Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Tendinte 
 Intrebari frecvente 
 Termeni 
 Ghid de pensii private 

Intrebari frecvente

Inapoi

De ce operatorii nu pot calcula pensia pe care o va obtine un participant la incheierea stagiului de cotizare?


Inainte de toate, este necesar sa faceti distinctia intre valoarea contului unui participant, reprezentand suma totala a activelor sale nete acumulate ca urmare a contributiilor depuse, precum si a capitalizarii acestora prin plasamentele financiare realizate de administratorul fondului de pensii, si notiunea de "pensie" care defineste o formula de renta viagera.

Modalitatea in care se va realiza plata pensiei urmeaza a fi stabilita printr-o lege speciala. Astfel, legea va defini tipul de renta (anuitate) precum si o serie de parametri tehnici necesari pentru a efectua calculul acesteia. Tinand cont ca elaborarea acestei legi se afla inca intr-o faza incipienta, nu se poate calcula in acest moment, nici macar la nivel estimativ, valoarea pensiei.

Pe de alta parte, estimarea unei valori probabile a contului participantului, desi, in principiu, s-ar putea face in limitele unor ipoteze prestabilite, nu poate fi decat extrem de imprecisa. Pentru a face un astfel de calcul ar trebui emise estimari cu privire la durata perioadei de cotizare, presupunand ca nu apar intreruperi, valoarea contributiei, pe baza estimarii unei evolutii viitoare a veniturilor participantului, randamentul financiar mediu al investitiilor, bazat pe estimari asupra evolutiilor viitoare ale mediului economic, pietelor de capital etc. Se poate lesne observa ca rezultatul calculului depinde de o suma de parametri asupra carora nu se pot face decat presupuneri. Prin urmare, un astfel de calcul nu poate avea decat un caracter pur informativ, iar rezultatul sau ar putea fi lesne invalidat de evolutiile reale inregistrate pe parcursul timpului, mai ales atunci cand este vorba de o perioada de cotizare de ordinul zecilor de ani.

Din acest motiv, pentru a evita orice situatie in care s-ar putea crea false asteptari prin prezentarea abuziva a unor estimari supraevaluate privind perspectivele de acumulare intr-un fond de pensii, legislatia in domeniu si normele emise cu privire la activitatea de marketing a pensiilor private de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private interzic prezentarea de proiectii financiare cu privire la evolutia fondurilor de pensii.
Publicat pe 09.07.2008