Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Stiri

Inapoi

Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vara. Cat este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanti


Toate cele sapte fonduri de pensii administrate privat au inregistrat o rata de rentabilitate in scadere, in primele noua luni ale anului 2022, insa al treilea trimestru a consemnat o revenire substantiala la nivelul activului mediu per participant, arata datele agregate in Raportul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind evolutia sistemului de pensii private in primele 9 luni ale anului.

La finalul lunii septembrie 2022, activul mediu al unui participant se situa la 11.362 de lei, in scadere fata de luna martie 2022 si fata de luna decembrie 2021, insa in crestere fata de luna iunie 2022, evolutie care evidentiaza o tendinta de revenire manifestata in al treilea trimestru al anului. Pe ansamblul primelor noua luni din acest an, se inregistreaza o scadere a activului mediu per participant de la 11.434 de lei, cat era la finalul lui decembrie 2021, insa o crestere de la doar 11.235, cat a fost la finalul lunii iunie 2022. Maximul primelor noua luni, 11.537 de lei per participant, a fost inregistrat la finalul primului trimestru, cand efectele razboiului din Ucraina nu devenisera inca foarte vizibile.

In acelasi timp, contributia medie per participant a ajuns la 235 de lei, la finalul lunii septembrie 2022, cu 15% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. In primele noua luni ale acestui an, 18.00 de participanti si beneficiari au incasat activul, plati in valoare totala de 297 de milioane de lei. Aproape 70% dintre participanti si beneficiari au optat pentru plata unica, restul alegand plata esalonata.

Activele totale sunt in crestere, ajutate de avansul contributiilor. Cauzele care au provocat scaderile activului net personal, in analiza ASF

Activele totale ale sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) au crescut, in primele noua luni ale acestui an, cu 2% fata de perioada similara anului trecut, la 88,71 de miliarde de lei, pe fondul cresterii substantiale a contributiilor, iar numarul participantilor a depasit 7,9 milioane.

Raportul ASF trateaza intr-un capitol dedicat si evolutia randamentelor si, implicit, a activului. Potrivit sursei citate, principala cauza a scaderilor din primavara-vara este reducerea preturilor titlurilor de stat in portofoliu, in contextul cresterii dobanzilor. Inflatia este principalul risc care persista in continuare.

"Riscurile actuale pe pietele internationale de capital sunt determinate de o inflatie persistenta, de o crestere continua a ratei dobanzii si de o potentiala stagflatie care vor adauga presiuni suplimentare pentru preturile activelor", au spus specialistii.

Raport ASF asupra sistemului de pensii private

Analistii ASF explica si scaderile la nivelul Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), indicator care reda practic performanta investitionala a fiecarui fond, fiind calculat ca raport intre valoarea activului net a unui fond si numarul de unitati de fond.

In prezent, valorile unitatilor de fond inregistreaza scaderi, insa nu de aceeasi amplitudine precum cea consemnata la izbucnirea pandemiei COVID-19. Cresterea generalizata a ratelor dobanzilor a determinat scaderi ale preturilor titlurilor de stat aflate in portofoliile fondurilor de pensii private, ceea ce a condus implicit la scaderea valorilor unitare ale activelor nete...Ratele de dobanda au inregistrat cresteri majore in primele luni anului 2022, determinate fiind de intensificarea presiunilor inflationiste, dar si de razboiul din Ucraina si repercusiunile acestuia (persistenta primei de risc suveran la un nivel ridicat pentru Romania). Tinand cont de procentul semnificativ al obligatiunilor in portofoliile fondurilor de pensii, in special titluri de stat, se evidentiaza o scadere a valorii activelor in trimestrul III 2022 (in luna septembrie 2022 activele au scazut cu 0,5% comparativ cu finalul anului 2021), se arata in Raportul ASF asupra sistemului de pensii private.

Documentul mai arata ca randamentele pentru obligatiunile emise de statul roman se mentine ridicat, ceea ce arata ca perioada de incertitudini va continua. "Randamentele obligatiunilor de stat din Romania au inregistrat cresteri semnificative pentru toate maturitatile (6M - 10Y) la finalul lunii septembrie 2022 fata de 30 septembrie 2021. Curba randamentelor pentru titlurile de stat se mentine ascendenta, ceea ce indica o crestere a riscului de credit.", arata Raportul.

Toate datele si explicatiile privind evolutia sistemului de pensii private in primele noua luni din 2022, in ultimul Raport ASF privind piata pensiilor private


Editor: Andreea PETRACHE | Publicat pe 07.12.2022

Cele mai recente stiri:
» Pilonul II de pensii private obligatorii dupa primii 15 ani: Romanii au virat 16,9 mld. EUR si au acum in conturi cu 5 mld. EUR mai mult
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:



Arhiva