Sebastian LAZAROIU, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Transferurile la Pilonul 2 de pensii au crescut de la 820 milioane lei in 2008 la 2,2 miliarde lei in 2011, lucru care se regaseste in deficitul inregistrat la bugetul asigurarilor sociale. Desi masura de transferare la Pilonul 2 nu era obligatoriu de luat in aceasta perioada, noi ne-am asumat acest risc pentru a avea grija de ceea ce se va intampla cu generatiile viitoare. Este vorba despre oamenii care voi iesi la pensie peste 25-30 de ani si care in cazul in care ar fi primit doar pensii din sistemul de stat nu ar mai fi putut sa-si acopere cheltuielile zilnice.
"Transferurile la Pilonul 2 de pensii au crescut de la 820 milioane lei in 2008 la 2,2 miliarde lei in 2011, lucru care se regaseste in deficitul inregistrat la bugetul asigurarilor sociale. Desi masura de transferare la Pilonul 2 nu era obligatoriu de luat in aceasta perioada, noi ne-am asumat acest risc pentru a avea grija de ceea ce se va intampla cu generatiile viitoare. Este vorba despre oamenii care voi iesi la pensie peste 25-30 de ani si care, in cazul in care ar fi primit doar pensii din sistemul de stat, nu ar mai fi putut sa-si acopere cheltuielile zilnice", a declarat astazi Ministrul Muncii, Sebastian LAZAROIU, la o intalnire cu liderii BNS.
Imprumuturile pe care Romania le face pentru plata pensiilor, la dobanzile actuale, vor duce tara in colaps in urmatorii 2-3 ani, a mai declarat demnitarul, facand apel la incetarea populismului si demagogiei. Ministrul Muncii a precizat ca deficitul fondului de pensii, de peste 14 milioane lei, este acoperit din imprumuturi care vor indatora multe generatii de acum incolo. Mediafax citeaza: "Ne imprumutam de pe piete si nu e o perioada buna. Dobanzile sunt mai mari ca in 2010, desi Romania si-a castigat o bruma de credibilitate pe pietele financiare, ceea ce arata ca mediul international nu este favorabil. Indatoram multe generatii de acum incolo si nu stim cand se va termina aceasta perioada".
"In anii 2007-2008, pensiile au ajuns sa creasca cu 50%, lucru care a dezechilibrat foarte mult bugetul asigurarilor sociale. Este adevarat ca la momentul respectiv se inregistra crestere economica, insa guvernantii de atunci trebuia sa fie mai precauti si sa nu permita o majorare a pensiilor de 50%. O crestere de 20% ar fi fost suficienta si ar fi acoperit intr-un mod rezonabil diferentele inregistrate intre pensiile acordate in Romania si cele distribuite la nivelul celorlalte state din UE. De asemenea, s-au facut foarte multe pensionari anticipate, la varste de 40-45-50 de ani, care la ora actuala reprezinta o povara ce trebuie sustinuta de actualii contribuabili, dar si prin imprumuturi obtinute de pe diferite piete. Momentul actual nu reprezinta deloc o perioada favorabila pentru obtinerea de imprumuturi, deoarece costurile creditelor sunt din ce in ce mai mari. Cu toate acestea, Romania a fost nevoita sa se imprumute pe pietele externe, ceea ce a facut ca statul roman sa indatoreze foarte mult generatiile viitoare, iar aceasta perioada tulbure nu da semne ca se va incheia", a precizat LAZAROIU, citat de Agerpres.
Editor: Daniela GHETU
| Publicat pe 31.08.2011
|