Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

Guvernul abroga Ordonanta 114: Afla ce modificari vizeaza Pilonulul II de pensii!


Guvernul a abrogat, miercuri, cea mai mare parte a prevederilor Ordonantei 114, astfel ca printre principalele masuri vizeaza disparitia "taxei pe lacomie", taxelor din energie, se elimina posibilitatea renuntarii la Pilonul II, se liberalizeaza preturile la energie electrica si gaze, fondul de Dezvoltare si Investitii se desfiinteaza, iar salariile demnitarilor ingheata la nivelul anului 2019, anunta adevarul.ro.

Seful Cancelariei premierului, Ionel DANCA a precizat ca Guvernul a aprobat cele trei proiecte de lege privind bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si modificarile la Ordonanta 114, trimitand deja Parlamentului solicitarea de convocare a celor doua Camere in fata carora isi va asuma raspunderea.

"Pentru cele 3 proiecte prezentate si adoptate in sedinta de Guvern a fost trimisa scrisoarea pentru convocarea celor doua camere si stabilirea datei pentru asumarea raspunderii", a declarat, miercuri, Ionel Danca.

Principalele masuri din proiectul OUG 114:

In privinta Pilonului II de pensii se abroga cerintele de majorare suplimentara a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private Pilon II si se revine la conditia initiala de asigurare a unui capital minim de 4 milioane euro la data constituirii.

Se modifica comisionul de administrare a activelor gestionate de fondurile de pensii private calculat in functie de rata de rentabilitate raportata la rata inflatiei, prin extinderea perioadei de calculare a ratei de rentabilitate de la 2 la 5 ani. Se reduce comisionului de administrare a contributiilor sociale virate la Pilonul 2 de pensii de la 1% la 0,5%, ceea ce lasa mai multi bani din valoarea contributiilor in conturile participantilor la Pilonul 2.

De asemenea, se reduce comisionul retinut de Casa de Pensii de la 0,5 puncte procentuale la 0,1 puncte procentuale si limitarea tarifelor percepute de ASF la 10% din valoarea comisioanelor de administrare retinute de fondurile de pensii. Se elimina obtiunea de transfer a contributiilor de la Pilonul II de pensii administrate privat la Pilonul public de pensii.

Pe de alta parte, Fondul de Dezvoltare si Investitii va fi desfiintat. Finantarile vor fi diminuate la valoarea avansurilor si deconturilor deja primite. Dupa finalizarea contractelor semnate cu lucrari receptionate, la data intrarii in vigoare a actului normativ, FDI se va desfiinta.

Se liberalizeaza piata de energie. Prevederile din Ordonanta 114 legate de companiile energetice si plafonarea pretului la producatori pentru productia de gaze si furnizorii de energie electrica la 68 lei/MWh se abroga. Se introduc prevederi tranzitorii pentru liberalizarea pietei de energie electrica si de gaze, pana la 1 iulie 2020 pentru piata de gaze si pana la 21 decembrie 2020 pentru piata de energie electrica. Fondurile colectate in baza taxei de 2% pentru companile din sectorul energetic vor fi transferate la Ministerul Economiei si Mediul de Afaceri in vederea sprijinirii programelor de eficienta energetica si a programelor de protectie a consumatorilor vulnerabil. Este vorba de aproximativ 600 milioane lei.

O alta masura din proiectul OUG 114 vizeaza disparitia taxelor din telecom. Au fost abrogate prevederile din sectorul telecom, in ceea ce priveste taxarea acestor companii cat si regimul contraventiilor din acest domeniu.

De asemenea, se va elimina "taxa pe lacomie". Se abroga prevederile legate de taxarea activelor bancare. 6. Regimul detasarilor. Nu vor mai fi permise detasarile din sectorul privat in institutiile publice. Detasarile se vor putea face doar cu personal angajat in institutii publice.

Sporul pentru conditii periculoase si vatamatoare a fost si el regandit. Sporul poate fi de 25% din salariul minim brut pe tara (circa 500 de lei). Asa se elimina discriminarile intre angajati. In conditii periculoase sau vatamatoare de munca, angajatii trebuie sa beneficieze de acelasi spor, raportat la salariul minim brut. Deci nu se mai raporteaza la salariul de baza, ci e procent fix din salariul minim brut.

Administratorii de Pilon II gestioneaza in prezent (final 2018) fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro in beneficiul a 7,25 de milioane de romani, obtinand in toata perioada de functionare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa. Pilonul II reprezinta cea mai mare acumulare istorica de capital romanesc, care este folosit de fondurile de pensii pentru a finanta in mod eficient atat cresterea economica si crearea de locuri de munca din Romania, cat si nevoile curente ale statului roman, mai arata APAPR.
Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 18.12.2019

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva