Statul roman sta cu frica incapacitatii de plata a pensiilor publice
"Eu sper sa reusim totusi ca, pana la sfarsitul anului, sa platim, in mod regulat, salarii, pensii, alocatii si tot ceea ce generic numim cheltuielile bugetare obligatorii" - iata declaratia-soc facuta recent de ministrul muncii Marian SIRBU, in cadrul unei conferinte de presa tinute la Iasi. Afirmatia "Speram sa putem plati regulat pensiile" denota de fapt teama incapacitatii de plata a statului roman cu privire la sistemul public de pensii, din cauza situatiei defavorabile a finantelor publice, afectate atat de criza din ultimul an, ca si de politicile generoase din ultimii 2-3 ani.
Declaratiile ministrului muncii sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat optimismul a dominat primul trimestru al acestui an, cand ministrul afirma "Nu cred in falimentul statului si bugetului public de pensii". Recent insa, acelasi oficial a lansat ideea unui nou imprumut extern, pentru a putea plati pensiile de stat si reduce CAS.
O privire chiar si sumara asupra starii bugetului public arata ca motivele de ingrijorare exprimate acum sunt intemeiate: veniturile sunt in scadere, cheltuielile au continuat sa creasca in pofida constrangerilor bugetare de criza, iar executia pe categorii de cheltuieli arata un dezechilibru semnificativ intre "declaratiile anticriza" si realitatea mai putin optimista a cifrelor.
Pe primele 4 luni ale lui 2009 (cele mai recente date publicate de Ministerul Finantelor), veniturile totale ale bugetului au scazut cu aproape 5%, in timp ce cheltuielile au continuat sa creasca alert, cu peste 14%, fata de primele patru luni din 2008. De exemplu, cheltuielile de personal (salariile bugetarilor) au sporit cu 50%, in timp ce cheltuielile cu pensiile de stat au crescut cu 23%. Si subventiile acordate au sporit cu 5%, in timp ce investitiile publice, promise pentru a relansa economia si a o scoate din criza, au scazut cu 25%.
Ramane de vazut daca si cum se va achita statul roman in acest an de datoriile sale privind pensiile de stat. Concluzia pentru fiecare dintre noi este o responsabilizare individuala si gandirea tot mai serioasa la alternativa pensiilor private, care sa reduca dependenta de stat.