Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

Un debut mult asteptat: Pilonul II de pensiiPhoto: XPRIMM
Debutul oficial al Pilonului II din sistemul de pensii private - cel al pensiilor private cu contributie obligatorie - a fost marcat ieri, 29 martie, printr-o conferinta de presa sustinuta de Gheorghe BARBU, Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, impreuna cu Ministrul Finantelor Publice, Sebastian VLADESCU, Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai SEITAN si Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania, Mircea OANCEA.

Cei patru oficiali, personalitati cu o implicare substantiala in reformarea sistemului de pensii romanesc, au prezentat coordonatele principale ale reformei si principiile de functionare precum si calendarul de implementare pentru Pilonului II. S-a anuntat, totodata, debutul procesului de autorizare pentru constituirea structurilor functionale ale pietei de pensii private obligatorii: operatori, depozitari, auditori si scheme de pensii.

"Din analizele noastre, reiese si ca Pilonul II va totaliza, in anul 2008, circa 2.300.000 de membri, cu un volum al activelor in administrare de peste 135 mil. EUR, adica circa 0,14% din Produsul Intern Brut. Estimam ca, in decurs de 3 ani, pana in 2011, numarul membrilor va fi cu circa 1 milion mai mare" a aratat Gheorghe BARBU.

Stiut fiind ca sumele aferente contributiilor la Pilonul II vor fi drenate din actualele contributii ale sistemul public, oficialii prezenti au precizat ca deficitul care se va crea in bugetul sistemului public va fi acoperit de stat. "Acest deficit reprezinta costul implementarii reformei, cost pe care statul si-l asuma, fiind constient ca este, in fapt, o investitie. El va fi acoperit in cadrul finantarii deficitului bugetului consolidat", a declarat Sebastian VLADESCU. "Poate pare greu de crezut din partea mea, ca Ministru de Finante, dar aceasta este o cheltuiala a statului care ma bucura pentru ca, stim cu totii, beneficiile viitoare vor fi importante, atat sub aspect social, cat si sub raportul contributiei pe care dezvoltarea unei piete a pensiilor private o poate aduce la cresterea economiei in ansamblu", a adaugat domnia sa.

"Pensiile private fac pasul de la abordarea prin prisma solidaritatii la introducerea economiei de piata si domeniul pensiilor: vorbim de proprietate - conturile sunt proprietatea contribuabililor -, de profit - banii sunt investiti si capitalizeaza printr-o administrare profesionista -, de individualizare - prosperitatea la varsta pensionarii depinde in mare masura de optiunile personale de economisire prin pensiile private. Asadar, in timp, existenta acestui sistem complex de pensii va aduce o contributie importanta si la schimbarea mentalitatilor, la educarea unui anumit spirit antreprenorial al populatiei. Ma bucur ca, in sfarsit, dupa multe ezitari, am reusit sa dam viata acestui proiect", a declarat ziaristilor prezenti domnul Mihai SEITAN, cunoscut sustinator al reformei pensiilor care, din fotoliul de Presedinte CNPAS, a avut o contributie majora la promovarea si realizarea practica a acestui proiect.

Calendarul anuntat prevede o perioada de patru luni pentru procesul de autorizare, urmata de alte cinci luni pentru aderarea la fondurile de pensii si repartizarea finala a membrilor, astfel incat in ianuarie 2008 sa demareze functionarea efectiva, prin colectarea primelor contributii.

Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 30.03.2007

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%Arhiva