Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

Radu CRACIUN, APAPR: Statul nu a virat in Pilonul II contributii in valoare de 10 mld. lei


Statul nu a virat in Pilonul II de pensii private, contributii in valoare de 10 miliarde de lei, din cauza faptului ca nu s-a mentinut planul initial de contributie de 6% prevazut in Legea 411/2004, iar valoarea activelor cumulate in Pilonul II ramane in continuare scazuta, a declarat miercuri, 21 ianuarie, a.c., Radu CRACIUN, Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-o conferinta de presa.

"Din pacate valorile contributiilor nu sunt suficient de ridicate. Din estimarile noastre, s-au pierdut 10 miliarde de lei in fondurile de pensii private din cauza faptului ca nu s-a ajuns conform planului initial la o contributie de 6%", a precizat Radu CRACIUN.

"Cu cat contributiile sunt mai mici, cu atat si pensiile private vor fi mai mici. Anul 2020 nu va avea cum sa furnizeze o crestere a contributiilor pe Pilonul II si sper ca estimarea ministrului de finante de a creste pana la 5% anul viitor se va concretiza si de asemenea, in 2022 pana la 6%", a completat Radu CRACIUN.
Insa, conform datelor oferite de presedintele APAPR, valoarea totala a activelor cumulate la Pilonul II, care au atins 13 miliarde de euro, este in continuare scazuta.

"Activele in pensiile private sunt ca valoare inca foarte mici si trebuie sa crestem pentru a da importanta economisirii in Pilonul II", a adaugat el.

Contributia la Pilonul II de pensii ar putea sa fie majorata, de la 3,75% in prezent, pana la 6% incepand cu 2022, in doi pasi, conform celor mai recente declaratii facute de ministrul Finantelor, Florin CITU.

Conform informatiile prezentate de oficialul APAPR, in 2019 randamentul investitional mediu al fondurilor de Pilon II a atins un nivel record pentru ultimii 9 ani, de 11,8%. Media anualizata pe toata perioada de functionare de aproape 12 ani a Pilonului II a ajuns la 8,35%, castigul net generat de fonduri exclusiv in beneficiul participantilor fiind de 2,6 miliarde de euro dintre cele 13,5 miliarde aflate in prezent in administrare.

"Daca ne uitam la randamente, acestea an de an au batut inflatia. De la infiintare (n.r. 2008) si pana acum, fondurile private de pensii au facut plati pentru pensii private de 100 de milioane de euro. Deci, sistemul functioneaza, face plati si va face si in continuare", a spus Radu CRACIUN.

Cu toate acestea, arata datele APAPR, in contextul international, Pilonul II din Romania este subdezvoltat.

"Activele Pilonului II in PIB-ul Romaniei este de 5,2%. Avand in vedere faptul ca exista deja tari cu o traditie, cred ca ar fi bine sa replicam povestile de succes ale acestora si nu esecurile. Daca este sa ne raportam la tarile din Europa Centrala si de Est suntem pe ultimul loc in clasament, iar daca ne raportam la tari care nu sunt in OECD, procente mai mari decat Romania au tari precum Kenya, Uganda, Tanzania, Nigeria sau Costa Rica", a completat Radu CRACIUN.

In privinta Pilonului III de pensii, anul 2019 a adus evolutii favorabile, depasind in premiera nivelul de 500.000 de contributori. Nivelul anual al contributiilor virate de participanti la fondurile facultative a atins in 2019 un nivel record absolut, suma fiind de peste 343 milioane de lei, cu 15% mai mult decat in 2018.

3 din 4 romani cred ca Pilonul II de pensii ar trebui mentinut

Trei sferturi dintre romani (75%) cred ca Pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui mentinut, in timp ce doua treimi (66%) spun ca Pilonul II este o idee buna, nivelul de satisfactie al romanilor fiind in crestere fata de anul 2018, arata ce-a de-a doua etapa a un studiu realizat de ISRA, la comanda APAPR.

"Anul 2018 fata de 2019 ne arata ca sustinerea fata de Pilonul II ramane constanta si destul de puternica. Intrebati in ce masura Pilonul II este o idee buna, 66% dintre persoanele intervievate spun ca este o idee buna sau foarte buna. Totodata, intrebati daca Pilonul II ar trebui mentinut sau nu, 75% dintre persoane spun ca ar trebui pastrat", a declarat Monica ALEXANDRU, sociolog ISRA.

Conform aceluiasi studiu, in 2019, 50% dintre romani spun ca la varsta pensionarii se vor baza in primul rand pe pensia publica, in timp ce 38% spun ca se vor baza la varsta pensionarii pe alte resurse, in afara venitului de la stat.

"Stim cu totii ca odata cu varsta pensionarii, de fapt, veniturile noastre vor scadea cu 50%, daca nu chiar mai mult. Din acest punct de vedere, cred ca avem niste asteptari nerealiste in randul romanilor si cred ca asta se coreleaza foarte bine si cu numarul celor care economisesc pentru pensie. In momentul in care te astepti ca dupa pensionare vei trai la fel sau mai bine, tentatia pentru economisire este mai mica", a completat ea.


CITITI PE ACEEASI TEMA:
30% dintre participantii la Pilonul II de pensii private au acumulat peste 10.000 de lei in contul personal

Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 22.01.2020

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva