Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022


Pensia medie lunara a inregistrat o crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022, raportat la trimestrul anterior, ajungand la 1.866 lei, numarul mediu de pensionari fiind de 4,992 milioane de persoane, in scadere cu 4.000 de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in trimestrul IV 2022, numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,604 milioane de persoane, in crestere cu 1.000 de persoane fata de trimestrul precedent.

Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii ) a fost de 1866 lei, in crestere cu 0,5% fata de trimestrul precedent.

Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 11,1% , respectiv cu 10,6%.

Comparativ cu trimestrul IV al anului precedent numarul mediu de pensionari a scazut cu 66 mii persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 39 mii personae.

Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,2% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,8%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%.

Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judeul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariai in judetul Teleorman, respectiv la 14 la 10 in judeul Vaslui.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 956 de lei (1409 lei in judetul Botoani, 1421 lei in judeul Giurgiu, 1425 lei in judeul Vrancea fata de 2365 lei in judeul Hunedoara, 2254 lei in Municipiul Bucuresti i 2085 lei in judeul Braov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG2nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala)3 , in trimestrul IV 2022, a fost de 1151,1 mii persoane, din care:

- 1027,2 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 22,3% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;

- 118,2 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 64,6% din totalul acestora;

- 5,7 mii persoane din sistemul militar, reprezentand 2,9% din totalul acestei categorii.


Editor: Andreea PETRACHE | Publicat pe 16.03.2023

Cele mai recente stiri:
» Pilonul II de pensii private obligatorii dupa primii 15 ani: Romanii au virat 16,9 mld. EUR si au acum in conturi cu 5 mld. EUR mai mult
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern
» Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vara. Cat este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanti


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva