Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

OANCEA: este necesar ca nivelul contributiilor la Pilonul II sa creasca la cel putin 6% in 4 ani in loc 8


"Fondurile de pensii private nu-si pot indeplini corespunzator nici rolul social, de a furniza participantilor veniturile necesare la batranete, nici pe cel economic, de a deveni investitori strategici de calibru, daca nu ating dimensiunile necesare" a afirmat Mircea OANCEA, Presedinte CSSPP, cu ocazia conferintei Romania Financial Forum 2009. "De aceea, este absolut necesar sa sprijinim cresterea acestei industrii intr-un ritm sustinut, iar pentru aceasta cel mai important este ca ritmul de crestere a contributiilor sa fie intensificat astfel incat acestea sa ajunga la un nivel de cel putin 6% intr-un interval de 4 ani, in loc de 8 ani, cum prevede legea in prezent" a explicat el.

Ca termen de referinta, volumul activelor acumulate in pietele de pensii private din regiune reprezenta, in 2007, un procent important din Produsul Intern Brut al acestor tari: in Cehia, 4,8%, Croatia, 7,7%, iar in Ungaria si Polonia, 11,1%, respectiv 11,9%. Pentru Romania, valoarea acestui indicator este in prezent de cca. 0,2% din PIB, corespunzatoare unui volum total al activelor de circa 400 milioane euro. "Este evident ca, la aceasta dimensiune, fondurile de pensii sunt inca departe de a fi partenerii strategici doriti pentru derularea unor proiecte importante din economie, dar in 4 sau 5 ani ele vor avea o cu totul alta putere financiara, iar situatia va fi cu totul alta", apreciaza Presedintele autoritatii de supraveghere in domeniu. "Daca in acest moment s-ar pune bazele institutionale pentru dezvoltarea unor parteneriate in regim public-privat, proces care are el insusi o durata de implementare de cativa ani, am putea pregati conditiile necesare pentru ca peste cativa ani fondurile de pensii sa poata contribui substantial la dezvoltarea unor proiecte importante de infrastructura in Romania"

Pentru ca aceasta perspectiva sa se concretizeze, iar participantii sa obtina beneficiile asteptate, in afara accelerarii ritmului de crestere a contributiilor sistemul de pensii private mai are nevoie de o serie de imbunatatiri: diversificarea surselor de venituri la pensie prin introducerea pensiilor ocupationale, consolidarea si extinderea pachetului de stimulente fiscale, precum si implementarea unor politici publice de consolidare a increderii cetatenilor in sistem.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 02.07.2009

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva