Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Opinii

Arhiva

Marius POPESCU, Director General, ING Pensii


"Majorarea contributiei la 3% in 2011, asumata de Executiv, este o veste buna pentru participanti, insa o decizie de crestere mai accelerata a contributiilor in viitor ar fi salutara".

XPRIMM: In pofida momentului greu pe care il traversau pietele financiare, fondurile de pensii private din Romania au pornit "cu dreptul" in ceea ce priveste rezultatele investitionale. Care este situatia in acest moment?
Marius POPESCU: Prudenta administratorilor, strategia conservatoare de investitii, cadrul legislativ si, nu in ultimul rand, faptul ca in momentul de debut al crizei financiare internationale fondurile de pensii private obligatorii din Romania erau inca foarte mici, aflandu-se la inceput, au facut ca Pilonul II sa inregistreze randamente investitionale superioare celor din sisteme cu o functionare mai indelungata. Astfel, daca in cursul anului 2008, anul lansarii PII in Romania, fondurile de pensii private din cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii inregistrau o pierdere medie de 23%, conform studiilor si estimarilor OECD, Pilonul II din Romania aducea participantilor un randament net superior inflatiei. Per ansamblu, in primii doi ani de existenta, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut pentru participanti un randament mediu anualizat de 16,6%, conform APAPR.
In ceea ce priveste a doua parte a intrebarii, asa cum stiti, administratorii nu au voie sa faca publice estimari privind performanta viitoare a fondurilor de pensii. Cred insa ca doua aspecte sunt demne de luat in considerare: pe de o parte, beneficiem in Romania de unul dintre cele mai moderne sisteme private de pensii, ce inglobeaza numeroase elemente de siguranta si garantii, care furnizeaza participantilor atat performanta, cat si siguranta banilor administrati. Pe de alta parte, prin natura lor, sistemele de pensii implica investitii pe termen lung si foarte lung, si ca atare trebuie privite si evaluate din aceasta perspectiva.

XPRIMM: Care credeti ca ar trebui sa fie prioritatile pietei de pensii private in acest moment, cat si pentru urmatorii ani?
M.P.: Sistemul privat de pensii din Romania este, dupa trei ani de la momentul lansarii, un sistem consolidat si modern, solid reglementat, supravegheat si controlat, avand numeroase elemente de siguranta si mecanisme de stimulare a concurentei si performantei investitionale. Ca atare, cred ca "arhitectura" sistemului este una solida, pe care trebuie insa sa continuam sa construim, in beneficiul celor peste 5 milioane de participanti actuali si al celor care vor adera in viitor. Din pacate, inghetarea contributiilor virate catre Pilonul II la niveluri inferioare celor stabilite prin calendarul initial - si ele foarte reduse, prin comparatie cu cele practicate in alte state europene - a redus semnificativ volumul banilor care au intrat in sistem in ultimii ani. Majorarea contributiei la 3% in 2011, asumata de Executiv, este o veste buna pentru participanti, insa o decizie de crestere mai accelerata a contributiilor in viitor ar fi salutara. Nu trebuie sa uitam faptul ca, in orice economie, fondurile de pensii stimuleaza economisirea pe termen lung, ofera cetatenilor o diversificare a surselor de venit la varsta pensionarii si, in acelasi timp, asigura o alocare optima a resurselor si lichiditatilor financiare. De altfel, rolul benefic al fondurilor de pensii administrate privat, in special in perioade economice dificile - precum este cea pe care o parcurgem in prezent -, este confirmat o data in plus de Banca Nationala a Romaniei, care noteaza in cel mai recent Raport asupra stabilitatii financiare faptul ca "fondurile de pensii administrate privat au un rol important de amortizare a dezechilibrelor dintre cerere si oferta ce se pot manifesta pe pietele financiare (...) in astfel de perioade".

XPRIMM: Recesiunea a afectat grav si piata locurilor de munca, cu implicatii directe in colectarea contributiilor la fondurile de pensii. Cum resimtiti aceste efecte in activitatea companiei dumneavoastra?
M.P.: Recesiunea economica a afectat, intr-adevar, aproape orice activitate din Romania (si nu numai); cresterea somajului, inchiderea unor companii, stagnarea sau chiar scaderea veniturilor salariatilor sunt cativa dintre factorii care au influentat, implicit, si industria pensiilor private. In aceste conditii, pe parcursul anului 2009, la nivelul intregii piete, numarul de participanti pentru care s-au incasat contributii a fost ceva mai restrans, iar incasarile din contributii au marcat o usoara diminuare. De asemenea, un impact in acest sens l-a avut si decizia de mentinere a contributiilor la nivelul anului 2008, respectiv la 2%. Totusi, incepand cu luna martie a.c., cresterea nivelului contributiilor la 2,5% si stabilizarea relativa a economiei au determinat o revenire a incasarilor din Pilonul II; astfel ca, la finele lunii iulie a.c., acesta administra active nete totale de peste 3,5 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 50% fata de decembrie 2009.
In ceea ce ne priveste, la ING Pensii ne-am confruntat in aceasta perioada cu aceleasi provocari care s-au resimtit la nivelul intregii industrii si, in sens mai larg, al intregii economii; totusi, la finele lunii iulie 2010, peste 95% din cei 1,6 milioane de participanti platisera cel putin o contributie de la inceputul colectarii in sistem.

XPRIMM: Subiectul pensiilor publice se afla in centrul atentiei, marcat de perspectiva nesustenabilitatii. Care ar putea fi strategia pentru ca macar generatiile viitoare de pensionari sa nu mai fie atat de vulnerabile?
M.P.: In opinia mea, faptul ca "subiectul pensiilor" se afla in centrul atentiei este un lucru pozitiv. In mod evident, dificultatile cu care se confrunta sistemul public de pensii si tensiunile aparute in ultima vreme in legatura cu acest subiect au efecte negative asupra fiecarei persoane din aceasta tara. Tocmai de aceea, cred eu, este corect si dezirabil sa fim extrem de constienti, sa discutam deschis si sa luam masurile necesare pentru ca, macar pe termen lung, aceasta problema sa fie solutionata. Presiunile puse asupra sistemului public de pensii de imbatranirea populatiei si de reducerea populatiei active nu sunt caracteristice doar Romaniei - peste tot in lume se intampla acelasi lucru. In aceste conditii, numeroase state au implementat inca de acum multi ani sisteme private de pensii, menite sa completeze pe termen lung componenta publica, asigurand participantilor un mijloc eficient, reglementat si sigur prin care sa isi poata completa veniturile, la varsta pensiei, pana la un nivel decent. Daca ne referim la situatia Romaniei, putem spune ca primii pasi in directia asigurarii unui viitor mai bun au fost deja facuti - prin introducerea, in 2007, a sistemului privat -, insa este vital ca eforturile sa nu se opreasca aici si sa fie incurajata o dezvoltare mai accelerata a componentei private.

XPRIMM: Ocupati de putin timp pozitia de CEO al ING Pensii. Care sunt, in acest moment, prioritatile personale in ceea ce priveste dezvoltarea ING Pensii?
M.P.: Ca Director General al ING Pensii, prioritatile pe care le vizez se circumscriu, in mod natural, directiilor strategice de dezvoltare a activitatii ING Pensii, dar si demersurilor necesare pentru cresterea importantei pensiilor private in economia romaneasca. Concret, ma refer atat la obiective privind imbunatatirea eficientei operationale si controlul costurilor in activitatea companiei, la cele privind activitatea de investitii a fondului administrat de ING, cat si la proiectele menite sa conduca la cresterea calitatii serviciilor oferite clientilor. Informarea si educarea continua a participantilor reprezinta, cu siguranta, o alta prioritate pe "agenda" mea si, de altfel, un demers pe care ING il desfasoara constant. Nu trebuie sa uitam ca vorbim despre o piata inca tanara, care trebuie formata continuu de toti jucatorii, si consider ca acest obiectiv trebuie sa fie si in continuare unul strategic, pentru toti participantii din aceasta piata.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 29.09.2010