Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

Pilon II: Activele administrate de fondurile de pensii au depasit 63 mld. lei in ianuarie. Vezi situatia tuturor fondurilor!


Activele totale administrate de cele sapte fonduri de pensii din Pilonul II erau de 63,01 miliarde lei la sfarsitul lunii ianuarie 2020, in crestere cu 31,2% fata de luna ianuarie 2019 si cu 218,7% mai mult fata de valoarea inregistrata in urma cu cinci ani, potrivit unui raport realizat de SmartFin.ro.

Numarul total de participanti in cele sapte fonduri private de pensii obligatorii (Pilon II) era de 7,48 milioane la sfarsitul lunii ianuarie 2020, iar contributia medie lunara a acestora la fondurile private de pensii obligatorii era de 179,3 lei/luna.


Conform SmartFin.ro, toate fondurile au inregistrat performante foarte bune pentru participantii lor in ultimul an. Acestea au variat intre un maxim de 14,3% inregistrat de fondul Vital adminsitrat de Aegon Pensii si un minim de 11,7% inregistrat de fondul de pensii BRD. Media performantelor inregistrate in ultimele 12 luni a fost 13,0%, iar mediana a fost 13,1%.

Fondurile de pensii au beneficiat de performantele foarte bune ale actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti in ultimele luni (inclusiv de revenirea preturilor acestora dupa scaderea accentuata din luna decembrie 2018, determinata de publicarea Ordonantei de Guvern despre taxele aplicabile domeniilor bancar, energie si comunicatii).

Performantele cumulate sunt foarte bune si pe ultimii cinci ani (ian.2015-ian.2020), situandu-se intre o valoare maxima de 27,3% inregistrata de fondul BCR si una minima de 19,7% inregistrata de fondul BRD (media acestor performante a fost de 24,8%). In ceea ce priveste performantele obtinute de fonduri in ultimii zece ani, acestea s-au situat intre 109,3% obtinuta de fondul BCR si 88,2% pentru fondul BRD.


In ceea ce priveste investitiile fondurilor private de pensii obligatorii, motorul performantelor acestora a fost reprezentat de plasamentele in actiuni care au reprezentat 21,6% din activele totale; procentul minim de actiuni se inregistreaza la fondul BRD (19,4%), iar procentul maxim la Aripi (26,6%). Restul investitiilor fondurilor sunt realizate preponderent in instrumente cu venit fix: 62,6% in titluri de stat, 9,3% in obligatiuni si 3,0% in depozite bancare. De asemenea, un procent de 3,0% din activele totale era plasat in unitati ale unor fonduri de investitii.


FONDURI PILON III

Cele zece fonduri de pensii facultative administrau active totale de 2,54 miliarde lei la sfarsitul lunii ianuarie 2020, iar numarul total de participanti in acestea era de 503 mii. Activul celor zece fonduri a crescut cu 25,85% in ultimele 12 luni si cu 137,99% in ultimii cinci ani, se arata in raportul SmartFin.ro.


Si fondurile de pensii private facultative au avut performante bune in ultimele 12 luni, cu o medie a castigurilor obtinute de 12,2% si o mediana de 11,8%. Cel mai performant fond al anului trecut a fost AZT Vivace cu o performanta de 15,2%, iar cea mai scazuta performanta a fost inregistrata de fondul Pensia Mea (+9,9%). Media castigurilor obtinute in ultimii cinci ani a fost de 19,7%, iar mediana de 18,4%. In ultimii zece ani media castigurilor cumulate a fost de 78,3%, cu o mediana apropiata, de 77,1%.


Activele celor zece fonduri erau plasate la sfarsitul lunii ianuarie 2020, in medie, intr-o proportie de 26,8% in actiuni, 3,0% in depozite, 59,1% in titluri de stat, 8,4% in obligatiuni si 2,8% in unitati de fond.
Editor: Andreea RADU | Publicat pe 20.02.2020

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva