Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Opinii

Arhiva

Ioan VREME, CEO, GENERALI Fonduri de Pensii


Am avut zilele trecute un interesant dialog cu un amic si, in urma conversatiei, recunosc ca nu mai stiam daca e cazul sa zambesc sau sa fiu ingrijorat. In cele din urma am decis ca trebuie sa fiu bucuros si multumit. Bucuros pentru ca acel prieten mi-a amintit de multe alte situatii in care ai nostri clienti, participanti, au nedumeriri similare si noi incercam sa ii lamurim si asta inseamna ca oamenilor le pasa de contul lor individual la fondul de pensii. Multumit deoarece am reusit in vorbe mai putin tehnice sa risipesc - poate doar partial - ceata din jurul acestui subiect.

CNP ... sau Cum Ne Pensionam

Ma intrebase prietenul meu ce am vrut sa spunem in articolul precedent, ce sa priceapa el din obligatiile de informare ale administratorului si din obligatiile lui de participant. I-am raspuns ca cel mai important e sa inteleaga ca e proprietarul unor sume provenite din contributiile sale, acumulate de el si nu de altcineva, gestionate pentru el si nu pentru alta persoana.

-    Adica pe CNP-ul meu?
-    Exact.

-    De unde stiti voi CNP-ul meu? Nu e o informatie cu caracter personal?
-    Ba da, este. Dar nu uita ca ai completat un act de aderare unde ai scris tu insuti aceste date si, in plus, ne-ai furnizat si o copie semnata a actului de identitate. Asa cum ti-am spus, codul CNP e esenta gestiunii.

-    Voi sunteti operatori din aceia autorizati pentru date personale.
-    Desigur, suntem operatori inregistrati conform legii si nu folosim aceste date personale decat in scopul administrarii relatiei cu tine ca si client si cu autoritatile din domeniu. Nu vei primi nici in posta reclame la sapun datorita bazei noastre de date si nici spam-uri in casuta ta de email.

-    Sora mea mai tanara nu a semnat niciun act de aderare si totusi a primit o scrisoare prin care i se spune ca e la un fond. Cum au aflat cei de la fond de ea?
-    Te rog sa citesti si tu scrisoarea aceea. Sunt convins ca e precizat clar in text ca a devenit participant din cauza indiferentei ei fata de aceasta optiune si deci din cauza faptului ca a ajuns sa fie distribuita la un fond, e un procedeu legal. Popular spus, e vorba de asa-zisa loterie a celor care nu decid singuri, nu aleg ei un fond. E tanara si trebuie sa fie inscrisa la un fond administrat privat, asta e legea.

-    Si daca nu vrea? Daca nu vrea sa piarda bani?
-    Dar tu pierzi bani? Ai vazut ca ai mai multi decat ai platit? Ai vazut ca s-au adunat la tine in cont banuti si se tot inmultesc in fiecare luna? Greseste crezand ca e inutil, de fapt e un sistem care ne obliga pe toti sa ne umplem pusculita pentru pensie.

-    Chiar e obligatoriu? Cum se poate asta? Am mai auzit si pe altii ca sunt mirati de obligativitatea asta.
-    Dragul meu, legea nu e rea deloc. Gandeste-te mai bine. Daca incep sa cada tiglele de pe casa nu te simti obligat sa repari? Nu te simti obligat sa iti protejezi familia si bunurile? Doar ai muncit destul de mult pentru casuta ta.

-    Ba da.
-    Si atunci cred ca poti intelege ca e cazul sa punem acoperis mai trainic casei tale de pensionar. Sa nu astepti sa cada tiglele cand vei avea 65 de ani si nu vei putea cumpara medicamente. Sa fii pregatit.

-    Si vrei sa zici ca e o lege care ma obliga sa construiesc o casa solida?
-    Ai inteles corect. Si pentru case chiar exista standarde si legi. La pensii avem legi similare puse in functiune din 2007 si putem spune ca si sora ta si tu sunteti obligati sa puneti caramizi serioase, inca de pe acum, statutului tau de pensionar.

-    Ei hai, ca acum faci filosofie.
-    Deloc. Doar iti spun ca, daca te uiti in magazin pe raft si alegi marfa si dupa pret si dupa calitate, la fel e bine sa faci si cu economiile tale. Pretul e mic, adica nu te impovareaza contributia la pensie absolut deloc si calitatea e foarte buna, banii tai sunt bine administrati.

-    Acum imi vei spune sa nu mai intru in orice magazin.
-    Nu, prin anumite magazine esti obligat sa treci. Si asta e bine, mai ales daca si intelegi care e oferta si sistemul. Te invit chiar sa treci prin toate magazinele si sa faci comparatii si sa cumperi de la toate. Insa sa citesti si eticheta, sunt convins ca vei intelege ce scrie.

-    Stai ca aici nu am inteles.
-    Du-te la banca si economiseste in contul tau. Cumpara si o polita de asigurare si protejeaza-te. Analizeaza si pensiile facultative, informeaza-te si gaseste resurse sa aduni bani pentru tine. Verifica-ti contul tau de pensie obligatorie si bucura-te ca picatura cu picatura iti umpli sacul. Sistemele exista. Foloseste-le.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 02.03.2011