Marti, 18 martie a.c., "caravana" Forumurilor Regionale de Pensii Private - FRPP 2008 a ajuns la Craiova, unde reprezentantii celor mai cunoscuti operatori, precum si liderii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si ai Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) s-au intalnit cu directorii economici si de resurse umane ai celor mai cunoscuti angajatori din judetele Dolj, Gorj, Mehedinti si Olt. Inscriindu-se in ansamblul de evenimente destinat promovarii reformei pensiilor in Romania, Forumul de la Craiova a trecut in revista principalele subiecte de actualitate in domeniu, abordate in principal din perspectiva implicarii angajatorilor.
Stadiul implementarii Pilonului II, precum si obligatiile care decurg pentru angajatori din functionarea acestuia a constituit un prin aspect asupra caruia Mariana CAMPEANU, Presedinte CNPAS, a adus lamuririle necesare: "Contributiile la Pilonul II sunt proprietatea participantilor si, ca atare, orice disfunctionalitate legata de plata si investirea acestora va pune in evidenta cu totul alt raport juridic intre angajat, angajator, CNPAS si fondurile de pensii decat am fost obisnuiti pana acum. Se va pune problema in termenii lezarii unui drept de proprietate, iar asta inseamna ca oricare dintre aceste entitati poate constitui obiectul unei actiuni in justitie pe aceasta tema. De aceea, procedurile privind virarea contributiilor sunt mai stricte, iar nerespectarea lor va produce consecinte mai importante decat in trecut."
Totusi, tema centrala a intalnirii a urmarit identificarea modului in care angajatorii pot utiliza oportunitatile oferite de pensiile private facultative, alaturi de asigurarile de viata si alte tipuri de beneficii salariale, pentru a imbunatati retentia personalului propriu. Explicand coordonatele principale ale Pilonului III, Mircea OANCEA, Presedinte CSSPP, a atras atentia asupra faptului ca "procesul legislativ nu s-a incheiat inca. In afara faptului ca avem de realizat inca un pas important prin elaborarea legislatiei cu privire la plata pensiilor, chiar legislatia prezenta trebuie sa mai sufere unele modificari, astfel incat sa permita o diversificare mai mare a instrumentelor de investitie si, implicit, obtinerea unor randamente financiare mai bune pentru investitii, in conditiile unui risc controlat."
La randul lor, operatorii au pledat pentru participarea angajatorilor, alaturi de angajatii lor, la constituirea de pensii private facultative, subliniind atat beneficiile economice si de notorietate, cat si rolul educativ pe care acest demers il va avea cu siguranta. Iata cateva opinii:
Dr. Crinu ANDANUT, CEO, ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private: "Romania de astazi ofera imaginea unei piete a muncii "supraincalzite", afectata de factorii demografici, de migratia fortei de munca tinere. Pentru angajatori aceasta se traduce in dificultati tot mai mari in atragerea si retinerea resurselor umane, cu precadere a "talentelor", adica a acelor angajati valorosi, calificati si creativi, care pot contribui semnificativ la cresterea si profitabilitatea firmelor. Prin urmare, existenta unor instrumente de fidelizare a angajatilor este foarte importanta, iar in acest context pensiile private facultative, care se bucura si de avantajul deductibilitatii, fie ea si mica sau mai greu de aplicat, au de jucat un rol important in managementul resurselor umane. Merita mentionat si ca este vorba de o economie importanta pentru angajator, fiind lesne de demonstrat ca este mai putin costisitor sa acorzi un beneficiu salarial sub forma participarii la constituirea unei pensii private pentru angajat decat sa inlocuiesti forta de munca, cu toate costurile operatiunilor aferente."
Florina VIZINTEANU, Presedinte Directorat, BCR Asigurari de Viata: "Nu este vorba numai de bani, angajatii nu sunt motivati exclusiv de componenta financiara, ci si de construirea unei legaturi mai apropiate intre angajator si angajat, a unui spirit de familie in cadrul companiei. Un angajator care demonstreaza preocupare fata de viitorul angajatilor sai va avea, cel putin in acest moment de inceput, un avantaj competitiv fata de ceilalti ofertanti de locuri de munca. Va fi cu atat mai apreciata o companie care tine cont si de nevoile de protectie imediata ale angajatilor sai, adaugand pachetului salarial nu numai componenta de pensie privata, ci si instrumente de protectie fata de riscul de deces, accidente, imbolnaviri grave etc. Astfel de instrumente exista si, prin flexibilitatea lor, permit acoperirea eficienta a unui spectru larg de interese."
Mihai POPESCU, Director Institutii Financiare, AIG Life: "Judecand pragmatic, rezulta ca ar trebui construit un pachet de produse financiare de economisire care sa combine avantajele fiecareia dintre componentele sale si, totodata, sa permita compensarea reciproca a limitarilor. Astfel, daca pensia privata facultativa ofera avantajele deductibilitatii si acoperirii nevoilor financiare la batranete, o componenta din zona asigurarilor de viata si sanatate poate satisface nevoia de protectie actuala si totodata si pe cea de a economisi, iar din perspectiva angajatorului, ar reprezenta un instrument de retentie mai eficient."
Sectiunea a doua a Forumului a prilejuit un dialog animat intre angajatorii prezenti si invitatii speciali ai reuniunii. Subiectele luate in discutie au vizat detalii practice privind depunerea declaratiilor nominale sau calculul si inregistrarea contabila si fiscala a deductibilitatii, aspecte tehnice privind transmiterea dreptului la proprietate asupra activelor acumulate, transferul intre fonduri, modalitatile si instrumentele informatice care stau la indemana angajatorilor pentru plata contributiilor etc. Ca o suma a concluziilor desprinse din acest dialog, in interventia sa, Romeo JANTEA, Presedinte, FINCOP Broker, a afirmat: "Exista argumente solide pentru care se poate afirma ca pensiile private facultative pot aduce avantaje evidente atat angajatorului, cat si angajatului. Exista insa si un mare pericol, acela ca, sufocati de detaliile tehnice si de inevitabilele mici disfunctionalitati ale inceputului, sa ratam oportunitatea imensa pe care o avem in fata ca angajatori. Punand in balanta inconvenientele si beneficiile, acestea din urma sunt in mod cert mai importante. Sa nu ratam aceasta sansa."