Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane


Numarul mediu de pensionari a fost de 5,004 milioane de persoane in 2022, in scadere cu 75.000 de persoane fata de anul precedent, in timp ce pensia medie lunara a crescut cu 11,3% pana la valoarea de 1.855 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu anul precedent numarul mediu de pensionari a scazut cu 75 mii persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 47 mii.

Pensia medie lunara si pensia medie lunara de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi an, cu 11,3%, respectiv cu 10,8%.

Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,08% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,6%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%.

Potrivit INS, raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judeul Ilfov, la 13 pensionari la 10 salariai in judetele Botoani, Cara Severin, Calarai, Giurgiu, Mehedini i Neam, 14 pensionari la 10 salariati in judetul Vaslui si la 15 pensionari la 10 salariai in judetul Teleorman.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 948 lei (1409 lei in judetul Botoani, 1419 lei in judetul Giurgiu, 1426 lei in judetul Vrancea, fata de 2357 lei in judeul Hunedoara, 2250 lei in Municipiul Bucuresti i 2085 lei in judeul Braov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala) , in anul 2022, a fost de 1,175 milioane persoane, din care: 1,025 milioane persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 22,3% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; 124.800 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 64,4% din totalul acestora; 24.900 persoane din sistemul militar, reprezentand 3,2% din totalul acestei categorii.

Pensia medie lunara reprezinta dreptul banesc stabilit prin decizia de pensie; se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in anul de referinta la numarul mediu al acestora impartit cu 12 (luni).


Editor: Andreea PETRACHE | Publicat pe 30.03.2023

Cele mai recente stiri:
» Pilonul II de pensii private obligatorii dupa primii 15 ani: Romanii au virat 16,9 mld. EUR si au acum in conturi cu 5 mld. EUR mai mult
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern
» Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vara. Cat este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanti


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva