Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

NN Pensii: Actiunile Wirecard nu se mai aflau in portofoliul fondului de pensii de Pilon II la inceputul lunii mai


NN Pensii, cel mai mare administrator din Pilonul II dintre cei sapte activi in Romania, a precizat, joi, in contextul informatiilor publice privind procesatorului german de plati electronice Wirecard, ca actiunile acestei firme nu se mai aflau in portofoliul fondului la inceputul lunii mai, si a subliniat ca evolutia recenta a pretului acestei actiuni nu a afectat sumele din conturile participantilor romani.

Wirecard se afla in mijlocul unui scandal privind o posibila frauda in valoare de circa 2 miliarde de euro.

Regasiti mai jos intreg mesajul de la NN Pensii pentru participantii la Pilonul II:

"Ca urmare a aparitiilor media recente referitoare la modul in care investesc fondurile de pensii administrate privat si, in particular, la activitatea de investitii a NN Pensii, facem urmatoarele precizari:

Activam pe piata pensiilor administrate privat inca de la aparitia acesteia, in prezent administram economiile pentru pensie pentru peste 2 milioane de participanti si, in numele acestora, investim responsabil, in baza prevederilor legale.

Principiile noastre de investitii sunt aliniate cu profilul de risc specific fondurilor de pensii, iar pentru plasamentele in actiuni urmarim inclusiv diversificarea geografica si sectoriala, care asigura distributia riscului la nivelul portofoliului.

Ca parte a administrarii active a portofoliului, NN Pensii monitorizeaza constant evolutia pietelor financiare si a companiilor in care fondul detine actiuni, evaluand fiecare companie pe baza unui set complex de indicatori financiari si non-financiari. De asemenea, reprezentam interesele participantilor nostri in adunarile generale ale actionarilor, promovand cele mai bune practici de guvernanta corporativa.

De-a lungul celor peste 12 ani de activitate, fondul de pensii obligatorii administrat de NN Pensii a avut detineri in zeci de companii listate, locale si internationale. La 31 decembrie 2019, aproximativ 75% din portofoliul de actiuni era investit in companii romanesti. Investitiile pe bursele externe asigura respectarea principiilor de diversificare si sunt determinate si de constrangerile de lichiditate existente pe Bursa de Valori de la Bucuresti.

Plasamentele in actiuni, care reprezinta aproximativ un sfert din totalul activelor administrate, sunt principalul element care a determinat randamente medii anuale cu aproximativ 5 puncte procentuale peste inflatie de la lansare pana in prezent, potrivit calculelor NN, in beneficiul celor peste 2 milioane de participanti.

Ca parte a strategiei de investitii pe bursele externe, urmarim sectoare economice cu potential semnificativ de crestere, care nu sunt reprezentate la bursa locala. De asemenea, expunerea pe fiecare emitent strain este limitata ca pondere in portofoliu, ceea ce, implicit, determina un impact redus al volatilitatii respectivei actiuni.

In cazul particular al companiei Wirecard, care la decembrie 2019 reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului, decizia de a investi in aceasta actiune a respectat toate prevederile legale aplicabile in sectorul pensiilor private din Romania si a reflectat principiile mentionate mai sus.

Precizam ca actiunile Wirecard nu se mai aflau in portofoliul fondului de pensii Pilon II NN la inceputul lunii mai si subliniem ca evolutia recenta a pretului acestei actiuni nu a afectat sumele din conturile participantilor.

In ceea ce priveste activitatea de comunicare si raportare, aceasta reflecta toate normele existente si principiile generale de transparenta.

In concluzie, performanta unui fond de pensii trebuie analizata in ansamblul portofoliului si pe o perioada relevanta, pensiile private fiind un instrument de economisire pe termen lung."


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 25.06.2020

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva