Joachim FABER, CEO, ALLIANZ Global Investors
ALLIANZ Global Investors (AGI) este al treilea administrator mondial de fonduri, portofoliul de active pe care-l administreaza insumand circa 1.400 miliarde euro. Joachim FABER, Directorul General AGI si totodata membru in Board-ul grupului ALLIANZ, este cunoscut ca un investitor profesionist, cu un puternic atasament fata de principiile investitiilor durabile, care tin cont de factorii de mediu, sociali si de guvernanta (nota red.: ESG - environmental, social and governance), implicandu-se constant si in nume propriu, nu numai ca reprezentant al grupului, in elaborarea unor programe menite sa gaseasca modalitati de finantare a politicilor de protectie a mediului sau dezvoltare sociala in zonele sarace ale lumii.
ALLIANZ Global Investors (AGI) este al treilea administrator mondial de fonduri, portofoliul de active pe care-l administreaza insumand circa 1.400 miliarde euro. Joachim FABER, Directorul General AGI si totodata membru in Board-ul grupului ALLIANZ, este cunoscut ca un investitor profesionist, cu un puternic atasament fata de principiile investitiilor durabile, care tin cont de factorii de mediu, sociali si de guvernanta (nota red.: ESG - environmental, social and governance), implicandu-se constant si in nume propriu, nu numai ca reprezentant al grupului, in elaborarea unor programe menite sa gaseasca modalitati de finantare a politicilor de protectie a mediului sau dezvoltare sociala in zonele sarace ale lumii.
Raspunzand intrebarilor puse de redactia "Responsible Investor", Joachim FABER a prezentat cateva puncte de vedere interesante cu privire la politicile de investitii orientate catre principiile dezvoltarii durabile. Ca grup, ALLIANZ s-a angajat public sa promoveze principiile investitiilor durabile, mai ales in domeniul schimbarilor climatice. Cu toate acestea, politicile sale investitionale nu pot reflecta acest angajament decat pe anumite segmente ale activitatii. "Activitatea noastra are trei segmente principale. Din totalul de 1.400 miliarde euro in administrare, 300 miliarde euro apartin ALLIANZ, circa 750 miliarde euro sunt administrate pentru investitori institutionali, acestora adaugandu-se cele circa 300 miliarde euro administrate pentru clienti mici. Evident ca pentru portofoliul ALLIANZ avem grija in permanenta ca asiguratorul sa inteleaga ce tipuri de riscuri pot ameninta durabilitatea investitiilor si, in general, sfaturile noastre sunt urmate. Facem acelasi lucru si pentru investitorii institutionali dar, in final, decizia le apartine. Cele mai bune rezultate, din acest punct de vedere, le avem pe segmentul fondurilor mutuale, unde am reusit ca principiiile durabilitatii sa fie inglobate in strategiile investitionale, ceea ce ne permite sa ne jucam rolul foarte bine", explica FABER.
Seful AGI spune ca unul dintre motivele esentiale pentru care ESG capata din ce in ce mai multa importanta este acela ca, privind strict din perspectiva investitionala, aplicarea acestor principiilor nu afecteaza deloc performanta investitionala ci, dimpotriva, poate oferi un profil risc/randament mai bun. Studii recente au aratat ca introducerea factorilor ESC ca o componenta constanta a filozofiei investitionale care sta la baza constructiei portofoliilor ar putea reduce semnificativ riscurile investitionale pe termen lung, ba chiar ar putea mari profiturile, daca tinem cont ca volatilitatea afacerii scade semnificativ. "Cred ca aceasta ar putea fi o cale de dezvoltare interesanta si sunt convins ca, in mai putin de un deceniu, cand vom avea si un fundament teoretic mult mai bun pentru a demonstra plusul de profitabilitate pe care il pot aduce investitiile durabile, investitorii vor adera la acest trend".
In ceea ce priveste investitiile fondurilor de pensii, FABER remarca faptul ca, cel putin in ultima perioada, principiile durabilitatii se aseaza ca o bariera contra curentului puternic al interesului pentru rezultate pe termen scurt, care se manifesta acum in lumea fondurilor de pensii: "Daca ne uitam la cele mai recente crize care au intervenit pe piata de capital, in 2001 si in 2008, ele au fost extrem de daunatoare pentru investitorii institutionali. Mai mult, acum avem rate ale dobanzii mai mici decat oricand. Asa ca, pentru fondurile de pensii, ca investitori pe termen lung, mediul actual se dovedeste dificil, iar atentia lor trebuie sa se concentreze pe multe alte directii, nu doar pe considerentele ESG. De aceea, in acest domeniu, nici progresele in ceea ce priveste ESG nu sunt prea rapide". Pe de alta parte, "fondurile de pensii sunt fortate sa lucreze intr-un mediu frustrant pentru ca, in timp ce filozofia lor investitionala este, prin excelenta, una pe termen lung, interesul clientilor este unul imediat, iar cuantificarea performantelor se face de multe ori chiar pe baze trimestriale, daca nu cumva se cer rapoarte zilnice de performanta", subliniaza seful AGI.
O solutie adeseori eficienta pentru aceasta situatie este mandatul de administrare pe termen lung, dar nu de putine ori nici acesta nu este suficient. "A existat o intelegere tipica acestei industrii, prin care se stabilea ca o evaluare tri-anuala a performantei este standardul normal de lucru. Dar nu intotdeauna investitorii nostri se limiteaza la acesti parametri. De multe ori, criteriul este direct legat de evolutia pietei monetare si nu de putine ori clientii ne lasa prea putin timp pentru a genera performantele asteptate. Dar trebuie sa intelegem ca si ei au presiunile lor, din partea membrilor, finantatorilor etc., care exercita un control permanent al performantelor si deficitelor, si acesta nu este un lucru ce poate fi ignorat", spune FABER.
El crede ca in chestiunile legate de investirea reponsabila trebuie sa ne aplecam cu mult mai multa atentie asupra reglementarilor privind investitiile fondurilor de pensii si companiilor de asigurari: "Ceea ce constatam astazi este ca, pentru raspunderi care se intind pe 10 - 17 ani, esti fortat sa imobilizezi active serioase pentru a constitui rezerve pentru riscuri pe termen scurt. Acest lucru nu este bun si situatia s-ar putea inrautati odata cu aplicarea criteriilor de solvabilitate Solvency II in asigurari. Pentru un fond de pensii de mari dimensiuni, cu raspunderi pe termen lung, masurate in raport cu obligatiuni corporative de rang AA, dar cu activele evaluate prin marcare la piata, nu este posibil sa actioneze numai potrivit orientarii pe termen lung. Industria trebuie sa se asigure ca o maturitate de 10 ani are o masura corecta si ca investitorul isi poate asuma riscul pentru aceasta perioada bazandu-se pe un ciclu normal de piata".
FABER mai spune ca investitorii institutionali ar trebui sa devina mai realisti in ceea ce priveste randamentele pe care le pot oferi. Clientii care spera la randamente de 15 - 25% pe an sunt complet nerealisti, dar acelasi lucru se poate spune si despre profesionistii care incurajeaza astfel de asteptari. "Daca este sa credem sondajele, administratorii profesionisti de active isi recapata destul de greu increderea publicului. Trebuie sa depasim acest moment, chiar daca noua, celor implicati in industrie, ni se pare nedreapta aceasta atitudine, tinand cont ca ne-am descurcat, in general, cat de bine s-a putut in conditiile date. In acest context, este nevoie de mai mult activism, de transparenta si de comunicarea unor asteptari realiste, ca sa recastigam increderea publicului".
Editor: Daniela GHETU
| Publicat pe 10.11.2010
|