Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Tendinte 
 Intrebari frecvente 
 Termeni 
 Ghid de pensii private 













Intrebari frecvente

Inapoi

Intentionam sa organizam o licitatie pentru a alege un operator de pensii private in vederea acordarii acestui beneficiu salariatilor nostri. Ce cerinte ar trebui sa cuprinda caietul de sarcini pentru licitatie?


Potrivit legislatiei in vigoare, cele doua parti contractante la participarea intr-un fond de pensii private sunt administratorul fondului si participantul, in cazul de fata angajatul companiei dumneavoastra. Prin urmare, angajatul este cel care are dreptul de a alege operatorul de pensii private cu care va incheia un contract, nu compania angajatoare, chiar si in cazul in care contributia la fondul de pensii va fi realizata exclusiv de angajator. In consecinta, angajatorul nu are dreptul de a licita o oferta in numele angajatilor sai, si cu atat mai putin de a impune un anumit operator.

Desigur, puteti actiona in beneficiul angajatilor dumneavoastra, suplimentar fata de plata propriuzisa a contributiilor, facilitand accesul acestora la informatie si desfasurand o activitate cu caracter consultativ. Aceasta trebuie sa se limiteze, insa, strict la a recomanda ofertele pe care le considerati cele mai bune, urmand ca selectia finala si decizia sa apartina angajatilor.

Pentru a fundamenta recomandarile dumneavoastra, in afara discutiilor directe cu operatorii, puteti studia comparativ conditiile oferite de prospectele fondurilor autorizate sub aspectul comisioanelor percepute, dimensiunii costurilor de operare aflate in sarcina fondului de pensii (taxe de audit, costuri de tranzactionare, comisioane bancare), al costurilor de informare sau penalitatilor de transfer. Puteti solicita aceste informatii unui broker de pensii private sau le puteti regasi, in forma sintetica, fie pe pagina web a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, www.csspp.ro, fie pe portalul pensiileprivate.ro, la adresa http://www.pensiileprivate.ro/Comparatie-intre-fondurile-de-pensii-private-facultative-articol-17,12-29622-0.htm.

De asemenea, din discutiile cu operatorii puteti afla care sunt facilitatile tehnice oferite de acestia cu privire la derularea viramentelor sau la furnizarea de informatii cu privire la evolutia conturilor personale (de ex., aplicatii online pentru plata contributiilor si reconcilierea debitelor sau pentru informarea participantilor cu privire la contributiile virate si fructificarea acestora).

La sfarsitul acestei activitati de informare puteti obtine, eventual, in urma negocierii cu reprezentantii salariatilor, o lista de operatori preferati. Pornind de la aceasta, angajatii companiei vor alege administratorul si fondul de pensii private facultative pe care il considera cel mai potrivit potrivit criteriilor proprii. Chiar si in aceasta ipoteza, daca un angajat doreste sa contribuie la un fond de pensii din afara listei de recomandari, aveti obligatia legala de a respecta decizia sa.
Publicat pe 25.06.2008