Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020


Numarul mediu de pensionari inregistrat in Romania la nivelul trimestrului IV al anului 2020 a fost de 5,123 milioane, in scadere cu 2.000 de persoane fata de trimestrul precedent, conform datelor publicate de INS - Institutul National de Statistica.

In acelasi timp, pensia medie lunara a ajuns la 1.636 de lei, in crestere cu 8,7% fata de trimestrul precedent.Numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,679 milioane, in crestere cu 4.000 de persoane fata de trimestrul precedent.

In trimestrul IV 2020, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.590 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 54,2% (comparativ cu 51,9% in trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum, a fost de 108,1%.

In trimestrul IV al anului trecut, comparativ cu intervalul similar din 2019, numarul mediu de pensionari a scazut cu 17.000, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a crescut cu 10.000 de persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 15,9% fiecare.

Datele INS arata ca, in trimestrul IV, comparativ cu trimestrul III din 2020, numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 2.000 de persoane, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in crestere cu 4.000 de persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat a crescut fata de trimestrul precedent, cu 8,7% si respectiv cu 9,4%.

In trimestrul IV, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 91,4% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (78,9%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,1%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in judetele Giurgiu si Vaslui si 14 la 10 in judetul Botosani.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 848 de lei (1.262 lei in judetul Botosani, 1.272 lei in judetul Giurgiu, 1.291 lei in judetul Vrancea, fata de 2.110 lei in judetul Hunedoara, 2.008 lei in Bucuresti si 1.883 lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul IV 2020, a fost de 947.700 persoane, din care: 797.200 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 17,0% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; 146.000 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 57,6% din totalul acestora; 4.500 persoane din sistemul militar, reprezentand 2,5% din totalul acestei categorii.

Conform INS, pensia medie lunara reprezinta dreptul banesc stabilit prin decizia de pensie; se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in trimestrul de referinta la numarul mediu lunar al acestora inmultit cu 3 (luni).


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 16.03.2021

Cele mai recente stiri:
» Doar 1 din 10 romani din Pilonul II isi verifica online contul de pensie privata
» Dan ARMEANU, ASF: Piata pensiilor private a inregistrat o performanta deosebita in 2021
» ASF: Legea de plata pe Pilonul II ar putea fi finalizata anul viitor
» Informatiile despre pensii ar putea fi mai usor de obtinut
» Sistemul de pensii private a crescut cu 25% in primele 9 luni din 2021 si a ajuns la active de peste 90 mld. lei
» VIDEO: Care sunt perspectivele pietei de pensii private?
» Fondurile de pensii private au platit deja peste 1 mld. lei catre 115.000 de beneficiari
» Virgil ICHIM, aprobat pentru un nou mandat la conducerea ALLIANZ-TIRIAC Pensii
» La ce sa fii atent cand iti alegi un fond de pensii private
» ASF: Romania, realeasa in Comitetul Executiv al Organizatiei Internationale a Supraveghetorilor Sistemelor de Pensii Private


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva