Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

ERSTE se retrage de pe piata ungara de Pilon II, amenintata de disolutie


Banca austriaca ERSTE a anuntat inchiderea subsidiarei sale specializate in administrarea fondurilor de pensii private din Ungaria, ca urmare a schimbarilor legislative din aceasta tara. "Nationalizarea" mascata a fondurilor de pensii obligatorii operata anul trecut de Guvernul de la Budapesta, cand a impus transferarea activelor detinute de cea mai mare parte a participantilor la Pilonul II catre sistemul public de pensii, a lasat fondurilor de pensii obligatorii o piata atat de restransa, incat pentru multe dintre acestea a devenit imposibil sa-si mai acopere costurile de functionare.

Lajos MOHR, CEO al ERSTE Pension Fund a declarat recent pentru ipe.com: "In urma schimbarilor legislative care au survenit in domeniul pensiilor private a devenit imposibil sa mai operam in conditii de profitabilitate". El a explicat ca transferul activelor si redirectionarea contributiilor catre sistemul de pensii de stat a lasat fondurile de pensii private de Pilon II "fara veniturile necesare pentru a acoperi costurile de functionare", ceea ce face ca acestea sa devina "nesustenabile pe termen lung". Gyorgy NEMETH, un cunoscut expert maghiar in domeniul pensiilor, fost consilier al FIDESZ, remarca intr-un interviu recent ca "in actualul cadru legislativ, este putin probabil ca fondurile de Pilon II sa supravietuiasca. Este evident ca Guvernul vrea sa le desfiinteze dar, in loc s-o faca printr-o initiativa legislativa clara, creaza o situatie imposibila pentru operatori, determinandu-i sa renunte rand pe rand la aceasta afacere."

Inchiderea operatiunilor ERSTE pe Pilonul II este programata pentru iulie 2012. In cursul saptamanilor urmatoare, participantii la acest fond vor primi informari cu privire la posibilitatea de a-si transfera activele catre sistemul public sau de a primi contravaloarea acestora intr-o plata unica. Pe segmentul facultativ, operatiunile ERSTE Pension Fund au continuat sa creasca, dovedind ca oamenii au devenit mult mai constienti de necesitatea de a-si constitui propriile resurse financiare pentru batranete si de posibilitatea, inca existenta, de a beneficia de avantajele fiscale asociate economisirii prin fondurile de pensii de Pilon III.

ERSTE Pension Fund avea in decembrie 2010 un numar de aproape 67 mii participanti. In urma "nationalizarii", a pierdut peste 96% dintre acestia, ramanand cu un portofoliu de 2.390 participanti, suficient pentru a depasi pragul legal de 2.000 participanti.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 29.02.2012

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie a fost de 1.650 lei in primul trimestru din 2021
» Raport ASF: Activele fondurilor de pensii private au avansat cu 33% in T1 2021
» ASF: Pensiile private, performerele crizei
» Fondurile de pensii private obligatorii, crestere de peste 33% in luna martie
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva