Cluj-Napoca a reprezentat gazda celei de-a doua editii a Forumurilor Regionale de Pensii Private dedicata zonei de dezvoltare Centru. Reforma pensiilor din Romania, incheierea perioadei de aderare si procesul ce va urma in continuare, potentialul de dezvoltare a pensiilor facultative si produsele de asigurare utile in procesul de retentie a angajatilor, care pot fi incadrate in asa-numitul Pilon IV, au constituit subiectele principale ale dezbaterilor care s-au purtat in reuniunea de la Cluj-Napoca.
Evenimentul a reprezentat un bun prilej pentru autoritatile care sprijina acest ciclu de Forumuri, CNPAS si CSSPP, sa transmita mesaje pozitive catre angajatori privind bunul mers al reformei si nevoia de cooperare intre toate partile implicate in procesul de virare a contributiilor catre fondurile de pensii.
"Perioada de aderare a fost o actiune de amploare care s-a desfasurat in forta, dar s-a incheiat cu un succes deplin. Cu toate ca a existat mult scepticism in toata aceasta perioada, ne bucuram de faptul ca am reusit sa contrazicem previziunile sumbre", a declarat Mariana CIMPEANU, Presedinte CNPAS.
Intr-adevar, au existat multe voci care puneau sub semnul intrebarii comportamentul companiilor in piata, dar, cu toate ca o asemenea competitie nu mai avusese loc demult in Romania - poate doar in cazul unor campanii campanii RCA -, faptul ca 98,65% din actele de aderare au fost validate demonstreaza ca administratorii si agentii de marketing ai acestora au lucrat in spiritul legii.
Presedintele CNPAS nu a ezitat sa reaminteasca reprezentantilor angajatorilor din regiunea Centru importanta depunerii declaratiilor corect si la timp. "La controalele si amenzile din partea CNPAS si ANAF se vor adauga si posibile actionari in justitie din partea angajatilor prejudiciati", a mai punctat oficialul CNPAS. Aderentii la Pilonul II si-au demonstrat maturitatea in timpul celor patru luni de preaderare, 36% dintre acestia apartinand grupului de varsta 36-45 de ani. "Nivelul de concentrare al pietei nu este un motiv de ingrijorare, intrucat si in tarile invecinate liderii pietelor au cote de piata similare si totul functioneaza foarte bine. In orice caz, Comisia a luat masuri anti-concentrare care privesc redistribuirea continua", a precizat Stefan PRIGOREANU, Membru al Consiliului CSSPP.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a lansat un apel catre angajatorii prezenti la evenimentul de la Cluj-Napoca, prin vocea lui Stefan PRIGOREANU: "Este foarte important ca personalul sa fie informat cu toate noutatile acestei piete. O atentie deosebita ar trebui acordata noilor angajati, care intra pentru prima oara in sistem", a adaugat oficialul CSSPP.
Cu toate ca perioada de aderare a atras toata atentia asupra Pilonului II, pensiile facultative recupereaza repede teren si devin din ce in ce mai mult un produs interesant pentru numarul mari de angajatori care se confrunta cu deficit sau fluctuatii de personal. Politicile de resurse umane moderne prevad o strategie clara in ceea ce priveste beneficiile extra-salariale si sunt din ce in ce mai raspandite si in Romania. "Bugetul de stat pentru pensii si asigurari sociale va mai putea asigura, la pensionare, o rata de inlocuire a salariului mediu de circa 35%, iar pensiile obligatorii vor mai adauga circa 15% la pensie. Cei care constientizeaza din timp nevoia de protectie financiara dupa retragerea din activitate si adera la un fond de pensii facultative pot ajunge sa castige, dupa retragere, circa 85% din ultimul salariu", a precizat Dr. Crinu ANDANUT, CEO, ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private.
Un set de produse de protectie financiara existau in Romania si inainte de reforma pensiilor private, si acestea se pot incadra in Pilonul IV. Angajatorii din centrul tarii si-au aratat interesul pentru masuri complexe de retentie a angajatilor, fie pensii facultative, fie asigurari de viata sau pachete ce le combina pe ambele. In cadrul acestui al doilea ciclu de evenimente dedicate pensiilor private, companiile mici si mijlocii s-au aratat a fi cele mai interesate de produsele apartinand acestor doua categorii - pensii facultative si asigurari de viata.
"Programele de asigurari de viata reprezinta instrumente in managementul resurselor umane, acestea fiind avantajoase atat pentru angajat, cat si pentru angajator", a punctat Florina VIZINTEANU, Presedinte Directorat, BCR Asigurari de Viata. De asemenea, oficialul citat a mai prezentat audientei planurile de viitor ale companiei pe care o conduce: "Vom lansa cat de curand posibil un al doilea fond de pensii facultative, care va avea un profil de risc ridicat si este destinat persoanelor tinere, conceput din perspectiva perioadei lungi de acumulare si tinand cont de apetitul tinerilor pentru risc mai mare".
La Forumul Regional de Pensii Private de la Cluj-Napoca au fost reprezentate de 37 de companii si au participat, in total, 81 de persoane. "Unul dintre obiectivele majore ale Forumurilor Regionale de Pensii Private, pentru 2008, il reprezinta IMM-urile. Astfel, pentru primele doua editii, Targu-Mures si Cluj-Napoca, in jur de jumatate din participanti sunt reprezentanti ai segmentului IMM-uri din regiunea de dezvoltare Centru. Credem in potentialul acestui segment, iar marele lui avantaj il reprezinta deschiderea fata de aceste produse financiare inovatoare si faptul ca nu se supun unor politici dictate de la "centru'", a precizat Sergiu COSTACHE, Director General al Revistei PRIMM Asigurari & Pensii.