Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Mediul de afaceri, ingrijorat de viitorul Pilonului II de pensii suplimentare


Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) si-au aratat ingrijorarea asupra deciziilor ce sunt luate in privinta Pilonului II de pensii. Cele doua parti au transmis Guvernului un document de pozitie in care au explicat pe larg argumentele tehnice pentru mentinerea actualului sistem de economisire si si-au exprimat disponibilitatea la dialog pe aceasta tema.

AmCham Romania solicita mentinerea Pilonului II

In numele celor peste 430 de companii membre - americane, internationale si romanesti ce sustin prin activitea lor economica peste 250.000 de angajati romani si familiile acestora, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) isi exprima ingrijorarea cu privire la orice masuri si politici ce ar putea afecta bunastarea angajatilor atat in perioada vietii active, cat si ulterior, la pensie, si ar reduce in acelasi timp potentialul de dezvoltare a pietei financiare romanesti.

In mod specific, AmCham Romania isi exprima sustinerea pentru mentinerea actualului model de functionare a sistemului de pensii administrate privat, fiind un sistem de asigurari cu o sustenabilitate dovedita pe termen lung, si o premiza fundamentala pentru imbunatatirea calitatii vietii viitorilor pensionari romani.

AmCham atrage atentia ca realitatile demografice cu care Romania se confrunta in prezent, respectiv imbatranirea accelerata a populatiei si amplificarea fenomenului de emigrare in special in randul tinerilor, impun de fapt masuri de sustinere a sistemelor care fac posibila pastrarea nivelului de trai din perioada vietii active si dupa momentul pensionarii, prin diversificarea surselor de venit la pensie.

"Asadar, in cazul Romaniei, un sistem de asigurari sociale sustenabil pe termen lung nu este doar un deziderat, ci o necesitate, iar in mod specific Pilonul II de pensii reprezinta o sursa sustenabila de venit, complementar veniturilor aferente pensiei publice, scopul acestui instrument financiar fiind exclusiv economisirea pentru perioada varstei a treia", se arata in comunicatul transmis de AmCham.

"Mai mult, dincolo de impactul social in viitor, sistemul de pensii administrate privat contribuie in prezent la dezvoltarea economiei locale, investind 92% din active pe pietele financiare din Romania. Este dovedit faptul ca succesul ofertelor publice derulate de statul roman dar si de companiile private, depinde de fondurile de pensii private", se mai spune in document.

Numai in primii 10 ani de functionare a Pilonului II de Pensii, peste 7 milioane de romani au economisit aproximativ 9 miliarde de euro, 15% din aceasta suma reprezentand beneficiile investitiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii private. Performanta administrarii private a economiilor pentru pensie ale romanilor este recunoscuta de multe entitati internationale relevante, desi au fost obtinute in contextul unor indici de cost redus comparativ cu cel aplicat instrumentelor financiare similare din alte piete.

In ciuda managementului profesionist si randamentului real pozitiv pe toata perioada de existenta a fondurilor, evolutia economiilor participantilor a fost afectata negativ de decizii politice, precum nerespectarea calendarului de crestere a alocarii (in trei din cei zece ani de functionare a sistemului) sau chiar de reducerea acesteia, cel mai recent.

AmCham Romania reitereaza nevoia de a se renunta la masurile politice care sacrifica obiective pe termen lung, in cazul de fata, bunastarea viitoarelor generatii de pensionari, in favoarea nevoilor bugetare pe termen scurt. Fondurile suplimentare aduse la bugetul asigurarilor sociale de stat printr-o eventuala stopare a contributiilor va avea efecte negative semnificative.

"Credem ca economisirea pe termen lung este singura solutie sustenabila, si consideram necesar ca Guvernul, Parlamentul si toate autoritatile abilitate sa inteleaga implicatiile pe termen lung ale unei astfel de modificari asupra economiei in ansamblu, asupra nivelului de trai al romanilor in prezent si mai ales in viitor, cu atat mai mult cu cat pentru cei mai multi dintre participantii la sistemul de pensii administrat privat, acesta este singurul instrument de economisire la care contribuie", au transmis oficialii Camerei de Comert Americana in Romania.

AmCham Romania a transmis decidentilor un punct de vedere argumentat prin care sustine importanta mentinerii Pilonului II de Pensii, prin intermediului unei scrisori co-semnata si de Consiliul Investitorilor Straini (FIC), si isi exprima speranta in derularea unor consultari reale si temeinic fundamentate inainte de adoptarea oricaror decizii.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania. In prezent sunt peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti membre ale comunitatii AmCham Romania.

FIC: Pilonul II este un instrument esential de economisire pentru pensie

Consiliul Investitorilor Straini (FIC), asociatie ai carei membri angajeaza aproximativ 200.000 de persoane, a transmis public ca este ingrijorata de posibilele masuri de politica publica privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni si de lipsa de transparenta in care acestea sunt analizate si promovate. Sistemul de economisire pentru pensie este foarte important avand in vedere directia estimata a evolutiei demografice a Romaniei in urmatoarele decenii. In acest context considera ca pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esentiale pentru ca angajatii de astazi sa-si poata mentine un nivel de trai satisfacator la sfarsitul vietii active.

"Toate studiile de specialitate arata ca in jurul anului 2040 piramida demografica a Romaniei va fi de asa natura incat va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Din ce in ce mai putine persoane active vor trebui sa asigure veniturile unui numar din ce in ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiti pe termen lung, va putea prelua o parte din aceasta povara financiara", a aratat Consiliul.

In opinia FIC, reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificata de evolutiile datoriei publice sau ale deficitului. Bunastarea viitoare a actualilor angajati nu trebuie periclitata printr-o abordare pe termen scurt. Situatii exceptionale precum mari calamitati sau razboaie pot pune in discutie fluxurile financiare din Pilonul II, insa datoria publica si deficitul trebuie asezate pe o traiectorie sanatoasa prin alte metode. Mediul de afaceri din Romania a atras atentia, in ultimii 5 ani, ca politicile publice in care scaderile de taxe si cresterile cheltuielilor sunt masuri simultane, poate fi un mix destabilizator.

"Banii economisiti de angajatii de astazi reprezinta nu doar o asigurare pentru viitor, ci sunt si o sursa importanta de finantare a economiei si investitiilor in prezent. Cei 42 miliarde de lei acumulati pana acum in Pilonul II sunt investiti in proportie de 92% in Romania. Statul roman si companiile listate la bursa utilizeaza acesti bani pentru dezvoltare. Piata de capital locala ar suferi un soc in absenta acestor economii pe termen lung ale angajatilor", subliniaza FIC.

Din punctul de vedere al companiilor membre FIC contributia angajatilor la Pilonul II nu trebuie sub nicio forma sa fie redusa, ci dimpotriva ar trebui sa creasca din nou spre 6% (in prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfacator.

Exista o tendinta generala a autoritatilor de a aborda insuficient de dinamicile pe termen lung si de a impinge rezolvarea unor probleme complexe in viitor, pentru a-si dedica atentia doar asupra acelor teme care sunt presante astazi. Totusi, sistemele de pensii sustenabile se construiesc in decenii si FIC incurajeaza autoritatile sa mentina cursul inceput acum zece ani pentru ca experienta si calculele dovedesc ca aceasta este decizia corecta.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 17.05.2018

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva