Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Stiri

Inapoi

Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune


In cadrul conferintei de presa online organizate luni, 25 ianuarie a.c., de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania), Presedintele Radu CRACIUN a vorbit despre evolutia sistemului de pensii private la nivelul Romaniei in contexul pandemiei si care au fost efectele acesteia asupra fondurilor de pensii private, dar si care sunt prioritatile Asociatiei pentru anul 2021. 

Sursa: APAPR

Conform discutiilor, in anul 2020, anul cu cele mai mari provocari aduse de pandemie, Pilonul II de pensii a continuat sa aduca castiguri participantilor si a realizat un castig (randament mediu) de 6,2% - de trei ori peste rata inflatiei, insemnand un castig net de 900 milioane EUR pentru participanti. Cu toate ca lunile iunie, iulie si august au produs o scadere, recuperarea a fost rapida pentru anul 2020, iar contributiile brute in valoare de 8,9 miliarde RON au fost cu 5% mai mari fata de anul 2019. 

Sursa: calcule APAPR pe baza datelor ASF si INS

Radu CRACIUN a declarat: "Pentru 2021 avem un numar de prioritati pe care ne dorim sa le promovam prin dialog institutional cu ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), Guvernul si Parlamentul Romaniei. Printre acestea se regasesc adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private, stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupationale si modificarile legislatiei secundare in vederea digitalizarii operatiunilor fondurilor de pensii private si a comunicarii cu participantii. Sistemul de pensii private trebuie sa recupereze decalajul care il desparte de alte componente ale sectorului financiar la capitolul digitalizare".

Sistemul de pensii private are un rol deosebit in dezvoltarea economiei, in finantarea companiilor romanesti de aceea este important sa se aduca noi firme la bursa ale statului, reprezentand un castig atat pentru sistemul de pensii private, cat si pentru companiile care se vor lista. Insa, conform declaratiilor Presedintelui: "nu vom avea listari spectaculoase pentru anul acesta, marile listari necestia timp, insa poate vor fi listari din sectorul privat ale intreprinderilor de dimeniune medie sau chiar mica." 

Purtatorul de cuvant al APAPR, Mihai BOBOCEA a adaugat: "Toata lumea asteapta o reluare a planului de listari si cresterea adancimii pietei financiare in aceasat directie. In acest moment Pilonul II si Pilonul III detin la BVB (Bursa de Valori Bucuresti) portofolii totale undeva aproade de 3 miliarde de EUR, iar 90% dintre investitii sunt in Romania ".

In ceea ce priveste Pilonul III de pensii (pensiile private facultative), acesta a inregistrat un randament mediu in 2020 de 4,64%, atingand un numar de 527.000 de participanti, in crestere cu 5% fata de 2019, iar contributiile nete au fost in crestere cu 8,2% fata de 2019, in valoare totala de 317 milioane RON pentru 2020. 

Sursa: APAPR

Conform discutiilor, recuperarea in forma de "V" a fondurilor de pensii din lunile de vara a reprezentat un cumul de factori, fiind o recuperare importanta in zona pietelor finanicare, fie ca a fost vorba de actiuni, fie ca a fost vorba de obligatiuni. Mai mult interventia bancilor centrale a avut un rol esential in primul rand pe piata de obligatiuni, dar si calitatea alegerii emitentilor si a claselor de active in care fondurile de pensii private au investit. 

In ceea ce priveste digitalizatea sistemului de pensii privtae, Radu CRACIUN a declarat ca: " deja lucruri s-au intamplat in acest sens, dar au fost operate acele modificari care au necesitat cele mai simple modificari legislative. Pe de alta parte, din punct de vedere al vanzarii produselor de pensii private, in moentul de fata legislatia primara are aceasta obligativitate a utilizarii actelor de aderare tiparite. Vanzarea online nu este posibila pentru ca legislatia primara nu permite acest lucru. In perioada urma ne focalizam pe digitalizare prin modificarea legislatie secundare, si apoi o ordonanta de urgenta care sa ajute digitalizarea si a sistemului de pensii private."

Printre prioritatile Asociatie din punct de vedere legislativ se afla si sustinerea cresterii contributiei la Pilonul II inca din 2021 pentru atingerea graduala a tintei de 4,75% anuntata pentru 2024.  

Pilonului II (pensiiprivateobligatorii) la sfarsitul anului 2020:
  • S-au inregistrat un numar de 7,63 milioane de participanti (+2,2% fata de finele lui 2019)
  • Contributii brute primite in administrare au fost de : 8,9 miliarde RON (+5% fata de 2019)
  • Activele nete au ajuns la: 75,1 miliarde RON (15,4 miliarde EUR) (+21% fata de finele lui 2019)
  • Plati totale realizate in valoare de 397 milioane RON pentru 46.000 de beneficiari (pe toata durata de functionare a Pilonului II)
  • Peste 1 milion de participanti (1 din 7) au mai mult de 20.000 RON in fondurile de pensii private pilonul II
Pilonul III (pensiiprivate facultative) la finalul anului 2020:
  • Un randament mediu de 4,64% in 2020, mai mult decat dublu fata de rata inflatiei
  • 527.000 participanti (+5,2% fata de final 2019)
  • 371 milioane RON contributii brute primite in decursul anului (+8,2% fata de 2019)
  • 2,93 miliarde RON active nete in administrare (+16,7% fata de final 2019)
  • Pe toata durata de functionare (aproape 14 ani), fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anualizat de 5,97%
  • Pe toata durata de functionare, fondurile de pensii facultative au realizat plati totale in valoare de 323 milioane RON catre 47.700 de beneficiari
  • Majorarea deductibilitatii fiscale este esentiala pentru ca romanii sa poata sa continue sa economiseasca suplimentar pe termen lung.

Editor: Alexandra GUZUN | Publicat pe 25.01.2021

Cele mai recente stiri:
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern
» Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vara. Cat este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanti


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:



Arhiva