Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

INS: Pensia medie lunara a fost de 1.436 lei in trimestrul II


Numarul mediu de pensionari a fost de 5,132 milioane persoane, in scadere cu o mie persoane fata de trimestrul precedent, iar pensia medie lunara a fost de 1.436, in crestere cu 0,9% fata de trimestrul precedent, anunta Institutul National de Statistica (INS).

In ceea ce priveste numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,676 milioane persoane, in crestere cu 6.000 de persoane fata de trimestrul precedent.

Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii) a fost de 1.436 lei, in crestere cu 0,9% fata de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1380 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 51,0% (comparativ cu 50,8% in trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 100,1%.

Comparativ cu trimestrul II al anului precedent numarul mediu de pensionari a scazut cu 27.000 persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a crescut cu 6.000 de personae. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 16,3% fiecare.

In trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul I 2020, numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu o mie persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in crestere cu 6.000 persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat a crescut fata de trimestrul precedent, cu 0,9% si respectiv cu 0,4%.

Conform INS, in Trimestrul II 2020, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 91,1% in totalul celor de asigurari sociale.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (78,2%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,1%. Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in judetele Giurgiu si Vaslui si 14 la 10 in judetele Botosani si Calarasi.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 736 de lei (1.098 lei in judetul Botosani, 1.105 lei in judetul Giurgiu, 1.122 lei in judetul Vrancea fata de 1.834 lei in judetul Hunedoara, 1.743 lei in Municipiul Bucuresti si 1.639 lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul II 2020, a fost de 961,4 mii persoane, din care: - 803,3 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 17,2% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; - 154,8 milioane persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 57,5% din totalul acestora; - 3,3 milioane persoane din sistemul militar, reprezentand 1,8% din totalul acestei categorii.


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 11.09.2020

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva