Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale
Cu Sprijinul
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara
Camera de Comert si Industrie Hunedoara
PARTENERI OFICIALI
PARTENER PRINCIPAL
CU SPRIJINUL
PARTENERI MEDIA LOCALI
Pentru angajatorii din Timisoara, cea de a doua editie locala a Forumului Regional de Pensii Private, desfasurata in 20 martie, a insemnat o noua sesiune de informare asupra sistemului de pensii private, precum si oportunitatea unui dialog direct cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, ambele reprezentate la cel mai inalt nivel, precum si cu managementul de top al celor mai cunoscuti operatori in domeniu.
Intalnirea a debutat cu o succinta trecere in revista a operatiunilor derulate in debutul implementarii Pilonului II de pensii private, precum si a rezultatelor finale ale etapei de aderare. Fara a avea o implicare directa in procesul amintit, angajatorii au insa un rol deosebit de important in plan practic, de acuratetea si punctualitatea cu care sunt intocmite declaratiile nominale catre CNPAS, precum si de corectitudinea cu care sunt virate contributiile de asigurari sociale depinzand buna functionare a sistemului si, mai ales, valoarea economiilor pentru pensie realizate de angajati.
Mariana CAMPEANU, Presedinte CNPAS, a accentuat: "Trebuie sa fie foarte clar ca vorbim despre bani care sunt transferati de la bugetul public catre o administrare privata, ceea ce face ca asupra acestei operatiuni sa existe un control mult mai strict. In plus, acesti bani sunt proprietatea privata a angajatilor, ceea ce le confera acestora dreptul de a trage la raspundere oricare dintre factorii implicati in proces care nu si indeplineste obligatiile corect."
Statutul de proprietate privata asupra activelor acumulate in conturile participantilor la fondurile de pensii, precum si drepturile care decurg din acest statut de proprietar au constituit, de altfel, o tema care a revenit in repetate randuri in discutiile purtate pe parcursul zilei. Mircea OANCEA, Presedinte CSSPP: "Ne propunem sa identificam si sa explicam toate detaliile tehnice ale functionarii sistemului care mai sunt inca neclare pentru populatie. Mai mult decat atat, dorim ca participantii sa inteleaga foarte bine care sunt drepturile lor in raport cu administratorii fondurilor de pensii. Oamenii trebuie sa stie nu numai ca au dreptul de a exercita un control asupra modului in care le sunt gestionate fondurile, dar sa cunoasca si mijloacele prin care si-l pot exercita, astfel incat sa nu avem un public pasiv." Presedintele CSSPP a mai remarcat ca, din experienta acumulata in anul trecut, se poate concluziona ca cel mai important pas in construirea increderii in sistem este informarea, astfel ca demersurile Comisiei in acest sens vor continua in mod constant. In contrapondere, Mihai SEITAN, Director General, FINCOP Broker de Pensii Private, a punctat: "Informarea nu este numai datoria unor entitati de stat sau private. Este si de datoria noastra, ca indivizi si mai ales ca angajatori si lideri de opinie, sa ne informam."
De altfel, intregul dialog a fost centrat, firesc, pe calitatea de angajatori a participantilor la eveniment. Daca necesitatea de a stabiliza forta de munca este un subiect asupra caruia participantii la discutii au convenit in mod firesc, eficienta utilizarii pensiilor private facultative pentru atingerea acestui deziderat a constituit, in diferite forme, unul dintre principalele subiecte de discutie. Prin interventiile lor, participantii au subliniat faptul ca, in forma actuala a legii, angajatorii nu au nici un fel de garantie ca acordarea acestui beneficiu are efectul scontat, cata vreme nu exista o forma legala de a conditiona existenta lui de o durata minima acceptabila a relatiei de munca. Dr. Crinu ANDANUT, CEO, ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private, a subliniat: "Contributia la fondul de pensii este un drept de tip salarial, prin urmare sumele depuse de angajator devin proprietatea integrala a angajatului. Astfel, daca relatia contractuala dintre angajat si angajator inceteaza, angajatul isi pastreaza contul intact la plecarea din firma. In cel mai rau caz, el poate fi nevoit sa intrerupa contributiile pentru o perioada, dar sumele din contul sau raman active si capitalizeaza in continuare, pana la momentul constituirii dreptului la pensie. " Totusi, cel putin intr-o prima etapa, Pilonul III se poate dovedi un instrument eficient, "pe de o parte pentru ca ofera un avantaj competitiv pe piata muncii acelor angajatori care ofera pachete salariale incluzand acest beneficiu, pe de alta parte, pentru ca este totusi varianta de recompensare cea mai putin costisitoare. "
Mihai POPESCU, Director Institutii Financiare, AIG Life, a mai adagat ca«rezolvarea dilemei actuale exprimate de angajatori poate avea loc, pe de o parte, odata cu introducerea unor modificari legislative care se afla in intentiile de viitor ale autoritatilor, modificari care vor introduce un caracter ocupational pensiilor private facultative, pe de alta parte, prin utilizarea altor instrumente financiare, cum ar fi anumite tipuri de asigurari de viata pentru care accesul angajatului la contributia angajatorului este gradat, in timp, propotional cu cresterea vechimii sale in companie.» In completare, Florina VIZINTEANU, Presedinte Directorat, BCR Asigurari de Viata, a remarcat ca «trebuie studiate cu atentie plusurile si minusurile fircarei optiuni. Astfel, daca asigurarile de viata au o serie de caracteristici interesante pentru angajatori, nu trebuie uitat ca ele nu beneficiaza de deductibilitate. Ca urmare, solutia este sa combini inteligent caracteristicile diverselor produse, in pachete care sa echilibreze toate interesele".