Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Tendinte 
 Intrebari frecvente 
 Termeni 
 Ghid de pensii private 

Intrebari frecvente

Inapoi

La momentul pensionarii, un contribuabil va primi pensie atat de la administratorul privat si de la CNPAS? Cum se va determina cuantumul pensiei private?


Da, fiecare participant la fondurile de pensii private obligatorii (si facultative) va primi la momentul pensionarii atat pensia din sistemul public (de la CNPAS) cat si pensia din sistemul privat, in functie de fondurile la care a contribuit (obligatorii, facultative, ambele sau niciunul). Varsta de pensionare este insa diferita: in sistemul public ea va fi, de 65 de ani, in sistemul priva obligatoriu tot de 65, insa in cel privat facultativ ea va fi de minim 60.

Legea prevede obligativitatea crearii unor furnizori de pensii (anuitati) in momentul in care sistemul de pensii private va intra in faza de plata (cel mai devreme, peste 6 ani si jumatate la pensiile facultative si 20 de ani la cele obligatorii) - acei furnizori de pensii vor calcula, pe baze actuariale, valoarea pensiei private si o vor plati.

Valoarea pensiei va depinde de suma acumulata in contul personal (care depinde de valoarea si durata contributiilor si de randamentul investitional al fondului de pensii private) si de calcule actuariale, ce vor fi realizate la varsta de pensionare pentru determinarea sperantei de viata.
Publicat pe 23.07.2008