Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

POLONIA: Guvernul promoveaza cresterea varstei standard de pensionare la 67 de ani


Guvernul polonez a incheiat elaborarea legii care va mari varsta standard de pensionare la 67 de ani, egalizand totodata varsta de pensionare dintre barbati si femei. "Vom face tot ce ne sta in putere pentru a pastra aceasta formula nealterata pe parcursul urmatoarei perioade de dezbatere publica", a declarat Premierul Donald TUSK.

Legea in cauza cuprinde, in afara prevederilor legate de varsta standard de pensionare, modificari vizand pensiile speciale acordate unor categorii privilegiate de angajati. Potrivit Premierului TUSK, legea va intra in dezbaterea Parlamentului in circa o luna, domnia sa apreciind ca in acest moment sunt intrunite cele mai bune conditii politice pentru a o putea promova eficient. "Suntem de patru ani la guvernare si suntem gata sa ne asumam costurile politice ale acestui demers", a spus el.

Odata intrata in vigoare, legea va mari varsta de pensionare gradual, adaugand varstei standard de pensionare cate o luna cu fiecare interval de patru luni parcurs de la inceputul anului 2013. In acest ritm, varsta de pensionare de 67 de ani va fi atinsa in 2020 pentru barbati si in 2040 pentru femei.

Proiectul de lege a fost intampinat cu obiectii inca din faza de elaborare, fiind considerat ca dezavantajos pentru femei. In contrapartida acestor opinii critice, Premierul a invocat realitatile si perspectivele demografice dezavantajoase, aratand totodata ca "nu putem lasa dificultatile prezente de pe piata muncii sa determine politica noastra in aceasta privinta, mai ales ca, mai mult ca sigur, in deceniile urmatoare ne vom confrunta cu un deficit de forta de munca care va favoriza ramanerea in activitate pe timp mai indelungat".

Un plan avansat de unul dintre partenerii coalitiei de guvernamant, PSL - Partidul Poporului Polonez -, propunea reducerea varstei de pensionare pentru femei proportional cu numarul copiilor, dar Premierul a aratat ca Guvernul intentioneaza sa promoveze alte legi menite sa impulsioneze natalitatea si cresterea familiilor pe alte cai decat cea a pensionarii anticipate pentru femei. In principiu, ar fi vorba despre introducerea deductibilitatii pentru cheltuielile ocazionate de infiintarea de gradinite in cadrul firmelor comerciale, introducerea unor modalitati de spijin financiar pentru ingrijirea batranilor etc.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 29.02.2012

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie a fost de 1.650 lei in primul trimestru din 2021
» Raport ASF: Activele fondurilor de pensii private au avansat cu 33% in T1 2021
» ASF: Pensiile private, performerele crizei
» Fondurile de pensii private obligatorii, crestere de peste 33% in luna martie
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva