Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Opinii

Arhiva

Pier Carlo PADOAN, Economist Sef, OECD


"Un Pilon II solid contribuie la adancirea si lichiditatea pietei de capital (mai ales pentru titlurile de stat) si are potentialul de a stimula cresterea economica, prin furnizarea de capital autohton", a declarat Pier Carlo PADOAN, Economist Sef al OECD, intr-un interviu acordat recent portalului ungar de informatii financiare Portfolio.hu.

In contextul "scandalului pensiilor" din Ungaria, starnit in jurul nationalizarii de facto a Pilonului II de pensii private, discutia jurnalistilor ungari cu oficialul OECD a pus in evidenta cateva aspecte a caror relevanta depaseste contextul maghiar.

"Unul dintre cele mai importante motive pentru care unele state decid anularea reformei pensiilor sau reducerea rolului pe care Pilonul II trebuie sa-l joace in sistemul de pensii  este acela al incadrarii in limitele fiscale impuse la nivel european. In unele cazuri este vorba si despre intentia de a crea un spatiu fiscal necesar pentru alte masuri, de tipul reducerii fiscalitatii. Procedand asa, aceste tari obtin un avantaj pe termen scurt, dar pe seama afectarii majore a sustenabilitatii pe termen lung", a afirmat PADOAN.

El a explicat ca "distrugerea Pilonului II va adauga o povara suplimentara cheltuielilor pe care statul va trebui sa le suporte oricum, in viitor, in legatura cu cetatenii sai varstnici, iar aceasta va pune in pericol sustenabilitatea fiscala din acel moment. In orice caz, astfel de masuri au efecte negative si pe termen scurt, pentru ca afecteaza puternic credibilitatea sistemului de pensii, in toate componentele sale, si, totodata, increderea cetatenilor in stat, in stabilitatea legislativa. Intr-un plan mai larg, vor fi afectate si stabilitatea pietei de capital si climatul investitional".
In concluzie, "dificultatile economice n-ar trebui sa fie o justificare pentru anularea reformelor precedente. Dimpotriva, ar trebui ca in astfel de perioade sa fim cu atat mai atenti sa nu alimentam neincrederea populatiei si partenerilor economici".

Oficialul OECD a criticat in termeni destul de duri masurile intreprinse de Guvernul ungar si a tinut sa sublinieze ca, dincolo de argumentele economice, "deposedarea participantilor care decid sa ramana in Pilonul II de drepturile lor la o pensie publica, in timp ce angajatorii lor continua sa contribuie pentru ei la finantarea sistemului public, este o forma clara de discriminare a cetatenilor care doresc sa ramana in sistemul privat".


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 15.12.2010