Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Romanii isi doresc pensii duble fata de posibilitatile statului, dar nu isi permit sa economiseasca pe cont propriu


Romanii asteapta pensii duble fata de ceea ce poate sa ofere in prezent statul roman, desi majoritatea covarsitoare nu economiseste si spune ca nu are niciun ban pus deoparte in vederea pensionarii, releva un sondaj de opinie derulat la nivel urban de catre institutul de cercetare sociologica ISRA Center la solicitarea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

La intrebarea "care credeti ca este valoarea unei pensii decente cu care sa va descurcati", valoarea medie a raspunsurilor a fost de 3.650 de lei, nivel mai mult decat dublu fata de 1.736 lei, cat este pensia medie de stat din sistemul contributiv (sursa: Casa Nationala de Pensii Publice, octombrie 2022). In prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public incaseaza o pensie lunara mai mare de 3.650 de lei (estimare bazata pe datele publice ale CNPP).

83% dintre romani spun ca nu economisesc nimic pe cont propriu in vederea pensionarii. 55% dintre romani se tem ca statul nu va putea sa le asigure o pensie decenta, in timp ce doar 37% au incredere ca statul roman nu va avea nicio problema cu plata pensiilor. Tot 55% spun ca nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru ca nivelul pensiei depinde de factorul politic, releva cercetarea sociologica.

"Este evident de ceva timp faptul ca exista o diferenta semnificativa intre asteptarile legitime ale populatiei active de azi si posibilitatile financiare limitate ale sistemului de pensii de stat - si asta nu este doar o problema a Romaniei, ci in toata lumea. Din fericire, Pilonul II de pensii private functioneaza tocmai pentru a acoperi acest deficit de protectie financiara, fara niciun efort suplimentar de economisire, direct din salariul brut, iar banii se acumuleaza constant in conturi personale, unde sunt investiti, produc randamente si sprijina si dezvoltarea economica a Romaniei", comenteaza Radu CRACIUN, presedintele APAPR.

"Stabilitatea financiara a devenit o preocupare importanta in ultimii ani pentru romani, dar pentru cei mai multi aceasta stabilitate inseamna doar asigurarea cheltuielilor zilnice, pe cand economisirea ramane un lux pe care nu si-l permit", afirma Alina DINCA, director executiv ISRA Center, care a coordonat derularea cercetarii sociologice.

Alte rezultate relevante despre Pilonul II (si comparatii fata de sondajul similar derulat in 2019):

  • 90% dintre romani au auzit de Pilonul II de pensii private (fata de 85% in 2019)
  • 75% stiu ca banii acumulati in Pilonul II reprezinta proprietatea privata a celor care contribuie la acest sistem (fata de 73% in 2019)
  • 66% stiu ca sunt participanti si contribuie la Pilonul II (in crestere fata de 55% in 2019)
  • 55% stiu ca banii din Pilonul II sunt garantati prin lege si nu pot fi pierduti (in scadere fata de 63% in 2019)
  • 23% cunosc cati bani au acumulat in contul personal din Pilonul II si au indicat o suma medie de peste 17.400 de lei (17% in 2019, atunci suma indicata era de putin peste 8.300 de lei)
  • Doar 10% cunosc ca procentul de contributie aferent Pilonului II este de 3,75% din venitul brut (in crestere fata de 4%, cati stiau in 2019).

O treime din populatia urbana a Romaniei se declara intr-o situatie financiara dificila. 30% dintre cei intervievati spun ca "este dificil, dar ne descurcam sa acoperim nevoile de baza" (fata de 20% in 2019), in timp ce procentul celor care spun "avem o situatie financiara buna" a scazut la 27% in 2022 fata de 35% in 2019. Contextul economic actual a influentat puternic perceptia romanilor cu privire la problemele de zi cu zi. Intrebati care este cea mai mare problema actuala in Romania, 29% au raspuns inflatia ridicata, 10% au spus veniturile mici, doar 4% indicand coruptia - o situatie total diferita fata de sondajul similar derulat in 2019, cand 6% indicau inflatia, 18% veniturile mici si 18% coruptia.

"Contextul actual creat de efectele pandemiei, inflatiei, instabilitatii geopolitice si amplificat de stirile alarmiste se reflecta asupra perceptiei oamenilor despre economisire si implicit asupra Pilonului II de pensii private. Astfel, cercetarea a relevat ca 2 din 3 romani cred cel putin una dintre informatiile false perpetuate de-a lungul timpului despre Pilonul II, cum ar fi ca pot pierde toti banii contribuiti sau ca nu ar exista nicio garantie sau reglementare solida privind sumele acumulate", spune Alina DINCA, director executiv ISRA Center.

Pentru cresterea nivelului de informare a romanilor cu privire la Pilonul II de pensii private, APAPR pregateste, pentru al cincilea an consecutiv, o campanie la nivel national ce va fi derulata curand pe TV si in online, in parteneriat cu agentia Rogalski Damaschin PR. Mai multe detalii vor fi disponibile in curand pe www.proprietardepensie.ro .

Sondaj de opinie reprezentativ la nivel national pentru mediul urban, varsta 20-55 de ani, venituri medii si peste. Sondajul a fost derulat la finele lunii septembrie 2022 pe un esantion de 1.103 respondenti, prin interviuri fata in fata, pe tableta (metoda CAPI), marja de eroare fiind de 2,9%. Cercetarea cantitativa a fost prefatata de o etapa de cercetare calitativa, care a presupus organizarea a trei focus-grupuri cu participare mixta din Bucuresti si alte orase mari si medii, pentru actualizarea si imbunatatirea chestionarului folosit in cercetarea anterioara (2019, derulata tot de ISRA Center la solicitarea APAPR).


Editor: Andreea PETRACHE | Publicat pe 02.11.2022

Cele mai recente stiri:
» Pilonul II de pensii private obligatorii dupa primii 15 ani: Romanii au virat 16,9 mld. EUR si au acum in conturi cu 5 mld. EUR mai mult
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva