Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Tendinte 
 Intrebari frecvente 
 Termeni 
 Ghid de pensii private 













 

Intrebari frecvente

Ce se intampla cu contributia unui participant la un fond de pensii facultative?

Contributia se transforma in unitati de fond, intr-un cont al participantului, iar administratorul fondului de pensii facultative investeste banii in instrumente financiare potrivit politicii sale de investitii, definita in prospectul fondului de pensii facultative. Suma acumulata in contul participantului, egala cu numarul de unitati de fond detinute de acesta si inmultite cu valoarea la zi a unei unitati de fond reprezinta activul personal al acestuia.

Participantul este proprietarul activului personal din contul sau. Contul nu poate face obiectul niciunei masuri de executare silita, nu poate fi gajat sau cesionat, nu poate fi folosit pentru acordarea de credite sau pentru a garanta credite.
Continuare

Cum pot afla daca am fost repartizat in cadrul primei loterii lunare?

Daca la data primei loterii lunare (luna aceasta) indeplineati conditiile de intrare in aceasta procedura de redistribuire aleatorie (sub 35 de ani, angajat pentru prima data in perioada 18 ian. - 1 aug. 2008 si nu ati semnat de unul singur pentru niciun fond sau ati semnat cu mai mult de unul), cel mai probabil ati fost repartizat prin aceasta loterie.

Asteptati ca in termen de 15 zile sa primiti o instiintare scrisa (conform legii) de la fondul de pensii private obligatorii la care ati fost repartizat. Daca aceasta nu apare, contactati Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), care va poate oferi aceasta informatie pe baza codului numeric personal.
Continuare

Achit penalitati daca ma transfer la un alt fond de pensii facultative?

- Da, daca transferul la un nou fond se realizeaza mai devreme de 2 ani de la data aderarii la fondul anterior. Administratorul acestui fond poate percepe penalitati de transfer.
- Nu, daca transferul la un nou fond se realizeaza dupa 2 ani de la data aderarii la fondul anterior. Administratorul fondului de pensii care transfera activul personal al participantului nu va percepe penalitati de transfer.         
Valoarea penalitatilor este stabilita in prospectul fondului de pensii facultative. Penalitatea maxima de transfer admisa de legislatie este de 5% din activul net, la data transferului.
Continuare

Ce informatii este obligat sa imi furnizeze administratorul fondului de pensii facultative la care contribui?

Doua categorii de informatii sunt furnizate de catre administrator: 1. in mod gratuit si 2. cu plata unui tarif, stabilit anual de catre CSSPP.

In mod gratuit:
* informatii anuale, in scris, despre activul personal, respectiv numarul de unitati de fond si valoarea acestora, precum si despre situatia sa ca administrator;
* orice informatii relevante privind schimbarea regulilor schemei de pensii facultative;
* declaratia privind politica sa de investitii, conturile si rapoartele anuale;
* informatii detaliate si de substanta privind riscul investitiei, gama de optiuni de investitii, daca este cazul, portofoliul existent de investitii, precum si informatii privind expunerea la gradul de risc si costurile legate de investitii, la cerere
Cu plata unui tarif:
* informatii suplimentare privind participarea la acel fond
Continuare

Ce se intampla cu contributia unui participant la un fond de pensii facultative?

Contributia la un fond de pensii facultative se transforma in unitati de fond, intr-un cont al participantului, iar administratorul investeste banii in instrumente financiare potrivit politicii sale de investitii, definita in prospectul schemei de pensii facultative. Continuare

Intentionam sa organizam o licitatie pentru a alege un operator de pensii private in vederea acordarii acestui beneficiu salariatilor nostri. Ce cerinte ar trebui sa cuprinda caietul de sarcini pentru licitatie?

Potrivit legislatiei in vigoare, cele doua parti contractante la participarea intr-un fond de pensii private sunt administratorul fondului si participantul, in cazul de fata angajatul companiei dumneavoastra. Prin urmare, angajatul este cel care are dreptul de a alege operatorul de pensii private cu care va incheia un contract, nu compania angajatoare, chiar si in cazul in care contributia la fondul de pensii va fi realizata exclusiv de angajator. In consecinta, angajatorul nu are dreptul de a licita o oferta in numele angajatilor sai, si cu atat mai putin de a impune un anumit operator. Continuare

Se poate trece de la un fond de pensii la altul? In ce conditii?

Da, transferul intre fondurile de pensii este permis. Atat in cazul fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), cat si in cel al fondurilor de pensii facultative (Pilon III) transferul este permis, fara penalizari, dupa parcurgerea unei perioade de minimum 2 ani de la data aderarii la fondul de pensii initial. Daca participantul doreste sa se transfere la alt fond de pensii mai devreme de aceasta data, operatiunea este posibila cu conditia platii, catre fondul initial, a unei de taxe de transfer in valoare maxima de 5% din valoarea activelor nete personale detinute in acel fond. In situatia in care un participant doreste sa se transfere la un alt fond de pensii facultative gestionat de acelasi administrator, acesta nu datoreaza administratorului penalitati de transfer. Continuare

La momentul pensionarii, un contribuabil va primi pensie atat de la administratorul privat si de la CNPAS? Cum se va determina cuantumul pensiei private?

Da, fiecare participant la fondurile de pensii private obligatorii (si facultative) va primi la momentul pensionarii atat pensia din sistemul public (de la CNPAS) cat si pensia din sistemul privat, in functie de fondurile la care a contribuit (obligatorii, facultative, ambele sau niciunul). Varsta de pensionare este insa diferita: in sistemul public ea va fi, de 65 de ani, in sistemul priva obligatoriu tot de 65, insa in cel privat facultativ ea va fi de minim 60.
Continuare

De ce operatorii nu pot calcula pensia pe care o va obtine un participant la incheierea stagiului de cotizare?

Inainte de toate, este necesar sa faceti distinctia intre valoarea contului unui participant, reprezentand suma totala a activelor sale nete acumulate ca urmare a contributiilor depuse, precum si a capitalizarii acestora prin plasamentele financiare realizate de administratorul fondului de pensii, si notiunea de "pensie" care defineste o formula de renta viagera. Continuare

Cum se va face plata pensiilor private?

Legislatia cu privire la plata pensiilor private se afla in curs de elaborare, avand ca termen de finalizare luna iulie 2009. Licitatia organizata pentru selectarea unui consultant international a fost castigata de firma americana IOS Partners, care trebuie sa elaboreze proiectul in maximum 4 luni.
Continuare

Cum se va face controlul acumularii in contul de pensie?

Companiile de administrare a fondurilor de pensii private au obligatia de a comunica anual fiecarui participant date relevante despre situatia contului sau. Aceste informatii sunt furnizate gratuit, prin corespondenta scrisa. Continuare

Care este varsta maxima admisa pentru aderarea la Pilonul III de pensii private?

Legea nr. 204/2006  nu precizeaza o limita de varsta pina la care se poate adera la un fond facultativ. Continuare

Cine suporta comisioanele bancare pentru transferul contributiei salariatului la pensiile facultative?

Legislatia cu privire la domeniul pensiilor private nu cuprinde precizari cu privire la modul in care sunt suportate comisioanele bancare aferente transferului de catre angajator a contributiei la fondul de pensii private facultative. Legea prevede numai ca angajatorul retine si vireaza contributia odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii.
In lipsa oricarei alte precizari, plata comisionului bancar aferent transferului contributiei va fi suportata de catre angajator, in acelasi regim aplicat tuturor costurilor aferente operatiunilor efectuate prin intermediul bancii cu care acesta lucreaza.
Continuare

Ce comisioane percep companiile care administreaza fonduri de pensii private?

La pensiile private obligatorii (pilonul II), participantii la un fond de pensii suporta un comision de intrare in fond, unul de administrare a activelor si taxa anuala de auditarea a fondului. La pensiile private facultative (pilonul III), participantii la fond suporta mai multe comisioane... Continuare

Cine poate sa participe la un fond de pensii facultative?

Cine este obligat sa participe la un fond de pensii administrate privat din Pilonul II?

Care este perioada prevazuta de lege pentru a imi alege un fond de pensii administrat privat?

Ce se intampla daca nu am ales un fond de pensii in termenul stabilit de lege de 4 luni?

Ce este prospectul schemei de pensii?

Ce se intampla cu banii participantului daca decesul acestuia survine inainte de deschiderea dreptului la pensia privata de Pilon II?


Articole:
[1 - 20] [21 - 37]