitul anului sa o avem in Monitorul Oficial, iar incepand cu anul viitor sa vedem deja primele fonduri de pensii ocupationale in Romania. Sunt necesare", spune oficialul ASF.

Care sunt obiectivele ASF in ceea ce priveste sistemul de pensii in perioada urmatoare?

"In primul rand, avem in vedere ca pana la finalul anului sa avem legea pensiilor ocupationale. Este o lege dorita si avem nevoie de ea. Alt element pe care vrem sa-l realizam este digitalizarea. Mai mult, trebuie sa facem si o revizuire a legislatiei, pentru ca vreau ca legislatia sa fie mult mai aerisita si in concoranta cu noile cerinte de pe piata financiara. De asemenea, imi doresc o crestere a contributiei la Pilonul II si consolidarea increderii in sistem", a concluzionat Dan ARMEANU.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 31.10.2019

Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva