Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Opinii

Arhiva

Laszlo ANDOR, Comisar European, Pentru Munca si Chestiuni Sociale


"Sunt de parere ca trebuie sa oferim un fel de stimul statelor europene care, in pofida predominantei sistemului de pensii redistributiv de tip pay-as-you-go, dezvolta sisteme de pensii private suplimentare celui public. Aceste sisteme private de pensii pot fi mai bine croite, se potrivesc mai bine ideii de cariera individuala, iar diversificarea pilonilor sistemului de pensii creste stabilitatea intregului sistem, per ansamblu." Comisarul European a acordat acest interviu portalului Euractiv.com.

"Sunt de parere ca trebuie sa oferim un fel de stimul statelor europene care, in pofida predominantei sistemului de pensii redistributiv de tip pay-as-you-go, dezvolta sisteme de pensii private suplimentare celui public. Aceste sisteme private de pensii pot fi mai bine croite, se potrivesc mai bine ideii de cariera individuala, iar diversificarea pilonilor sistemului de pensii creste stabilitatea intregului sistem, per ansamblu." Comisarul European a acordat acest interviu  portalului Euractiv.com.

Euractiv.com: La nivel european, martie este o luna foarte importanta, intrucat institutiile europene vor lua decizii esentiale in mai multe domenii. Cu privire la pachetul de guvernanta economica, in procesul de reformare a Pactului de Stabilitate si Crestere, ministrii de finante din statele UE au fost de acord ca (...) "costul" reformelor de tip Pilon II de pensii private sa fie dedus din calculul deficitului bugetar, inainte ca Uniunea sa inceapa procedurile de deficit excesiv impotriva statelor europene. In octombrie 2010, 9 state membre UE au pus pe masa negocierilor aceasta propunere. Considerati ca aceasta este o motivatie buna pentru a accelera reforma pensiilor in randul statelor membre?

Laszlo ANDOR: Ei bine, in cadrul Uniunii Europene a avut loc recent o dezbatere ampla lansata de documentul Green Paper on Pensions al Comisiei Europene. Acum va urma un document de tip White Paper, la care lucram deja, pentru a ne referi la mai multe aspecte legate de sistemele de pensii din statele europene. Chestiunea ridicata de cele 9 state se refera la sustenabilitatea sistemelor de pensii, in legatura cu prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere referitoare la calculul deficitului bugetar.

Din pacate, aceasta initiativa vine intr-un moment in care Europa trebuie neaparat sa aiba grija de stabilitatea finantelor sale publice, pentru a evita situatii cum a fost acea asa-numita "criza a euro" de anul trecut. Ca urmare, cu totii ne confruntam cu constrangeri serioase in acest moment.

In acelasi timp insa, sunt de parere ca trebuie sa oferim un fel de stimul statelor europene care, in pofida predominantei sistemului de pensii redistributiv de tip pay-as-you-go, dezvolta sisteme de pensii private suplimentare celui public. Aceste sisteme private de pensii pot fi mai bine croite, se potrivesc mai bine ideii de cariera individuala, iar diversificarea pilonilor sistemului de pensii creste stabilitatea intregului sistem, per ansamblu.

Euractiv.com: Promovarea unor sisteme de pensii adecvate pe termen lung este una dintre prioritatile mandatului dumneavoastra ca si comisar european. Cand ati prezentat documentul Green Paper al Comisiei in vara anului 2010, ati afirmat ca modul de viata european, asa cum il stim in prezent, va trebui sa se schimbe, dar in acelasi timp ati spus ca institutia Comisiei Europene nu va obliga statele membre sa isi majoreze imediat varsta de pensionare din sistemul public.

Intre timp insa, Cancelarul german Angela MERKEL si Presedintele francez Nicolas SARKOZY au promovat Pactul pentru Competitivitate, denumit ulterior Pactul pentru Euro, care practic obliga statele europene sa isi alinieze varsta efectiva de pensionare cu statisticile referitoare la speranta de viata. Cum percepeti aceasta evolutie a discutiilor pe aceasta tema sensibila?

Laszlo ANDOR: Comisia Europeana, in cadrul unui studiu realizat in luna ianuarie 2011, a afirmat deja ca ar trebui sa existe o legatura directa intre varsta legala de pensionare si speranta de viata din acea tara. Aceasta prevedere nu va duce insa la o uniformizare a varstelor de pensionare in statele Uniunii Europene, intrucat exista o diversitate foarte mare a realitatilor demografice din statele membre.

In cadrul documentului Green Paper, subliniem importanta tendintelor demografice, care practic stau la baza reformei sistemelor de pensii din diferite state membre, si, de exemplu, Suedia are o speranta de viata mult mai ridicata decat media europeana, in timp ce in Letonia acest indicator este mult sub medie. De aceea, este practic imposibil sa afirmam ca varsta de pensionare ar trebui sa fie aceeasi, dar este important ca, atunci cand statele isi reformeaza sistemele de pensii si ajung la concluzia ca este necesara o ajustare a varstei legale de pensionare, sa isi bazeze decizia de reforma pe statisticile referitoare la speranta de viata.

Euractiv.com: Considerati ca statele europene au realizat pana acum ca, daca nu cauta solutii la criza demografica, atunci vor da faliment?

Laszlo ANDOR: Sistemul public de pensii de stat va deveni tot mai putin sustenabil pe termen lung, iar dezechilibrele din sistemul de asigurari sociale pot contribui la o problema de ansamblu a finantelor publice ale unei tari, asa as formula eu problema.

Euractiv.com: Dupa documentul Green Paper, pasul urmator este lansarea unui document de tip White Paper pe problema pensiilor europene, asa cum ati precizat, document programat pentru trimestrul al treilea al acestui an. In acest moment, puteti schita cateva idei ale cadrului general al acestui White Paper?

Laszlo ANDOR: E inca prea devreme ca sa pot spune ceva. Documentul va ajunge la unele concluzii care sa sugereze posibile rezolvari si solutii la probleme tipice. Unul dintre aspectele tipice se refera la statele unde sistemul privat de pensii este predominant, cum ar fi Marea Britanie si Olanda. In acest moment, ne concentram pe cum sa imbunatatim legislatia privind fondurile private de pensii din aceste tari. Lucram la asta in prezent.

De asemenea, va trebui sa luam initiativa in legatura cu aspectele sistemelor de pensii care sunt legate de integrarea pietelor muncii din statele membre. Aceasta va duce la o initiativa referitoare la portabilitatea pensiilor, care sunt de parere ca va fi o initiativa importanta a Comisiei Europene. De asemenea, acest aspect se leaga si de Actul privind Piata Unica, intrucat ajuta piata muncii si piata unica europeana sa functioneze mai bine.

In acelasi timp, va trebui sa ne concentram mai mult asupra unor aspecte in White Paper decat am facut-o in cadrul Green Paper, iar unul dintre aceste aspecte este chestiunea de gen (sex). Pana acum, genul nu a fost o tema centrala, dar este adevarat ca tema este importanta in contextul unor pensii adecvate, sigure si sustenabile pe termen lung. Va trebui sa ne concentram pe acest aspect in cadrul documentului White Paper.

| Publicat pe 30.03.2011