Dan ARMEANU: Sistemul privat de pensii are un aport semnificativ la dezvoltarea economica
Pensiile private au un impact semnificativ asupra dezvoltarii economice indiferent de orizontul de timp, fie ca ne referim la dezvoltarea pe termen scurt sau pe termen lung, afirma Dan ARMEANU, Vicepresedinte ASF, Sectorul Sistemului de Pensii Private.
Conform acestuia, pe termen scurt, sistemul de pensii private contribuie la cresterea PIB prin investitiile efectuate de fondurile de pensii in economia reala, prin asigurarea finantarii statului si a companiilor, cat si prin sustinerea consumului, ca efect al platii pensiilor viagere catre populatie.
De asemenea, tinand cont de faptul ca orizontul investitional al fondurilor de pensii private este pe termen lung, in corelatie cu durata obligatiilor fata de participanti, activitatile de investitii si de asigurare a unui venit suplimentar pentru populatie pot influenta semnificativ factorii de productie, capitalul si munca si contribuie la dezvoltarea economica pe termen lung.
"Sistemul de pensii private stimuleaza totodata si economisirea pe termen lung pentru pensie, sumele acumulate sub forma activelor fondurilor de pensii private sunt investite in economie pe perioade lungi, predictibile, reprezentand o sursa stabila de finantare a economiei si a statului. Fondurile de pensii sunt investitori institutionali care sprijina in principal economia locala si reprezinta un factor de echilibru si de stabilitate, compensand retragerea capitalului speculativ in perioade de criza. Astfel, se manifesta rolul stabilizator al fondurilor de pensii in finantarea autohtona, dupa cum rezulta si din distributia pe tari a plasamentelor, tinand cont de expunerea predominanta pe Romania (90,02% in luna septembrie 2020)", precizeaza Dan ARMEANU.
Vicepresedintele ASF arata ca investitiile fondurilor de pensii private se realizeaza preponderent in societati listate pe piata de capital, care sunt transparente si care respecta guvernanta corporativa, stimuland dezvoltarea pietei primare prin asigurarea finantarii in cadrul ofertelor publice primare iar, in cazul pietei secundare, prin imbunatatirea adancimii si lichiditatii acesteia.
Fondurile de pensii private contribuie direct la dezvoltarea economica, din postura de parteneri ai intreprinzatorilor, ai actionarilor, atunci cand investesc in titluri de capital, precum si din postura de finantatori, cand investesc in obligatiuni corporative, reprezentand totodata si o alternativa la finantarea bancara.
In ceea ce priveste contributia la piata de capital din Romania se observa o crestere constanta a detinerilor fondurilor de pensii private in ponderea capitalizarii bursiere, asa cum este redat in graficul de mai jos (s-au avut in vedere detinerile directe in emitenti locali), adauga Dan ARMEANU.
"Prin intermediul investitiilor in titluri de stat, fondurile contribuie la asigurarea pe termen lung a necesarului de finantare a statului, care utilizeaza fondurile inclusiv pentru investitii, care sa genereze la randul lor crestere economica sustenabila. Este de dorit ca o parte semnificativa a datoriei publice sa fie detinuta de investitori institutionali locali, cu un comportament predictibil si cu strategii pe termen lung, care pot actiona ca un buffer, in conditii de volatilitate ridicata a pietelor financiare", a explicat Vicepresedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
"Mai mult, investitiile fondurilor de pensii au un efect multiplicator asupra economiei, generand o majorare a veniturilor intreprinderilor, sustinand cresterea venitului salarial si ulterior a consumului", arata Dan ARMEANU.
Potrivit acestuia, impactul investitiilor fondurilor de pensii private, cu deosebire a celor de Pilon II, asupra cresterii economice se poate pune in evidenta prin intermediul unei estimari pe baza modelului de regresie avand ca variabile PIB real ajustat sezonier si valoarea activelor nete ale fondurilor de pensii Pilon II (transformate prin prelucrari statistice specifice utilizarii variabilelor in modele econometrice - de exemplu aplicarea logaritmului natural sau a diferentierii valorilor). Datele utilizate in analiza sunt trimestriale si acopera perioada de la inceputul sistemului de pensii private (2008, trimestrul al doilea) pana in prezent (2020, trimestrul al doilea). Principala concluzie desprinsa din rezultatele modelului este existenta unei legaturi semnificative statistic intre PIB si activele nete ale fondurilor de pensii. Mergand mai in detaliu in interpretarea rezultatelor se observa ca o variatie a ratei de crestere a activelor nete ale fondurilor de pensii Pilon II de 1% ar putea avea un impact de aproximativ 0,07 % asupra PIB-ului, in scenariul actiunii acestui factor izolat.
"Dupa cum se observain graficul de mai jos, activele gestionate de fondurile de pensii au cunoscut evolutii pozitive de la an la an (crestere de peste 19% in ultimii ani) atat in valoare absoluta, cat si ca procent exprimat in functie de PIB (fiind la o valoare de peste 6%)", explica oficialul ASF.
"Luand in considerare si alti factori, precum structura PIB bazata in proportie de aproximativ 20% pe investitii, partea din activele nete ale fondurilor de pensii alocata investitiilor in titluri de stat (aproape 70%), ponderea investitiilor pe piata de capital (aproximativ 20%), precum si valoarea coeficientului de corelatie dintre variabile, atunci influenta majorarii cu 19% a activelor nete (care a avut loc in ultimul an) asupra cresterii economice este in jur de 0,5 pp", spune Dam ARMEANU.
El adauga ca influenta sectorului de pensii private asupra dezvoltarii economiei reiese si din testul Granger, care releva faptul ca se manifesta o cauzalitate unidirectionala semnificativa statistic dinspre variabila activelor nete catre variabila PIB.
Utilizand un model VECM de descompunere a variantei PIB in functie de valoarea contributiilor la fondurile de pensii Pilonul 2, a activelor nete si a valorii titlurilor de stat aflate in portofoliilor acestor fonduri, se constata ca variabila active nete are o influenta semnificativa (de peste 22% cu un lag optim de 4 trimestre) asupra variabilitatii dezvoltarii economice.
"Astfel, analiza econometrica pune in evidenta faptul ca sistemul de pensii private, cu accent in cazul nostru pe fondurile Pilon II, contribuie la cresterea economica cu aproximativ 0,5 pp, este intr-o corelatie puternica (coeficient de corelatie de aproximativ 90%) cu dezvoltarea economica si are o influenta semnificativa asupra dezvoltarii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung", subliniaza Dan ARMEANU.
"Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca un sistem de pensii private dezvoltat este parte a mixului optim de politici care adreseaza tendinta din ultimele decenii de majorare a ponderii populatiei in varsta rezultata din efectul combinat al cresterii sperantei de viata insotita de scaderea constanta a natalitatii. Tarile dezvoltate, care au un nivelul de trai ridicat, au reusit sa compenseze intr-o oarecare masura aceasta evolutie prin imigratie, atragand forta de munca in detrimentul tarilor care sunt sursa a emigratiei. Aceasta evolutie provoaca temeri, atat in tarile cu economii dezvoltate, cat si in cele cu economii emergente, cu privire la capacitatea sistemului public de pensii, bazat pe solidaritate inter-generationala, de a asigura un venit de inlocuire decent la pensie. O solutie, care sa compenseze acest dezechilibru si sa asigure un nivel de trai, cat mai apropiat de cel avut in ultimii ani din perioada activa, este cea a pensiilor private, bazate pe contributivitate si finantate de catre salariati si/sau angajatori, mai ales in conditiile in care sistemul privat de pensii are un aport semnificativ la dezvoltarea economica si un rol activ in finantarea datoriei publice si a sectorului privat", a adaugat el.