Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

Dan ARMEANU: ASF este in plin proces de elaborare a normelor de aplicare a legii privind pensiile ocupationale


"Diversificarea surselor de venit la pensie a reprezentat o tema de interes in ultimii 10 ani, odata cu infiintarea fondurilor de pensii private, Pilon II si Pilon III, iar subiectul merita sa fie revazut si argumentat, din perspectiva adoptarii cadrului legal ce reglementeaza functionarea fondurilor de pensii ocupationale, care completeaza sistemul pensiilor private cu o noua componenta", a declarat Dan ARMEANU, Vicepresedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private.

Conform acestuia, pe langa elaborarea legislatiei secundare, ASF a propus un set de facilitati fiscale de care sa beneficieze angajatorii care doresc infiintarea unui fond de pensii ocupationale.

"In conditiile schimbarii structurii de varsta a populatiei, datorate cresterii sperantei de viata si scaderii natalitatii, tendinta care se va mentine in urmatoarele decenii, sistemului de pensii de stat va fi supus unor presiuni mari pentru a asigura un trai decent si indestulator. Solutia adoptata la nivel international pentru eliminarea dependentei exclusive de pensia de stat a constat in promovarea pensiilor private, complementare pensiei de stat. Fondurilor de pensii private, atat cele obligatorii dar in special cele facultative, vor asigura un venit care va suplimenta componenta de stat a pensiei si va contribui la reducerea diferentei intre venitul din salariu si venitul din pensie", a spus Dan ARMEANU.

Obiectivul prioritar: dezvoltarea segmentului pensiilor facultative - Pilon III si ocupationale - Pilon IV

"Cresterea componentei pensiilor facultative atat cele personale, Pilon III, cat si cele ocupationale, Pilon IV, se poate realiza prin modificarea comportamentului de economisire si prin redirectionarea catre fondurile de pensii pilon III si pilon IV a unei parti din economiile realizate prin intermediul depozitelor bancare. Astfel, economisirea pe termen scurt din depozitele bancare se poate transforma in economisire pe termen lung prin intermediul fondurilor de pensii private. Mai mult, tinand cont de raportul supraunitar depozite - credite, economisirea "blocata" in sectorul bancar poate fi valorificata de fondurile de pensii cu efecte de multiplicare in economie. Aceasta abordare noua va asigura la nivel macroeconomic dezvoltare sustenabila, iar la nivel individual securitate si bunastare financiara la pensie", a afirmat Vicepresedintele ASF.

Specificitati ale fondurilor de pensii ocupationale

Potrivit acestuia, spre deosebire de fondurile de pensii Pilon II si Pilon III, functionarea fondurilor de pensii ocupationale, Pilon IV, se bazeaza pe implicarea angajatorului, in calitate de initiator al unei scheme de pensii ocupationale pentru angajatii proprii, in virtutea faptului ca achita contributii la un fond de pensii ocupationale. Acesta dispune de o anumita flexibilitate cu privire la tipul schemei pe care o propune, cu contributii definite sau contributii definite cu garantii, precum si cu privire la stabilirea cuantumului contributiilor, care poate diferi in functie de criterii precum vechimea, functia detinuta si, drepturile salariale. Suplimentar fata de angajator, angajatii pot contribui si ei la acelasi fond de pensii ocupationale in limita a 1/3 din salariul brut, pentru o crestere mai accentuata a valorii activului personal si implicit a cuantumului viitoarei pensii. Angajatii, participanti la un anumit fond au posibilitatea de transfer a activului personal la un alt fond, in cazul schimbarii angajatorului, sau la un fond de pensii facultative, totodata fiind permisa pastrarea activelor la mai multe fonduri, urmand a fi cumulate la momentul deschiderii dreptului la pensie.

Angajatorii de tipul intreprinderilor mici si mijlocii, pentru care infiintarea unui fond de pensii nu este eficienta din punct de vedere al costurilor de administrare, pot contribui pentru angajatilor proprii la un fond de pensii ocupationale deja existent, in cazul in care accepta conditiile respectivei schemei de pensii.

O noua paradigma a relatiei dintre angajator si angajat

"Oferirea de pensii ocupationale va contribui la cresterea atractivitatii angajatorului si la consolidarea relatiei angajator - angajat, contributia la fond fiind un factor de retentie si fidelizare al angajatilor, angajatorul avand posibilitatea de a aplica clauza de vesting, prin care poate amana cu maxim 3 ani data dobandirii de catre angajat a dreptului de proprietate asupra activului la fond obtinut in urma contributiilor platite de angajator. Din perspectiva angajatorului avantajele rezida in stabilitatea crescuta a personalului si costuri reduse de selectare si training a unor noi salariati.
Posibilitatea de a diferentia nivelul contributie platite de angajator reprezinta si o modalitate de motivare si recompensare a salariatilor, acestia la randul lor fiind interesati sa creasca productivitatea si totodata profitabilitatea intreprinderii, astfel incat aceasta sa-si mentina capacitatea financiara pentru a contribui la fondul de pensii ocupationale", a mai spus Dan ARMEANU.

Impactul fondurilor de pensii private asupra economiei

Dan ARMEANU afirma ca beneficiile fondurilor de pensii private depasesc cadrul relatiei de munca si se rasfrang la nivelul intregii economii, din perspectiva faptului ca acestea reprezinta o sursa de finantare pe termen lung a intreprinderilor, prin intermediul carora contributiile se transforma in investitii. Impactul economic al fondurilor de pensii nu poate fi neglijat, luand in considerare faptul ca in prezent activele investite in economia reala se ridica la aproximativ 3,3 mld. euro, bani care sustin cresterea economica sustenabila pentru atingerea nivelul de convergenta cu alte economii din cadrul UE.

Totodata, posibilitatea crescuta de finantare prin intermediul pietei de capital impulsioneaza societatile private sa se listeze si se creeaza conditiile propice ca bursa sa devina o piata financiara competitiva. Cu un cost al capitalului mai redus, societatile respective pot sa isi creasca profitabilitatea, ceea ce va conduce la realizarea de venituri mai mari ale statului din impozite, venituri care pot fi ulterior investite in infrastructura sociala. In considerarea experientei dobandite de administratorii de fonduri de pensii administrate privat, s-a diversificat paleta de investitii a fondurilor, cu investii in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate emise de fonduri sau societati care desfasoara activitati de dezvoltare si promovare imobiliare, cu investitii private de capital, precum si cu actiuni si obligatiuni emise de societatile de proiect, ceea ce creeaza premisa largirii universului investitional.

Portofoliile fondurilor de pensii au o structura optima, sunt echilibrate spre conservatoare din perspectiva riscului raportat la randament, avand in vedere ponderea investitiilor in titlurile de stat de aproximativ 60% din active, ceea ce a condus la o volatilitate limitata a acestora in perioade de criza. Fondurile de pensii fiind investitori pe termen lung, contribuie la limitarea volatilitatii bursiere si au un efect similar cu un amortizor anticilic, spre deosebire de fondurile speculative.

In Romania valoarea activelor totale fondurilor de pensii private au atins 64,5 mld lei in 2019 si reprezinta aproximativ 6% din PIB in trimestrul III, al aceluiasi an de referinta. Dimensiunea si importanta fondurilor de pensii private, incluzand cele de tip ocupational, este relevata prin raportarea valorii activelor administrate la PIB. Se remarca astfel ca, in anul 2018 in Danemarca, si in Olanda activele fondurilor de pensii private se apropie de 200% din PIB, in Elvetia 126 %, in timp de in Islanda procentul se ridica la 150% din PIB, ceea ce denota importanta acestui sector in economia acestor tari si capacitatea a acestui sistem de a mobiliza resursele financiare disponibile. In statele in care sistemele de pensii private s-au dezvoltat mai tarziu, acest indicator este sensibil mai scazut, e.g. in Slovenia aproximativ 7% din PIB si in Slovacia 11% si in Estonia 15% din PIB, urmand ca procentul valoarea activelor sa se majoreze in anii urmatori.

Astfel, un sistem de pensii private dezvoltat joaca un rol crucial in politica sociala, in evolutia economica, in comportamentul de economisire si totodata impulsioneaza aplicarea principiilor de guvernanta corporativa a intreprinderilor care tintesc atragerea de investitii stabile pe termen lung provenite de la fondurile de pensii private, a incheiat Vicepresedintele ASF.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 09.03.2020

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva