Laszlo ANDOR, Comisar European, Pentru Munca si Chestiuni Sociale
Probabil ca pensiile nu s-au aflat niciodata intr-o pozitie atat de importanta pe agenda Comisiei Europene ca acum. Acest lucru reflecta gravitatea problemelor cu care se confrunta acest domeniu si presiunea care apasa din ce in ce mai puternic asupra sistemelor de pensii.
"Asa cum stim cu totii, in centrul preocuparilor actuale se afla subiectele 'vedeta' legate de criza. Cu totii ne punem problema supravietuirii in mediul economic extrem de volatil care ne inconjoara, iar subiectele cele mai importante pe agenda zilnica au un caracter acut. Ne intrebam cu totii ce se va mai intampla saptamana viitoare sau luna viitoare cu pietele financiare si adeseori nu putem face planuri decat cel mult pentru anul viitor. Pe de alta parte, cand vorbim despre pensii, acesta este un subiect cu 'bataie lunga', pe care nu-l putem aborda decat dintr-o perspectiva de termen lung. Dar cred ca este cu atat mai important, in vremuri atat de instabile, sa gandim si sa creionam planuri pe termen lung", a declarat Lazlo ANDOR in debutul discursului pe care l-a rostit cu ocazia celei de a doua editii a WorldPensionSummit, la inceputul lunii noiembrie 2011, la Amsterdam.
Motivul principal al acestor dificultati este bine cunoscut: imbatranirea populatiei. Trebuie spus ca efectele anticipate ale acestui fenomen incep sa devina realitate, in conditiile in care numarul cetatenilor europeni de varsta activa urmeaza sa scada vizibil din anul viitor, a precizat oficialul european. El a aratat ca daca astazi raportul dintre numarul cetatenilor de varsta activa si cel al pensionarilor se situeaza la nivel european la valoarea de circa 4:1, pana in 2060 acest raport va scaderea dramatic, pana la 2:1. Desigur, exista metode mai sofisticate de a realiza aceasta evaluare, cum ar fi calculul ratei de dependenta economica dintre contributori si beneficiari, tinand cont si de evolutiile prognozate pentru piata muncii. Dar "mesajul de ansamblu ramane acelasi: Uniunea Europeana imbatraneste dramatic pe masura ce generatia baby-boomers se indreapta catre pensionare, traim cu totii mai mult si avem mai putini copii".
Criza economica a avut, de asemenea, un impact major asupra sistemelor de pensii, ingreunand cu atat mai mult gasirea unei solutii pentru dificultatile generate de imbatranirea populatie. Deficitele bugetare si datoriile publice mai mari, incetinirea ritmului de crestere economica, precum si agravarea somajului in tarile membre au facut ca sistemele PAYG sa devina mult mai greu de sustinut. Totodata, valoarea activelor acumulate in fondurile private de pensii a fost puternic afectata, fapt care plaseaza si sfera economisirii private pentru pensie intr-o zona de volatilitate. Ca urmare, una dintre lectiile crizei economice este aceea ca "in multe cazuri sunt necesare reforme substantiale in domeniul pensiilor sau ajustari importante ale masurilor deja implementate pentru a raspunde corect provocarilor actuale". Acestea sunt motivele pentru care Comisia Europeana a considerat necesara derularea unui larg proces de consultare la nivel european pentru a construi un punct de vedere comun si o abordare coerenta privind viitorul pensiilor europene.
Printre principalele concluzii ale procesului de consultare se numara urmatoarele:
- Exista o nevoie clara de a reforma sistemele publice de pensii pentru a imbunatati sustenabilitatea finantelor publice si a furniza pensii adecvate;
- Exista o nevoie clara de a mari varsta efectiva de pensionare si de a adapta sistemele de pensii mobilitatii largite a fortei de munca europene;
- Comisia Europeana trebuie sa-si asume un rol mai important in coordonarea politicilor privind pensiile, facilitand supravegherea, coordonarea si informarea reciproca a statelor membre;
- Este necesara o revizuire a legislatiei europene privind pensiile ocupationale, pentru ca acestea sa poata valorifica la maximum beneficiile oferite de piata unica europeana.
O analiza detaliata a concluziilor consultarii va fi data publicitatii curand, prin intermediul unui document elaborat de Comisia Europeana, "EC White Paper on Pensions". Acest document va prezenta atat concluziile consultarii, cat si modul in care acestea pot fi puse in acord, in viziunea institutiilor europene, cu obiectivele strategiei Europe 2020 si ale programelor de combatere a saraciei in randul populatiei varstnice.
"Multe decizii privind reformarea sistemului public de pensii sunt extrem de dure si necesita o vointa politica foarte puternica pentru ca sunt greu de acceptat de catre cetateni. De aceea, ele nu pot fi adoptate fara consensul fortelor sociale, fara studii de impact pe termen lung, ceea ce inseamna ca nu pot fi adoptate foarte rapid. Amanarea lor insa nu va face decat sa inrautateasca lucrurile pana la un punct in care vor fi necesare corectii de mai mare amploare, mai grabite si posibil injuste fata de o parte a populatiei", a subliniat Lazlo ANDOR.
Editor: Daniela GHETU
| Publicat pe 30.11.2011
|