Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

INS: Pensia medie lunara fost de 1.423 de lei in primul trimestru


Numarul mediu de pensionari s-a situat la 5,133 milioane la 31 martie 2020, in scadere cu 7.000 de persoane fata de trimestrul precedent, iar pensia medie lunara a inregistrat o usoara crestere (+0,8%), pana la 1.423 de lei, a anuntat Institutul National de Statistica - INS.

In ceea ce priveste numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat, acesta a ajuns la 4,67 milioane de persoane, in crestere cu 1.000 de persoane fata de trimestrul precedent.

Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii) a fost la finele primelor trei luni ale anului de 1.423 de lei, in crestere cu 0,8% fata de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.374 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 50,8% (comparativ cu 51,1% in trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum, a fost de 99,5%.

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, in primele trei luni ale anului 2020 numarul mediu de pensionari a scazut cu 47.000 de persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat s-a redus cu 10.000 de persoane.

Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent cu 16%, respectiv cu 16,3%.In trimestrul I, pensionarii de asigurari sociale detineau ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 91% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (78%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii anticipata si anticipata partial au reprezentat 2,1%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost in primul trimestru de 9 la 10. Acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 14 la 10 in judetele Botosani, Giurgiu si Vaslui.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 730 de lei (1.095 lei in judetul Botosani, 1.102 lei in judetul Giurgiu, 1.120 lei in judetul Vrancea fata de 1.825 lei in judetul Hunedoara, 1.738 lei in Municipiul Bucuresti, si 1.635 lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul unu din 2020, a fost de 966.400 persoane, din care 803.600 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 17,2% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; 159.500 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 57,4% din totalul acestora; 3.300 persoane din sistemul militar, reprezentand 1,9% din totalul acestei categorii.

Conform INS, pensia medie lunara reprezinta dreptul banesc stabilit prin decizia de pensie; se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in trimestrul de referinta la numarul mediu lunar al acestora inmultit cu 3 (luni).


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 12.06.2020

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva