Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

NN Pensii: Pilonul II este o forma de economisire pentru pensie ce are la baza o strategie investitionala pe termen lung


Pilonul II este o solutie de economisire pe termen lung, prin care oamenii beneficiaza de o sursa suplimentara de venit la pensie, in completarea pensiei publice. Banii sunt investiti timp de zeci de ani, pe durata de viata activa a participantilor. Desi in acest interval pot aparea fluctuatii de valoare cauzate de ciclurile economice, este indicat ca performanta fondurilor sa fie privita pe perioade lungi, dincolo de situatii atipice cum este, in prezent, pandemia de COVID-19, spun oficialii NN Pensii.

Potrivit acestora, in medie, un sfert din banii administrati de NN Pensii sunt investiti in actiuni si fonduri de actiuni, iar restul in obligatiuni si alte instrumente financiare reglementate de cadrul legal. Actiunile sunt in general menite sa genereze castiguri mai ridicate in perioade de crestere economica, dar pot fi supuse temporar la fluctuatii, cum se intampla acum in contextul raspandirii coronavirusului. Obligatiunile asigura stabilitate mai mare in perioade volatile.

"Conform comunicarilor transparente transmise lunar prin e-mail participantilor Fondului de pensii administrat privat NN, in primul trimestru din 2020, valoarea unitatii de fond, unitatea de masura in care sunt transformati banii din contributii pentru a fi investiti, a scazut cu 7%. Aceasta unitate de fond determina valoarea la un anumit moment a conturilor personale din Pilonul II. Aproximativ 90% din aceasta scadere a fost determinata de evolutia negativa a bursei in primele trei luni (cand indicele BET a inregistrat o scadere cu 25%) si, intr-o proportie de aproximativ 10%, de evolutia obligatiunilor. Astfel de fluctuatii pe perioade scurte au mai aparut si in trecut, dar atat NN Pensii, cat si sistemul de pensii private in general au obtinut randamente bune, peste inflatie, in perioade de timp mai extinse", au spus reprezentantii NN.

NN Pensii are active de aproximativ 20 de miliarde de lei pe care le gestioneaza pentru aproape 2 milioane de romani.

Pilonul II garanteaza romanilor contributiile nete

Administratorii Pilonului II investesc pe baza unor strategii orientate pe termen lung pentru a multiplica economiile pentru pensie ale oamenilor, chiar daca uneori pot exista deprecieri temporare. In acelasi timp, legislatia specifica Pilonului II protejeaza economiile participantilor. Romanii au garantia ca, atunci cand vor iesi la pensie, vor primi cel putin suma contributiilor istorice nete.

Pentru a putea oferi o astfel de garantie, administratorii constituie provizioane si contribuie cu sume importante catre Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private, ambele aducand o siguranta suplimentara pentru economiile de pensie ale romanilor.

Pilonul II este transparent

Modul de functionare a Pilonului II asigura transparenta, astfel incat viitorii pensionari pot sti in orice moment ce se intampla cu banii lor. Cei ale caror economii sunt administrate de NN Pensii pot vedea situatia contului personal in timp real in aplicatia NN Direct, accesibila oricand pe orice dispozitiv. Aplicatia mobila este gratuita si poate fi descarcata pe orice tip de telefon din Google Play sau App Store.

In plus, Autoritatea de Supraveghere Financiara, care reglementeaza piata pensiilor private obligatorii, ofera in orice moment informatii actualizate, clare si complete despre evolutia Pilonului II si supravegheaza activitatea administratorilor pentru a se asigura ca interesele participantilor sunt protejate.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 03.04.2020

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva