Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Normele privind rentabilitatea minima a fondurilor de pensii private, aproape de finalizarefoto: www.masternewmedia.org

Proiectul Normelor privind rentabilitatea minima a tuturor fondurilor de pensii private, atat obligatorii, cat si facultative se mai afla in dezbatere publica, pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru mai putin de zece zile, adica pina la 10 aprilie 2009. Dupa expirarea acestui termen, cele doua acte normative vor intra in discutia Consiliului Comisiei, care le va finaliza astfel incat, in iunie sa poata avea loc prima evaluare oficiala a fondurilor de pensii private facultative din Romania.

Proiectele puse in discutie precizeaza modul de calcul al ratei minime a rentabilitatii, indicatorul care defineste performanta minima acceptabila pentru un fond de pensii din Romania, raportat la rentabilitatea medie a pietei. Aceasta se va calcula separat pentru fiecare categorie de risc investitional, tinand cont si de dinamica specidfica fiecarei categorii. Astfel, pentru fondurile de tip conservator, care investesc preponderent in instrumente financiare cu randament fix, abaterea negativa admisa fata de rentabilitatea medie a pietei este mai mica, tinand cont ca valorile randamentului sunt mai stabile in timp. La cealalta extrema, pentru fondurile de risc ridicat, care investesc intr-o proportie sensibil mai mare pe pietele de capital, acest ecart este mai larg, tinand cont ca fluctuatiile randamentului pe termen scurt pot fi mai importante. Normele stabilesc, totodata, proceduri adecvate pietei romanesti, in care cele trei categorii de risc investitional nu sunt egal reprezentate in oferta pietei.

Mecanismul de "market relative guarantee" - randament minim garantat, relativ la piata inseamna, simplu spus, ca fondurilor nu le este permis sa performeze mai slab decat o anumita marja fata de media intregii industrii, protejand astfel participantii fondurilor de posibilitatea ca un fond sau altul sa obtina performante slabe o perioada mai indelungata. Este vorba practic de un mecanism de protectie a participantilor, o garantie suplimentara inclusa in sistemul de pensii private. Trebuie subliniat, in acelasi timp, ca este un mecanism care penalizeaza, firesc, slaba performanta in administrare si nu conditiile de ansamblu ale pietei generate de contextul economic general.

Cu alte cuvinte, o garantie absoluta ar putea penaliza administratorii chiar si in conditiile in care nicio entitate financiara nu obtine rezultate bune din investitii, performantele scazute fiind generate de conditiile de piata si nu de managementul defectuos al investitiilor - vezi momentul actual, de criza a pietelor financiare. Garantia relativa la piata ocoleste aceasta situatie inacceptabila pentru orice operator, raportand performanta individuala a fondurilor la cea de ansamblu, a pietei.

Fondurile care nu performeaza corespunzator timp de 4 trimestre consecutiv raman fara licenta, participantii urmand sa fie preluati de celelalte fonduri, care au rezultate investitionale bune. In Europa Centrala si de Est, statele aplica si ele regula "market relative guarantee" in pilonul II, doar ca fondurile care aluneca sub marja permisa de lege nu isi pierd licenta de functionare, in schimb administratorii acelor fonduri trebuie sa vina "cu bani de acasa" pentru a completa sumele necesare pana la performanta medie a pietei.


CITITI PE ACEEASI TEMA:
+11,9% randament mediu pentru fondurile de Pilon II din Romania
APAPR: Fondurile de pensii private obligatorii, randament mediu de 7% in 2008, peste inflatie

Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 02.04.2009

Cele mai recente stiri:
» ASF: Pensiile private, performerele crizei
» Fondurile de pensii private obligatorii, crestere de peste 33% in luna martie
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva