Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Informatiile despre pensii ar putea fi mai usor de obtinut


EIOPA - Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale vizeaza implementarea a doua instrumente cu scopul de a imbunatati prezentarea informatiilor legate de pensii, respectiv un sistem de urmarire a pensiilor si un tablou de bord al pensiilor, se arata in cel mai recent Raport de tendinte si riscuri pe pietele financiare, elaborat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Sistemul de urmarire a pensiilor isi propune sa sprijine cetatenii sa inteleaga la ce venituri se pot astepta la pensionare si sa constientizeze daca acestea le vor fi suficiente. In prezent, in 20 de state membre, cetatenii nu pot obtine intr-un mod accesibil o imagine de ansamblu asupra drepturilor lor, atunci cand se retrag din activitatea profesionala, din toate sursele posibile de pensie, transmite ASF.

Astfel, EIOPA prezinta, prin intermediul unei opinii tehnice prezentata Comisiei Europene, un set de principii, bune practici si recomandari, care au ca obiectiv facilitarea accesului digital al cetatenilor la informatiile personale privind pensiile. Avand in vedere faptul ca stabilirea unui astfel de sistem poate dura cativa ani, EIOPA a elaborat o foaie de parcurs, care contine patru etape, de la pregatire pana la lansare, inclusiv elementele conceptuale si practice de luat in considerare in fiecare faza. Statele membre sunt, de asemenea, incurajate sa se conecteze la Serviciul european de urmarire a pensiei pentru a oferi muncitorilor mobili in interiorul UE acces la drepturile de pensie acumulate pe parcursul carierei lor.

Scopul tabloului de bord al pensiilor este de a creste transparenta privind adecvarea sistemului de pensii, pentru a sprijini factorii de decizie la nivel national si UE sa ia decizii informate. EIOPA recomanda dezvoltarea unui tablou de bord vizual al pensiilor pentru a consolida monitorizarea evolutiei acestora in statele membre, prin prezentarea unui set complet de indicatori care permit efectuarea de analize si comparatii si care sunt, de asemenea, usor de inteles. Acesti indicatori trebuie sa fie completati cu informatii cheie privind contributia pensiilor ocupationale si personale.

Mai multe detalii despre riscurile si tendintele saptamanii pe pietele financiare gasiti in editia nr. 48/ 8.12.2021 - Raportul Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale, ce poate fi accesat AICI .


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 13.12.2021

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva