Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

Pensia medie lunara a fost de 1.661 lei in trimestrul al doilea


Pensia medie lunara a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea al anului fata de primul trimestru, pana la valoarea de 1.661 de lei, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul mediu de pensionari a fost de 5.085.000 de persoane in trimestrul al doilea al anului, in scadere cu 14.000 de persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4.657.000 de persoane, in scadere cu 8.000 de persoane.

In cel de-al doilea trimestru, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.601 lei, in crestere cu 0,3% fata de trimestrul anterior.

Totodata, raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 53,2% in cel de-al doilea trimestru, in scadere fata de raportul de 54,6% inregistrat in primul trimestru al anului.

Raportat la primul trimestru al anului, indicele pensiei medii reale in trimestrul al doilea, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum, a fost de 99,2%.

INS arata ca pensia reala exprima contravaloarea marfurilor si serviciilor care pot fi cumparate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominala neta intr-o anumita perioada de timp, comparativ cu alta perioada, avand in vedere evolutia preturilor de consum si a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determina luand in calcul sumele corespunzatoare pentru pensiile platite pensionarilor de asigurari sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI si SRI.

Comparativ cu trimestrul al doilea al anului precedent, numarul mediu de pensionari a scazut cu 47.000 de persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 19.000 de persoane.

Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut in al doilea trimestru, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 15,7% , respectiv cu 16,0%.

In trimestrul al doilea al anului, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari.

Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 91,6% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,1%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%.

In intervalul analizat, raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial: de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in judetul Giurgiu si 14 la 10 in judetele Botosani si Vaslui.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 850 de lei (1.272 lei in judetul Botosani, 1.279 lei in judetul Giurgiu sau 1.298 lei in judetul Vrancea, fata de 2.122 lei in judetul Hunedoara, 2.024 lei in Bucuresti si 1.889 de lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala) in trimestrul al doilea a fost de 932.000 de persoane, din care 792.600 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 17,0% din totalul pensionarilor din aceasta categorie, 134.800 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 57,9% din totalul acestora, si 4.600 de persoane din sistemul militar, reprezentand 2,5% din totalul acestei categorii.

Pensia medie lunara se calculeaza luand in considerare sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc. platite de casele de pensii.

 


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 13.09.2021

Cele mai recente stiri:
» Pilonul II de pensii private obligatorii dupa primii 15 ani: Romanii au virat 16,9 mld. EUR si au acum in conturi cu 5 mld. EUR mai mult
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva