Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Soarta pensiilor viitoare ale romanilor - un proiect anuntat in documente oficiale si semi-retractat in declaratii publice


"Echitatea trebuie sa fie si pentru pensionari, alaturi de salariati si celelalte categorii sociale," afirma Programul de Guvernare pentru perioada 2018-2020, document care anunta, intre altele, marirea punctului de pensie pana la 1.775 lei, in 2020. Neclar insa care sunt resursele care vor permite Guvernului o marire a pensiilor publice de peste 70% in mai putin de 2 ani.

Daca prevederile acestui document ar fi sa transforme in realitate, "punctul de pensie va creste in urmatorii 3 ani, astfel: 27 in 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, in 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, in 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei." Documentul mai afirma, cu privire la politica Guvernului in materia pensiilor: "Aceasta crestere a pensiilor ii va avantaja nu doar pe pensionarii de astazi, ci si pe salariatii de astazi - pensionarii de maine, care vor fi incurajati sa lucreze in Romania stiind ca la pensie vor avea un fond puternic finantat, care sa le asigure o batranete linistita".

Optimismul emanat de textul documentului ar putea parea cel putin exagerat celor care sunt familiarizati atat cu modul in care functioneaza sistemul public de pensii, cat si cu realitatile demografice ale Romaniei. Cat de "puternic finantat" va fi bugetul penhsiilor publice cand va trebui sa plateasca pensii unui numar de beneficiari dublu fata de celo al contribuabililor este greu de imaginat.

Deocamdata, pe lista de prioritati a Guvernului se afla, la capitolul modificari legislative, cu termen de prezentare in Guvern luna mai a.c., Proiectul de Lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II). Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Executivului, principalele modificari aduse de aceasta loege vor fi:
  • contributiile CAS sunt incasate integral la buget;
  • suspendarea contributiilor [la Pilonul II de pensii private obligatorii] in perioada 1.07-31.12.2018
  • contributie angajat in suma fixa de 84 lei in primul an si creste anual pana la 125 lei in anul 5 - dedusa din impozitul pe venit;
  • contributie angajator egala cu a angajatului si dedusa din impozitul pe profit in funtie de marimea companiei (50, 25, 10 angajati).
Reactiile inregistrate in spatiul public fata de alterarea posibila a Pilonului II de pensii au determinat, ca si in precedente ocazii, un pas inapoi din partea oficialitatilor, cel putin loa nivelul declaratiilor publice. Pe de o parte Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu sustine ca proiectul de lege in discutie este o propunere a Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza dar aceasta nu va fi pusa in aplicare. Pe de alta parte, insusi Presedintele comisiei citate afirma ca textul documentului publicat pe site-ul Guvernului este gresit si ca in continuare se fac diverse evaluari si studii de fundamentare, astfel incat proiectul de lege ar putea, in final, arata mult diferit. Intre altele, perioada de suspendare a contributiilor mentionata in document ar fi, de fapt, o perioada de optiune, fara sa reiasa clar insa intre ce variante ar trebui sa se opteze.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 21.05.2018

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva