Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private


Digitalizarea accentuata din ultimul deceniu si contextul actual generat de pandemia cu COVID-19 au impus oferirea alternativei de transmitere a informarilor anuale din sistemul pensiilor private prin mijloace electronice, ca optiune ceruta in mod expres de participanti, existand in acest sens numeroase solicitari adresate administratorilor de fonduri de pensii private, a declarat Dan ARMEANU, Vicepresedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private.

Conform acestuia, multi participanti si-au modificat temporar resedinta si utilizeaza frecvent posta electronica in relatia cu diferiti furnizori de servicii, astfel incat in ultimii ani au intampinat dificultati in receptionarea informarii anuale prin intermediul serviciilor postale.

"Drept urmare, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis modificarea prevederilor normei nr. 24/2015 privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor administrate privat si a normei nr. 25/2015 privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative, in sensul acordarii posibilitatii de transmitere a informarii anuale privind activul personal prin mijloace electronice, conform optiunii exprimate de participanti. Prevederea vizeaza fondul problemei si anume informarea efectiva a participantilor prin cresterea gradului de receptionare a informarii anuale intr-un timp cat mai scurt. Aceasta masura a fost asteptata de peste 10 ani si reprezinta un prim pas important in digitalizarea sistemului de pensii private, prin modernizarea comunicarii dintre administrator si participant. Astfel, creste atat gradul de interes fata de participarea la fondurile de pensii private cat si nivelul de informare cu privire la evolutia activului personal, a fondului si a situatiei financiare a administratorului", a spus Dan ARMEANU.

Potrivit acestuia, odata cu distantarea sociala si perturbarea activitatii generata de epidemia cu virusul COVID -19 a crescut interactiunea si comunicarea la distanta prin mijloace electronice si utilizarea pe scara larga a acestor alternative de desfasurare a activitatii. Temerile fata de un nou mod de lucru si vechile uzante au fost practic spulberate in cateva luni, de nevoia de adaptare pentru continuarea activitatii in conditii optime.

"In acest context, A.S.F. a luat rapid masuri pentru facilitarea interactiunii cu entitatile reglementate si consumatorii prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanta, fara ca aceasta se impieteze asupra continuitatii si coerentei activitatii desfasurate. Totodata, a adaptat prevederile Regulamentul nr. 11/2016 privind activitatea de control periodic si inopinat in sensul cresterii interactiunii digitale pentru a raspunde la noile provocari si a permite desfasurarea activitatii in conditii de siguranta din perspectiva distantarii sociale", afirma Vicepresedintele ASF.

"Digitalizarea a schimbat fundamentele desfasurarii multor activitatii din domenii diferite, atat in mediul industrial in conditiile in care activitatile au fost automatizate si sunt comandate de programe, cat si in cel al vanzarilor sau al serviciilor financiare, contribuind la cresterea productivitatii si totodata la modificarea semnificativa a structurii si specializarii salariatilor", a adaugat el.

Dan ARMEANU precizeaza ca impactul digitalizarii in domeniul financiar este notabil, in masura in care astazi vorbim de tranzactionarea la distanta pe mai multe piete simultan, in timp real sau de tranzactionarea algoritmica. Beneficiarii digitalizarii pe piata financiara sunt intermediarii si consumatorii care dispun de conturi online, fie ca ne referim la conturi bancare, de investitii sau de pensii si care au acces la informatii actualizate, astfel incat deciziile sa poata fi luate rapid si in cunostinta de cauza, crescand numarul de operatiuni si gradul de intermediere financiara. In prezent, exista chiar si roboti (digital chatbox) care ofera consiliere financiara pentru produse simple pe masura ce inteligenta artificiala devine din ce in ce mai uzitata. Tehnologia digitala aduce oportunitati pentru furnizorii de servicii financiare si pentru consumatori, dar si provocari cu privire la respectarea in permanenta a confidentialitatii datelor si operatiunilor.

"Nevoia de digitalizare a serviciilor financiare a devenit stringenta in contextul evenimentelor din ultima perioada. Posibilitatea de transmitere prin mijloace electronice a informatiilor esentiale privind situatia conturilor personale ale participantilor la fondurile de pensii private reprezinta un prim pas calitativ in cresterea transparentei sistemului de pensii private prin digitalizare", a mai spus Vicepresedintele ASF.

Activele totale administrate de cele sapte fonduri pe pensii private - Pilon II erau de 65,93 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie 2020, in crestere cu 19,58% fata de luna iunie 2019 si cu 204,17% mai mult fata de valoarea inregistrata in urma cu cinci ani. Numarul total de participanti in cele sapte fonduri era de 7,55 milioane la sfarsitul lunii iunie 2020, iar contributia medie lunara a acestora la fondurile private de pensii obligatorii era de 183,04 lei/luna.

Pe Pilonul III, cele zece fonduri de pensii facultative administrau active totale de 2,60 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie 2020, iar numarul total de participanti in acestea era de 517,06 mii.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 10.08.2020

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva