Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Tendinte 
 Intrebari frecvente 
 Termeni 
 Ghid de pensii private 

 

Ghidul de pensii private

Fonduri de pensii

Cum aleg fondul de pensii la care sa particip, cum urmaresc rezultatele obtinute de acesta ca sa decid daca am facut cea mai buna alegere, cum iau decizia de a schimba fondul de pensii?

In viitor criteriile de apreciere vor fi mai limpezi pentru simplul motiv ca performantele investitionale deja inregistrate de fondurile de pensii vor vorbi, in mare masura, de la sine. Acum, la momentul debutului acestei noi piete, argumentele care ar putea pleda in favoarea unuia sau altuia dintre fondurile de pensii sunt mai difuze. In principal, vor conta reputatia brand-ului si atractivitatea ofertei prezentate prin prospectul fondului de pensii.

Iata de ce aceasta pagina va prezinta cateva dintre notiunile care pot cantari in alegerea dumneavoastra.

Continuare

Profilul de risc al unui fond de pensii

Notiunea de risc financiar trebuie inteleasa in contextul pietei pensiilor private, plasamentele fondurilor de pensii neavand acelasi grad de libertate ca cele realizate de fondurile mutuale. Gradul de risc investional este, de la bun inceput, mult mai redus si strict controlat decat pe piata fondurilor mutuale, prevederile legale impunand limite stricte atat in ceea ce priveste ponderea maxima a fiecarui tip de plasament in totalul portofoliului, cat si ponderea emitentilor pe fiecare clasa de instrumente financiare admisa. In plus, in domeniul pensiilor private nu sunt admise plasamentele intr-o serie de instrumente care sunt considerate a avea volatilitate ridicata sau un grad redus de lichiditate (de exemplu, active care nu pot fi instrainate prin lege, active a caror evaluare este incerta, precum si in antichitati, lucrari de arta, autovehicule si altele asemenea, bunuri imobiliare, actiuni, obligatiuni si alte valori mobiliare emise de administrator etc.). Asadar, un fond de pensii cu grad de risc ridicat ar putea sa fie considerat, prin comparatie cu orice fond mutual de investitii, cu grad de risc mediu.

Continuare

Ce tip fond de pensii ti se potriveste?

Intre parametrii care determina dimensiunea pe care o va avea viitoarea pensie privata, dincolo de randamentul investitional obtinut de fondul de pensii si, prin urmare, de calitatea administratorului, exista doi factori care depind in totalitate de viitorul pensionar: dimensiunea contributiei si ... timpul. Rezultanta acestora este, in fapt, dimensiunea economiei proprii careia i se va aduga participarea la profitul investitional generat de fondul de pensii. Din pacate, daca dimensiunea contributiei poate fi marita de-a lungul vremii, timpul este o resursa limitata. Continuare

Verifica-ti Pensia Privata

» AEGON
» ALICO
» ALLIANZ-TIRIAC
» AVIVA
» BCR
» EUREKO
» GENERALI
» ING


Despre pensii, cu...
Raluca TINTOIU Raluca TINTOIU
Presedinte APAPR
CEO, NN Pensii

Daca ar fi sa caracterizez in cateva cuvinte sistemul pensiilor administrate privat as spune ca este un sistem fara probleme, stabil, aflat intr-o continua dezvoltare si cu un rol social extrem de important. Intr-o alta perspectiva, rezultatele obtinute in beneficiul participantilor caracterizeaza acest sistem: cu peste 6,2 milioane de participanti, active nete de peste 18,7 miliarde de lei la finalul lui noiembrie 2014, Pilonul II a realizat un randament mediu anual de la lansare de peste 11%. Continuare


Intrebari frecvente
» Angajatorul poate sa participe la contributia mea la un fond de pensii facultative?

» Care este perioada prevazuta de lege pentru a imi alege un fond de pensii administrat privat?

» Cum se va face plata pensiilor private?

Alte intrebari