Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Cariere 
 Astrologie 













Cariere

Arhiva

Incepand de vineri, 1 aprilie 2011, cand a avut loc sustinerea publica a tezei sale, Ion DUMITRU, Director General in cadrul Casei Nationale de Pensii Publice, este Doctor in Stiinte Juridice, titlu pe care l-a obtinut cu calificativul „Magna cum laude”.


Teza de doctorat, cu titlul "Reforma sistemului de asigurari sociale din Romania", a fost realizata sub indrumarea stiintifica a Prof. Univ. Dr. Alexandru ATHANASIU. „Lucrarea isi propune sa sprijine procesul de reforma a sistemului de asigurari sociale din Romania, sa contribuie la o mai buna cunoastere si intelegere a acestui domeniu, extrem de tehnic, nu numai de catre cei care fac politicile sociale, de catre specialisti sau de catre partenerii sociali, dar si de catre marea masa a participantilor la sistem. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in viitorul apropiat, raportul dintre responsabilitatile individului si cele ale statului va fi reconsiderat, crescand responsabilitatile individului in ceea ce priveste asigurarea sa pentru pensie. Tot individul va fi cel care va trebui sa-si reintoarca privirea spre economisirea privata, atat timp cat este unanim acceptat ca sistemele publice de pensii se afla, peste tot in lume, in imposibilitatea de a duce singure povara sustinerii financiare a viitoarelor pensii”, a detaliat, pentru pensiileprivate.ro, Ion DUMITRU.

La prezentarea lucrarii au asistat numerosi reprezentanti ai Ministerului Muncii, Casei Nationale de Pensii Publice, CSSPP, specialisti in domeniul dreptului muncii si dreptului securitatii sociale.
Membrii comisiei au apreciat unanim valoarea de exceptie a tezei de doctorat, fiind considerata o lucrare de referința cu privire la sistemul de asigurari sociale din Romania. Au fost remarcate bogata bibliografie, romaneasca si straina, aplecarea asupra evolutiei istorice a sistemului de asigurari sociale din Romania si din lume, minutiozitatea si rigoarea exprimarii argumentelor. Comisia a recomandat cu caldura autorului publicarea lucrarii intr-un timp cat mai scurt.

Pentru cei interesati de continutul tezei de doctorat, care va fi curand publicata si, astfel, accesibila publicului larg, autorul sau ne-a furnizat cateva detalii suplimentare:
„In tot acest demers stiintific legat de elaborarea tezei de doctorat, am urmarit mai multe obiective. Intai, ne-am propus o clarificare a conceptelor de asigurari sociale, asistenta sociala, securitate sociala, prestatii de asigurari sociale, o determinare a locului sistemului de pensii in cadrul sistemului de asigurari sociale si, mai departe, in cadrul sistemului de securitate sociala, o prezentare a evolutiei sistemelor de asigurari sociale in lume, a tipurilor de pensii publice si pensii private, a politicilor sociale, a crizei sistemelor de pensii si a politicilor de reformare a acestora, cu precadere a sistemelor publice de pensii.

In al doilea rand, am acordat, asa cum era si firesc, o atentie deosebita sistemului romanesc de asigurari sociale, in special sistemului de pensii, punand accent pe componenta sa publica, redistributiva, evolutia acestuia in tara noastra – de la aparitia primelor forme de asigurari sociale obligatorii pentru muncitori, in anul 1895, si pana la recent adoptata Lege nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice –, subliniind in mod deosebit problemele, dificultatile cu care se confrunta in prezent sistemul de pensii.

In al treilea rand, am realizat o analiza minutioasa a masurilor de reforma adoptate in Romania o data cu intrarea in vigoare a Legii nr. 19/2000, o analiza detaliata a situatiei actuale a sistemului de pensii si, in final, am formulat o serie de propuneri privind masurile de reforma care se impun in viitorul apropiat pentru a se asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii pe termen mediu si lung, propuneri privind continuarea implementarii si dezvoltarea sistemelor de pensii private, obligatorii si facultative, pentru ca, in final, toate cele trei componente impreuna sa fie capabile sa asigure participantilor pensii adecvate, viabile si sigure”.

De-a lungul carierei sale, Ion DUMITRU a indeplinit mai multe funcții in structurile Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii și a facut parte din colectivele care au redactat Legea nr. 19/2000 si Legea nr. 263/2010, precum si din echipa de experti romani, constituita la nivelul Ministerului Muncii, pentru implementarea noului sistem public de pensii in Romania.

Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, cu o experienta de peste 25 de ani in domeniul securitatii sociale, domnia sa si-a imbogatit pregatirea profesionala prin numeroase cursuri si stagii de pregatire in securitate sociala si sisteme publice si private de pensii, organizate de prestigioase institutii specializate din SUA si Europa.


Publicat pe 01.04.2011