Raluca TINTOIU, Presedinte APAPR, CEO, NN Pensii
Daca ar fi sa caracterizez in cateva cuvinte sistemul pensiilor administrate privat as spune ca este un sistem fara probleme, stabil, aflat intr-o continua dezvoltare si cu un rol social extrem de important. Intr-o alta perspectiva, rezultatele obtinute in beneficiul participantilor caracterizeaza acest sistem: cu peste 6,2 milioane de participanti, active nete de peste 18,7 miliarde de lei la finalul lui noiembrie 2014, Pilonul II a realizat un randament mediu anual de la lansare de peste 11%.
PRIMM: Cum ati caracteriza, pe scurt, starea actuala a sistemului de pensii private, in ansamblul sau? Raluca TINTOIU: Daca ar fi sa caracterizez in cateva cuvinte sistemul pensiilor administrate privat as spune ca este un sistem fara probleme, stabil, aflat intr-o continua dezvoltare si cu un rol social extrem de important. Intr-o alta perspectiva, rezultatele obtinute in beneficiul participantilor caracterizeaza acest sistem: cu peste 6,2 milioane de participanti, active nete de peste 18,7 miliarde de lei la finalul lui noiembrie 2014, Pilonul II a realizat un randament mediu anual de la lansare de peste 11%. Astfel, acest sistem a devenit un instrument transparent aflat la dispozitia tinerilor de azi pentru constituirea unui venit suplimentar la varsta pensionarii si, totodata, singura forma de economisire pentru pensie pentru o mare parte a populatiei active actuale. In cei sase ani de existenta, piata pensiilor administrate privat a gasit un model pentru dezvoltare caracterizat printr-un mix intre concurenta constructiva intre operatori, administrare prudentiala a activelor, management activ al portofoliilor si stabilitate legislativa. O veste foarte buna in acest sens, care va avea un impact pozitiv pentru continuarea dezvoltarii sistemului, este cresterea cotei de contributie catre pensiile private obligatorii - Pilonul II de la 4,5% la 5% din salariul brut in 2015, asa cum prevede proiectul Legii Bugetului anului urmator. Nu in ultimul rand, dezvoltarea Pilonului II a adus cu sine si contributia acestuia la dezvoltarea economiei locale, fiind o sursa de capital autohton si, totodata, un investitor important pe piata de capital.
PRIMM: Care sunt din punct de vedere legislativ modificarile/adaugirile care ar mai trebui aduse cadrului actual pentru a creste eficienta operationala a sistemului de pensii private? Raluca TINTOIU: Experienta ultimilor ani ne-a aratat si care sunt principalele arii in care imbunatatirea legislatiei ar putea determina crearea unui cadru care sa permita fondurilor sa obtina, pe termen lung, rezultate foarte bune. In acest domeniu, consider ca prioritatile ar trebui sa fie continuarea flexibilizarii cerintelor investitionale pentru fondurile de pensii, definitivarea legii de plata a pensiilor private (proiectul legii fiind in prezent in circuitul de avizare interministeriala), precum si ajustarea legislatiei secundare pentru pensiile facultative, pentru imbunatatirea substantiala a cadrului de dezvoltare a Pilonului III. Totodata, este necesar si controlul costurilor de functionare a sistemului, cu atat mai mult cu cat veniturile administratorilor sunt limitate prin lege si, pentru administratori, Pilonul II reprezinta o investitie asumata pe termen lung.
PRIMM: Cu un volum de active in administrare care a crescut substantial, fondurile de pensii au atins un nivel al capacitatii investitionale care le confera o importanta sporita in economie. Cat de important este rolul pe care fondurile de pensii il joaca in prezent si care sunt perspectivele in aceasta privinta? In ce directii ar avea fondurile de pensii de jucat un rol cu adevarat relevant? Dispun ele de conditiile necesare indeplinirii acestui rol? Raluca TINTOIU: Peste tot in lume, fondurile de pensii private sunt investitori institutionali mari, stabili, cu un profil de risc conservator, care cauta investitii pe termen lung, cu volatilitate redusa, in companii cu guvernanta corporativa solida - fiind, asadar, actionari dezirabili in orice companie. In Romania, nu facem exceptie, iar pe masura ce volumul activelor in administrare a crescut, fondurile de pensii au devenit, intr-adevar, un investitor relevant pe pietele financiare - circa 95% din resursele administrate de noi fiind plasate in Romania. Avem deja o prezenta importanta pe piata de capital, unde fondurile de pensii au avut o participare esentiala la ofertele publice de privatizare prin Bursa din ultimii doi ani, cumparand 18,6% din oferta Electrica, 20,6% din oferta Nuclearelectrica si 22,8% din oferta Romgaz (conform ASF). Practic, suntem cei mai mari investitori institutionali locali si un factor de echilibru pe piata secundara de actiuni. Din pacate, insa, piata de capital din Romania este inca mica, reprezentarea economiei romanesti pe Bursa este limitata, iar companiile locale performante ezita sa o foloseasca pentru finantare, ceea ce limiteaza posibilitatile de investitii inclusiv pentru fondurile de pensii.
Cred ca una dintre directiile in care putem avea un rol relevant este exact acesta - de a sustine, prin aceasta sursa alternativa de finantare, intreg mediul de afaceri romanesc. In plus, speram ca modernizarea in continuare a pietei de capital si continuarea programului de privatizari vor creste increderea companiilor private in bursa si vom avea mai multi emitenti privati de actiuni si obligatiuni corporatiste interesati sa acceseze piata de capital. In ceea ce priveste cadrul de investitii, avem la nivelul industriei un dialog constructiv cu autoritatea de reglementare in directia imbunatatirii Normei care defineste criteriile investitionale pentru fondurile de pensii, dialog ale carui prime rezultate pozitive incepem sa le vedem deja.
PRIMM: Segmentul pensiilor private facultative s-a dezvoltat mai lent in raport cu estimarile initiale. Care sunt principalele probleme cu care acest segment se confrunta si ce solutii vedeti pentru depasirea lor in viitor? Raluca TINTOIU: Intr-adevar, sistemul de pensii private facultative a evoluat in cei sapte ani de la lansare sub potentialul sau si sub asteptarile initiale ale industriei. Motivele pentru care s-a intamplat acest lucru tin, cred eu, de un mix de factori. In primul rand, pensiile facultative au fost lansate cu doar putin timp inainte de declansarea crizei financiare si, ca atare, contextul economic in care s-au dezvoltat a fost unul dificil, in care companiile si-au limitat programele de beneficii extra-salariale acordate angajatilor, iar veniturile disponibile pentru economisire au scazut. Acesti factori se vor atenua treptat, pe masura ce economia isi va reveni. Apoi, in Romania cultura planificarii pe termen lung a viitorului financiar este foarte putin dezvoltata, oamenii fiind obisnuiti ca statul sa le asigure un trai decent la pensie. In aceasta directie, continuarea demersurilor de informare a publicului este esentiala, atat cu privire la beneficiile pe care le ofera pensiile private, cat si la sistemul de pensii in general si la problemele demografice cu care, ca societate, ne confruntam. Cu siguranta ca, in timp, oamenii vor incepe sa inteleaga ca, in absenta unor demersuri proprii de economisire, traiul la pensie va fi unul dificil , iar atunci si Pilonul III va creste in amploare. Asa cum am mentionat deja, exista inca in legislatia Pilonului III o serie de aspecte care, in opinia noastra, pot fi imbunatatite pentru flexibilizarea vanzarii si administrarii produsului, respectiv revitalizarea acestuia. Avem in acest sens un dialog permanent cu autoritatea de reglementare, o parte dintre masurile propuse de noi fiind deja adoptate.
PRIMM: APAPR s-a declarat preocupata in repetate randuri cu privire la lipsa de interes a participantilor cu privire la pensiile lor private. Credeti ca s-a inregistrat un progres in aceasta privinta? Care sunt actiunile pe care le au in vedere operatorii din piata pensiilor private pentru a imbunatati nivelul de informare? Raluca TINTOIU: Este foarte adevarat ca nivelul de informare si interes al publicului cu privire la Pilonul II este inca limitat - chiar si in randul persoanelor care detin deja un astfel de produs, dar si al tinerilor care acum intra in campul muncii si trebuie sa opteze pentru un fond. In vara aceasta am realizat, la ING Pensii, un studiu tocmai cu obiectivul de a identifica nivelul de informare, intelegere si incredere pe care il au actualii participanti , iar rezultatele arata ca mai este inca mult loc de imbunatatiri. Unul din trei respondenti nu stie ca are o pensie administrata privat, desi detine un astfel de produs, iar in randul tinerilor de pana in 25 de ani tendinta este si mai vizibila. Doar doi din trei respondenti au apreciat ca sunt suficient de informati cu privire la sistemul de pensii administrate privat. Ce este insa foarte interesant de observat - si o directie asupra careia putem "lucra" in timp si din timp, si doar prin eforturi sustinute de informare - e faptul ca, in randul respondentilor care se considera insuficient informati, principalul motiv tine de propria lipsa de interes (57% dintre respondenti).
PRIMM: Care sunt lucrurile cele mai importante pe care cetatenii Romaniei ar trebui sa le cunoasca cu privire la sistemul de pensii private? Raluca TINTOIU: In primul rand, participantii ar trebui sa stie ca Pilonul II are potentialul de a le asigura acestora o pensie decenta, prin suplimentarea ratei de inlocuire a salariului prin pensie, iar Pilonul III permite persoanelor care vor sa aiba o pensie mai mare decat cea obtinuta prin contributia la Pilonul I si Pilonul II sa economiseasca pana la 15% din salariul brut in conditii reglementate, beneficiind in plus de avantaje specifice. Participarea la Pilonul II nu presupune niciun cost pentru participanti, contributia individuala fiind un procent din contributia CAS care se vireaza la sistemul public de pensii. In 2014, valoarea contributiei individuale este de 4,5% din salariul brut, iar procentul urmeaza sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6%. Este, de asemenea, important de stiut faptul ca, atat in cazul Pilonului II cat si al Pilonului III, fondurile acumulate apartin participantilor, sunt colectate in conturi individuale si nu sunt redistribuite actualilor pensionari, iar intreaga suma acumulata si randamentul realizat de administrator se vor intoarce la ei in viitor sub forma unei pensii suplimentare. In situatia decesului, suma economisita in contul individual va fi mostenita de familie. Cred, totodata, ca oamenii ar trebui sa stie ca pensiile private reprezinta un sistem care a performat excelent de la lansare, cu randamente medii anuale foarte bune, de peste 11%, ca este un sistem solid si un posibil raspuns la problemele demografice cu care ne confruntam.
Editor: Daniela GHETU
| Publicat pe 21.01.2015
|