Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Pensia medie lunara a fost de 1.661 lei in trimestrul al doilea


Pensia medie lunara a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea al anului fata de primul trimestru, pana la valoarea de 1.661 de lei, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul mediu de pensionari a fost de 5.085.000 de persoane in trimestrul al doilea al anului, in scadere cu 14.000 de persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4.657.000 de persoane, in scadere cu 8.000 de persoane.

In cel de-al doilea trimestru, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.601 lei, in crestere cu 0,3% fata de trimestrul anterior.

Totodata, raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 53,2% in cel de-al doilea trimestru, in scadere fata de raportul de 54,6% inregistrat in primul trimestru al anului.

Raportat la primul trimestru al anului, indicele pensiei medii reale in trimestrul al doilea, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum, a fost de 99,2%.

INS arata ca pensia reala exprima contravaloarea marfurilor si serviciilor care pot fi cumparate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominala neta intr-o anumita perioada de timp, comparativ cu alta perioada, avand in vedere evolutia preturilor de consum si a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determina luand in calcul sumele corespunzatoare pentru pensiile platite pensionarilor de asigurari sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI si SRI.

Comparativ cu trimestrul al doilea al anului precedent, numarul mediu de pensionari a scazut cu 47.000 de persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 19.000 de persoane.

Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut in al doilea trimestru, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 15,7% , respectiv cu 16,0%.

In trimestrul al doilea al anului, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari.

Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 91,6% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,1%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%.

In intervalul analizat, raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial: de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in judetul Giurgiu si 14 la 10 in judetele Botosani si Vaslui.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 850 de lei (1.272 lei in judetul Botosani, 1.279 lei in judetul Giurgiu sau 1.298 lei in judetul Vrancea, fata de 2.122 lei in judetul Hunedoara, 2.024 lei in Bucuresti si 1.889 de lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala) in trimestrul al doilea a fost de 932.000 de persoane, din care 792.600 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 17,0% din totalul pensionarilor din aceasta categorie, 134.800 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 57,9% din totalul acestora, si 4.600 de persoane din sistemul militar, reprezentand 2,5% din totalul acestei categorii.

Pensia medie lunara se calculeaza luand in considerare sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc. platite de casele de pensii.

 


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 13.09.2021

Cele mai recente stiri:
» Sistemul de pensii private a crescut cu 25% in primele 9 luni din 2021 si a ajuns la active de peste 90 mld. lei
» VIDEO: Care sunt perspectivele pietei de pensii private?
» Fondurile de pensii private au platit deja peste 1 mld. lei catre 115.000 de beneficiari
» Virgil ICHIM, aprobat pentru un nou mandat la conducerea ALLIANZ-TIRIAC Pensii
» La ce sa fii atent cand iti alegi un fond de pensii private
» ASF: Romania, realeasa in Comitetul Executiv al Organizatiei Internationale a Supraveghetorilor Sistemelor de Pensii Private
» APAPR si ENVISIA, parteneriat in scopul promovarii educatiei in domeniul guvernantei corporative
» Daniel ARMEANU, ASF: Pensiile private - factor de stabilitate pentru economie
» Sondaj: Opt din zece angajati romani iau in calcul sa munceasca si dupa iesirea la pensie
» VIDEO: Zodia Asigurarilor - Afla ce mai fac banii tai de pensie privata


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva