Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

In T2 2022 pensia medie a ajuns la 1.851 lei, iar numarul pensionarilor a scazut cu 21.000


Pensia medie lunara a fost de 1.851 lei in trimestrul doi, in cretere cu 0,3% faa de trimestrul precedent, iar numarul pensionarilor a scazut cu 21.000, potrivit datelor Institutului National de Statistica - INS.

Potrivit acestuia, numarul mediu de pensionari a fost de 5.003 mii persoane, in scadere cu 21.000 de persoane fata de trimestrul precedent; numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4.604.000 de persoane, in scadere cu 13.000 de persoane faa de trimestrul precedent.

In trimestrul II 2022 pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii) a fost de 1.851 lei, in cretere cu 0,3% faa de trimestrul precedent.

"Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.774 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit i contribuia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 51,8% (comparativ cu 54,4% in trimestrul precedent)", arata datele publicate de INS.

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 93,9%.

Potrivit raportului INS, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari iar pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%.

Raportul per total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10. Acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucureti i judeul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariai in judetul Teleorman si 14 la 10 in judeul Vaslui.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial. Ecartul dintre valoarea minima si cea maxima a fost de 945 de lei (1.409 lei in judetul Botoani, 1.419 lei in judeul Giurgiu, 1.427 lei in judeul Vrancea, fata de 2.354 lei in judeul Hunedoara, 2.249 lei in Municipiul Bucuresti i 2.085 lei in judeul Braov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul II 2022, a fost de 1.156.500 persoane, din care:

- 1.023.600 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 22,2% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;

- 126.400 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 64,3% din totalul acestora;

- 6.500 persoane din sistemul militar, reprezentand 3,3% din totalul acestei categorii.

Pensia reala exprima contravaloarea marfurilor si serviciilor care pot fi cumparate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominala neta intr-o anumita perioada de timp, comparativ cu alta perioada, avand in vedere evolutia preturilor de consum si a tarifelor serviciilor.

Indicatorul se determina luand in calcul sumele corespunzatoare pentru pensiile platite pensionarilor de asigurari sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI.

Pensia medie lunara reprezinta dreptul banesc stabilit prin decizia de pensie. Ea se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in trimestrul de referinta la numarul mediu lunar al acestora inmultit cu 3 (luni).


Editor: Andreea PETRACHE | Publicat pe 20.09.2022

Cele mai recente stiri:
» Pilonul II de pensii private obligatorii dupa primii 15 ani: Romanii au virat 16,9 mld. EUR si au acum in conturi cu 5 mld. EUR mai mult
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva