Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale
Cu Sprijinul
Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta
si al
Caselor Judetene de Pensii: Constanta, Braila, Tulcea, Galati, Ialomita si Calarasi
PARTENERI OFICIALI
PARTENER PRINCIPAL
CU SPRIJINUL
PARTENERI MEDIA NATIONALI
PARTENERI MEDIA REGIONALI
Pilonul III - un prim pas spre o noua atitudine
Joi, 25 septembrie 2008, angajatorii din Regiunea de Dezvoltare Sud - Est au avut ocazia de a se intalni, pentru a doua oara, cu personalitati de prim rang ale pietei de pensii private, in cadrul editiei 2008 a Forumului Regional de Pensii Private - Constanta. Desfasurata in ambianta generoasa pusa la dispozitie de Hotelul Rex din Mamaia, reuniunea, organizata de Media XPRIMM cu sprijinul oficial si participarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a Casei Nationale de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), precum si cu sustinerea oferita de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, a fost dedicata, cu precadere, aspectelor legate de utilizarea pensiilor private facultative ca beneficii salariale menite sa atraga si sa stabilizeze forta de munca.
Prezent la deschiderea lucrarilor, Prefectul Judetului Constanta, Danut CULETU, a tinut sa remarce ca "piata pensiilor private este extrem de interesanta si dincolo de perspectiva individuala, a fiecarui cetatean care trebuie sa se ingrijeasca de viitorul sau financiar la batranete. In coordonate mai largi, la nivel administrativ, fondurile de pensii sunt investitori "de drum lung", care fac posibila finantarea comunitatilor locale prin emisiuni de obligatiuni municipale si punerea in opera, in acest fel, a unor planuri de dezvoltare locala de mare anvergura."
Abordand principalul subiect al intalnirii, reprezentantii operatorilor au conturat pentru angajatorii prezenti o imagine sintetica a posibilitatilor pe care le ofera pensiile private sau asigurarile de viata pentru alcatuirea unor pachete de beneficii salariale atragatoare, adaptate nevoilor de protectie si economisire ale salariatilor, si cu posibilitati reale de optimizare a costurilor cu forta de munca. "Este mai avantajos sa cheltuiesti pentru a retine in companie personalul calificat, cu experienta, care cunoaste valorile si cultura companiei, decat sa risipesti timp si bani intr-o permanenta cautare si instruire de noi angajati", a subliniat Dr. Crinu ANDANUT, CEO, ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private. Mihai BELICCIU, Director Executiv, BCR Asigurari de Viata, a adaugat: "Orice drum are un prim pas. In cazul de fata, primul pas ar fi alcatuirea unui plan, studiul optiunilor care ne stau la indemana. Chemati operatorii, solicitati-le asistenta! Veti fi mai bine informati si veti putea aprecia beneficiile si efortul financiar in cunostinta de cauza".
Mihai SEITAN, Director, GUILD Broker, si totodata unul dintre artizanii sistemului de pensii private din Romania a remarcat ca "este pacat sa nu valorificam cel mai mare beneficiu adus de pensiile private, si anume introducerea conceptului de proprietate in domeniul pensiilor, care face ca, spre deosebire de sistemul de stat, in acest caz contributiile sa fie proprietatea exclusiva a participantilor, fructificata in beneficiul lor". In deplin acord, Romeo JANTEA, Asociat in firma de brokeraj GUILD, a subliniat: "Desi explicabila, tendinta actuala a populatiei de a consuma tot ce producem, poate chiar mai mult de atat, este complet nesanatoasa din punct de vedere financiar, mai ales in perspectiva batranetii. De aceea, angajatorilor le revine si un rol social suplimentar, acela de a stimula formarea unei educatii pentru economisire in randul angajatilor lor."
Pensiile private reprezinta o preocupare de termen lung, motiv pentru care perspectivele de dezvoltare a sistemului sunt foarte importante. Daca pana acum, asa cum a declarat Ion GIURESCU, Vicepresedinte, CSSPP, "Pilonul II a scos la suprafata o parte din munca gri, iar casele de pensii si ANAF au identificat mai multi platitori de CA, ceea ce favorizeaza sistemul pensiilor de stat", pentru viitor una dintre preocuparile principale ale Comisiei va fi "de a gasi formule cat mai avantajoase, care sa motiveze angajatorii sa se implice in sistem alaturi de angajatii lor". Astfel, asa cum a precizat GIURESCU, "la inceputul anului viitor Comisia va discuta cu sindicatele si patronatele pentru o posibila propunere de lege a pensiilor private ocupationale (Pilonul IV), continuand in acelasi timp demersurile pentru marirea deductibilitatii pensiilor facultative".