Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Opinii

Arhiva

Ioan VREME, CEO, GENERALI Fonduri de Pensii


De ce nu pastrezi evidentele direct in bani, ca si o banca? Pentru ca nu ai un contract limitat si plafonat la un anumit randament, asa cum e cazul unui depozit bancar fixat prin durata si dobanda. Pentru ca investim in multe tipuri de instrumente financiare si efectul acestor investitii se reflecta in valoarea unitatii de fond.

Ce faceti voi cu banii mei?

Aceasta a fost intrebarea prietenului meu caruia reusisem sa ii clarific, intr-o discutie anterioara, cateva curiozitati de natura tehnica.
Crezand ca s-a lamurit - din scrisoarea anuala primita din partea noastra - asupra felul in care banii lui au fost investiti, am incercat sa ii explic mai intai ratiunea transformarii contributiilor in unitati de fond. Totusi, nu intelegea.

De ce nu pastrezi evidentele direct in bani, ca si o banca?
Pentru ca nu ai un contract limitat si plafonat la un anumit randament, asa cum e cazul unui depozit bancar fixat prin durata si dobanda. Pentru ca investim in multe tipuri de instrumente financiare si efectul acestor investitii se reflecta in valoarea unitatii de fond.

Deci, prin plata contributiei mele, eu "cumpar" unitati de fond.
Exact, cu ghilimelele de rigoare. Banii se convertesc in unitati de fond la valoarea curenta a acestei unitati. Apoi, in functie de rezultatul plasamentelor facute, al investitiilor operate, unitatea de fond creste sau scade in valoare. E ca si o "moneda de schimb" pe care o cumperi la un anumit " curs", insa totul e transparent si clar, nimeni nu impune "cursul", aceasta e un rezultat direct al activitatii de investire.

Daca voi investiti banii cu folos, atunci valoarea unitatii creste - eu asta inteleg.
Exact. Daca numim in general ca "dobanda" rezultatul plasamentelor facute, da, intreaga dobanda obtinuta - minus comisionul de administrare - se distribuie participantilor si unitatea de fond creste, averea ta creste.

Si voi din ce va asigurati functionarea?
Din acel comision de administrare.

Si ce cuantum are acesta?
0,6% anual, adica 0,05% pe luna. Daca ai 100 lei in contul personal, atunci inseamna ca functionarea te costa 60 bani pe intreg anul.

Si daca dobanda la cei 100 lei este de 10 lei, mai platesc comision de 6 bani.
Simplu spus, da. Adica am gestionat o crestere de la 100 lei la 110 lei si, simplificand mecanismul, am incasat comision de 66 bani. Cu alte cuvinte, dintr-o dobanda de 10%, tu ca participant ramai cu o dobanda de 9,4%. Repet, simplificand, asa arata lucrurile.

Este acceptabil daca ma gandesc la inflatie, care a fost mai mica de 9%.
Asa e.

Si asta vad in scrisoarea aceea anuala?
Da, e clar in tabel felul in care "averea" personala se modifica in fiecare luna, prin contributiile platite si prin aceste dobanzi obtinute.

Exista si scaderi?
Evident, cresterile si scaderile de moment sunt firesti activitatii de investire. Azi e bine, dar maine poate fi mai bine sau mai rau in functie de multi parametri. Dupa cum stii, situatia politica sau economica influenteaza randamentele si rezultatele in orice mijloc de investire.

Asa este. Imi pot imagina ca in situatia in care o industrie e afectata de decizii politice sau trece prin dificultati de ordin economic, valoarea respectivei industrii scade sau creste. Voi ce faceti, in cazul acesta?
Bineinteles ca reactionam cat mai rapid si incercam sa inlocuim plasamentele facute in zone care nu mai sunt atractive cu altele mai eficiente, insa trebuie sa fie incadrate in limitele noastre specifice si in prudenta strict necesara.

Si asta nu afecteaza contul meu?
Pentru a nu fi afectat imediat, direct si dramatic, sistemul impune o gama mare de investitii, multe instrumente. Scopul e sa existe siguranta maxima, stabilitate si diversificare, asa incat o schimbare catre "negativ" a unui instrument sa poata fi compensata de o crestere a altuia.

Adica ce pierzi aici castigi in alta parte.
Nu, ce pierd aici, pe moment, e mai putin decat as castiga in alta parte. Pana la urma castigi bani, nu pierzi. Eventual, castigi mai putin azi si mai mult maine, dar de pierdut nu pierzi.

De ce?
Pentru ca discutam de perioade mari de timp, nu de o zi sau de o luna. Vorbim de ani de zile in care rezultatul se arata pozitiv si dovedeste acumulari substantiale, nu pierderi.

Asadar, transpunand situatia in viata de familie, as spune ca, in situatia in care eu mi-as certa fetita ca a luat o nota mica la scoala, m-as intelege mai bine cu sotia, avand in vedere faptul ca am luat atitudine si, ca urmare, copilul se va corecta. Per total, castigam toti ca familie.
Corect spus, ai dreptate.

Sa inteleg ca voi toti aveti interesul evident ca "averea" mea si a tuturor participantilor sa creasca.
Desigur. Mi se pare extrem de clar ca, daca din 100 lei reusim sa obtinem 200 lei, si veniturile noastre din comisioane se dubleaza in timp. Dar nu uita ca sunt doar 60 de bani la fiecare suta a ta.

Cred ca merita. Eu sa am banii si voi sa aveti rasplata muncii pentru ca ii administrati.
Iti multumesc pentru incredere. Merita.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 16.03.2011